Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Yhdessäolon ilo sitoo naiset lukupiiriin

Lukupiirit ovat pitäneet pintansa jo 1700-luvulta. Nykyisin harrastus on etenkin koulutetun keskiluokan ja naisten suosiossa.

Nykyajan lukupiiri on brunssiporukan, käsityöklubin tai joka tiistaisen lentisjengin tapainen kevytyhteisö, jonka valtteja ovat yhdessäolo ja viihtyminen, mutta myös henkiset ihanteet. Lukupiireissä luetaan kunnianhimoisemmin kuin yksin, selviää FM Suvi Aholan Helsingin yliopistossa 23. helmikuuta tarkastettavasta väitöskirjasta.

– Lukupiirit ovat kirjalliseen kulttuuriimme varhain ja vankasti juurtunut, elinvoimainen ja muuntumiskykyinen ilmiö. Nykyisten lukupiiriläisten jäsenistä yli 90 prosenttia on naisia. Suurin ammattiryhmä ovat opettajat, ja seuraavina tulivat terveydenhuollon ammattilaiset, toimittajat, sihteerit, kirjasto- ja yliopistoväki, Ahola kertoo.

Koulutettu keskiluokka on Suomessa aina muodostanut ahkerimpien lukijoiden ydinjoukon. Ensimmäisestä lukupiiristä eli 1700-luvun lopun eteläpohjalaisesta kirjasosieteetista lähtien niihin on kokoontunut älyllisesti uteliasta väkeä keskustelemaan yhteisöllisesti lukemistaan kirjoista, välittämään tietoa, mielipiteitä ja tunteita. 1800-luvulla suomalaisen kulttuurin nousun myötä lukupiireistä tuli kaikki yhteiskuntaluokat lävistävä tapa hankkia tietoja ja sivistystä sekä harjoitella yhteiskunnallista keskustelua.

– Nykyisin lukupiireissä on kyse paitsi sivistyksestä, myös erityisesti yhdessäolosta ja ihmissuhteista. Ne perustuvat vapaaehtoisuuteen ja viihtymiseen. Silti niihin sitoudutaan usein vahvasti ja pitkäksi aikaa, väittelijä sanoo.

Suvi Ahola keräsi tietoa väitöskirjaansa varten kyselyillä vuonna 2009. Kyselyyn vastanneita lukupiirejä oli 149 ja niiden jäseniä 657.

---

FM Suvi Ahola väittelee 23.2.2013 kello 12 aiheesta "Lukupiirien Suomi – Yhteisöllistä lukemista 149 suomalaisessa lukupiirissä 2009" (Reading Groups in Finland ). Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa, Fabianinkatu 33, 4. krs.

Vastaväittäjänä on dosentti Ilkka Mäkinen, Tampereen yliopisto, ja kustoksena on professori Pirjo Lyytikäinen.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa
E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot: