Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Nykytaide mahdollistaa tiedostumattoman käsittelemisen

Leevi Haapalan taidehistorian väitöstutkimus ”Tiedostumaton nykytaiteessa Katse, ääni ja aika vuosituhannen taitteen suomalaisessa nykytaiteessa” käsittelee liikkuvan kuvan teoksia, veistoksia ja installaatioita psykoanalyyttisen taiteentutkimuksen lähtökohdista. Väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 10.12.2011.

Tutkimuksen taiteilijat ovat kansainvälisesti tunnettuja suomalaisia nykytaiteilijoita: Eija-Liisa Ahtila, Hans-Christian Berg, Markus Copper, Liisa Lounila ja Salla Tykkä.

Tutkimus on poikkitieteellinen tavassaan yhdistää nykytaiteen tulkintaan visuaalisen kulttuurin sekä uuden taidehistorian ja -teorian lähtökohtia. Lähtökohdat ovat psykoanalyyttisen taiteentutkimuksessa, affektiteoriassa ja traumadiskurssin tutkimuksessa. Valikoitujen käsitteiden kautta lähestytään tutkimuskohteena olevaa nykytaiteen tiedostumatonta. Teokset käsittelevät ihmisen psyyken raja-aluetta tietoisen ja tiedostumattoman välisellä alueella. Teosten aiheina ovat havainnon synty, unet, fantasiat ja psyykkiset rajatilat. Tilallisuuteen ja ajalliseen kestoon perustuvien teosten lähiluvussa painottuvat teosten mediaerityiset piirteet.

Tutkimuksessa nykytaide hahmottuu osaksi traumakulttuuria, jolla on taipumus määrittää yksilöllinen tai historiallinen kokemus trauman nimissä. Traumateoria linkittyy liikkuvan kuvan häiriöisyyden ja epäjatkuvuuden teoreettiseen tarkasteluun. Tutkimus osoittaa, että nykytaide on yksi keskeinen kulttuurinen käytäntö, joka mahdollistaa tiedostumattoman käsittelemisen merkityksiä muodostavalla tavalla.

Väitöstilaisuus järjestetään 10.12.2011 kello 10 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs). Vastaväittäjänä on FT, dos., akatemiatutkija Tutta Palin, Turun yliopisto, ja kustoksena professori Ville Lukkarinen.

Väittelijä Leevi Haapala on nykytaiteen tutkija ja kuraattori, joka toimii amanuenssina Nykytaiteen museo Kiasmassa.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:

Leevi Haapala