Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Michael von Boguslawski, filosofia

Michael von Boguslawskin tutkimus käsittelee logiikan historiaa Suomessa.

1800–1900-lukujen taitteessa oli tapahtunut merkittävä käänne tieteessä, kun matematiikan perusteissa oli löydetty puutteita muun muassa erilaisten paradoksien muodossa. Tunnetuin näistä lienee Russellin paradoksi. Matematiikan perusteiden saattaminen turvalliselle pohjalle muodostui yhdeksi filosofien ja matemaatikoiden keskeiseksi tehtäväksi.

Eino Kailan ja tämän oppilaiden Oiva Ketosen, Erik Steniuksen, ja Georg Henrik von Wrightin työn myötä logiikka nousi filosofiassa keskeiseen asemaan myös Suomessa. Tutkimusta alettiin tehdä itsenäisemmin, ja se sai myös kansainvälistä mainetta. Väitöskirja tarkastelee tätä kehitystä alkuperäisteosten, kirjeenvaihdon ja tähän asti julkaisemattoman biograafisen aineiston kautta.

FM Michael von Boguslawski väittelee 10.12.2011 kello 10 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Proofs, Paradoxes, and Probabilities - The Logical Turn of Philosophy in Finland". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, auditorium XIV, Unioninkatu 34.

Vastaväittäjänä on Professor Friedrich Stadler, Wien, ja kustoksena on professori Jan von Plato.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:

Michael von Boguslawski