Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

 

 

Ajankohtaista

Aleksis Kivi var en tvåspråkig konstnär

På Humanistiska fakultetens seminarium om flerspråkighet diskuterades mångspråkighet i litteraturen förr och nu.


Bland annat behandlades Edith Södergrans språkliga identitet, revy- och pjäsförfattaren Jac Weinsteins språkval mellan jiddisch och svenska samt dagens ungdomars språkliga identitet i Östra Helsingfors.

Professor emerita i nordiska språk, Mirja Saari, talade om den tvåspråkige Aleksis Kivi. Saari har undersökt Kivis brev, varav en stor del är skrivna på svenska. Mirja Saari skriver som bäst en artikel om Kivi för en bok som kommer att innehålla Kivis brev i en kritisk utgåva och ett antal uppsatser som behandlar deras bakgrund. Boken ska publiceras nästa år.


>> Läs mer på Helsingfors universitets websidor.

2011