Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Keskustelu monikielisestä koulusta

Tervetuloa Helsingin yliopistoon seuraamaan paneelikeskustelua monikielisestä koulusta. Miten opetus ja oppiminen muuttuvat, kun oppilailla on monta eri kielitaustaa? Tilaisuudessa esitellään myös uusi kirja kaksikielisistä kouluista.

Aika: 28.1.2013 klo 16:30–17:30
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33), sali 13

Suomalaisen koulun kielimaisema on muuttumassa. Joissakin kouluissa puhutaan 20:tä eri ensikieltä. Kielikylpykoulut kasvattavat suosiota. Vilkkaan keskustelun aiheeksi ovat nousseet myös kaksikieliset koulut, joissa ruotsin- ja suomenkielisille oppilaille annettaisiin opetusta molemmilla kielillä.

Paneelikeskustelussa 28.1. Helsingin yliopiston tutkijat keskustelevat monikielisestä koulusta opettajan ja oppilaan näkökulmasta. Miten oppilaiden erilaiset etniset ja kielelliset taustat näkyvät nykykoulussa? Osataanko koulussa hyödyntää oppilaiden ja oppilasryhmien monikielisyys? Miten kielitietoisuus muuttaa käsitystä koulusta, opetuksesta ja oppimisesta?

Keskusteluun osallistuvat pohjoismaisten kielten professori Hanna Lehti-Eklund, suomen kielen tohtorikoulutettava Heini Lehtonen ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori sekä suomi toisena kielenä -opetuksen asiantuntija Katriina Rapatti. Keskustelua johdattelee äidinkielen ja kirjallisuuden didaktiikan professori Liisa Tainio. Keskustelua käydään suomeksi ja ruotsiksi.

Tilaisuudessa esitellään myös tammikuussa ilmestyvä kirja kaksikielisistä kouluista. Kirjassa Kaksikielinen koulu – tulevaisuuden monikielinen Suomi (Suomen Kasvatustieteellinen Seura, 2013) tutkijat avaavat näkökulmia Suomen muuttuvaan kielimaisemaan koulutuksen, opetuksen ja oppimisen näkökulmasta ja pohtivat kaksikielisen koulun mahdollisuuksia Suomessa. Kirjassa paneudutaan muun muassa kielikylpyopetukseen sekä vieraalla kielellä opettamisen ja oppimisen haasteisiin. Kirjassa kuvataan myös niiden koulujen arkea, joissa opetusta annetaan muulla kuin oppilaan äidinkielellä. Kirjan on toimittanut paneelikeskustelun puheenjohtaja Liisa Tainio sekä tutkija Heidi Harju-Luukkainen Helsingin yliopistosta.

Paneelikeskustelu on ilmainen ja yleisölle avoin. Se järjestetään osana Tiedekulman alumniviikkoja: blogs.helsinki.fi/wdc-2012/alumniviikot.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoa paneelikeskustelusta:

Professori Liisa Tainio, Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos
puh. 09-191 29842, liisa.tainio(at)helsinki.fi

Tanja Stepanova, viestintävastaava, Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta
puh. 050-5418131, tatjana.stepanova(at)helsinki.fi

Lisätietoa Kaksikielinen koulu – tulevaisuuden monikielinen Suomi –kirjasta:

Professori Liisa Tainio (ks. yllä)

Tutkija Heidi Harju-Luukkainen, Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos
puh. 040 847725, heidi.harju(at)helsinki.fi