Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Humanistitutkijoiden teos ikuistui Niinistön muotokuvaan

Puhemiesmuotokuva Sauli Niinistöstä. Kuva: Titus VerheHelsingin yliopiston tutkijat Kirsti Ekonen ja Sanna Turoma yllättyivät viikonloppuna iloisesti, kun Marjatta Tapiolan maalaama puhemiesmuotokuva Sauli Niinistöstä paljastettiin.

Sauli Niinistö lukee maalauksessa kirjaa, joka on Ekosen ja Turoman toimittama Venäläisen kirjallisuuden historia (Gaudeamus, 2011).

– Toimittamamme teos tuli ikuistetuksi suomalaiseen muotokuvamaalaustaiteeseen ja sitä kautta poliittiseen historiaan, Ekonen ja Turoma toteavat tyytyväisinä.

He kokevat, että juuri venäläistä kirjallisuutta käsittelevän kirjan valikoitumisella teokseen on symboliarvoa.

– Venäläisen kulttuurin tuntemuksella on erityinen merkitys Suomessa.

Venäläisen kirjallisuuden historia on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys venäläisen kirjallisuuden tuhatvuotisesta historiasta.

Siitä löytyvät perustiedot tärkeimmistä venäläisistä kirjailijoista ja klassikkoteoksista, tyylikausista sekä kirjallisuuden lajien kehityksestä. Lisäksi tarkastellaan kirjailijan ammatin vakiintumista ja kehitystä sekä lukijakulttuurin muutoksia. Huomiota saavat myös populaarikirjallisuus ja lastenkirjallisuus, ja teos nostaa esille monissa kirjallisuushistoriallisissa katsauksissa sivuun jääneitä naiskirjailijoita. Teos perustuu uusimpaan kirjallisuushistorialliseen tutkimukseen

HS: Niinistö muotokuvasta: Siinä näkyy levollisen rauhallinen ihminen

Gaudeamus: Kirsti Ekonen & Sanna Turoma (toim.): Venäläisen kirjallisuuden historia