Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Ilmari Jauhiainen, filosofia

Ilmari Jauhiaisen väitöskirja ”Constructions and situations: a constructivist reading of Hegel’s System” käsittelee Hegelin filosofisen järjestelmän luonnetta.

Väitöskirja näyttää, miten Hegelin järjestelmää kuljettavat eteenpäin ajatuskonstruktiot, joissa yhden rakenteen pohjalta rakennetaan uusia rakenteita tai ainakin näiden malleja.

Järjestelmänsä ensimmäisessä osassa eli logiikassa Hegel esittelee metodin, joilla konstruktioita muodostetaan. Järjestelmän toisessa osassa eli luonnonfilosofiassa Hegel soveltaa metodiaan mallintamalla luonnonilmiöitä ja -olioita toisten ilmiöiden ja olioiden avulla. Järjestelmän kolmannessa osassa eli hengenfilosofiassa Hegel osoittaa metodinsa avulla, miten tietyt inhimillisen tietoisuuden muodot voidaan muuntaa toisenlaisiksi esimerkiksi kasvatuksen avulla.

FM Ilmari Jauhiainen väittelee 10.12.2011 kello 10.15 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Constructions and situations – a constructivist reading of Hegel's System". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, auditorio XIII, Unioninkatu 34.

Vastaväittäjänä on professori Andreas Arndt, Humboldt-yliopisto, Berliini, ja kustoksena on professori Matti Sintonen.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa
E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot: