Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Fabianinkatu 33, 2. kerros
Humanistinen tiedekunta
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 0294 1911 (vaihde)
Peruskoulutus:
hum-info(at)helsinki.fi
Jatko-opinnot:
hum-postgrad(at)helsinki.fi

Aukioloajat

WebOodi Humanistinen tiedekunta Facebookissa

Flamma-intranet

töissä.fi

Väitös: Aino Koivisto, suomen kieli

Aino Koiviston väitöstutkimus ”Sanomattakin selvää? Ja, mutta ja että puheenvuoron lopussa” käsittelee keskustelun puheenvuoroja, jotka näyttävät kirjoitetun kielen näkökulmasta keskeneräisiltä: ne loppuvat konjunktioina tunnettuihin sanoihin ja, mutta tai että (esim. ”no en oo vielä suunnitellu että” tai ”mä teen vielä kaljanki niille ja”).

Tutkimuksen keskeisin tulos on, että keskustelun osallistujien näkökulmasta tällaiset kielelliset rakenteet eivät välttämättä ole keskeneräisiä. Tämän osoittaa yhtäältä se, että keskustelukumppani voi kohdella sanottua riittävänä ottamalla vuoron sujuvasti loppukonjunktion jälkeen ja osoittamalla ymmärrystä. Toisaalta konjunktioon päättyville puheenvuoroille on olemassa toistuvia, tunnistettavia esiintymäkonteksteja, mikä osoittaa, että kyse ei ole sattumanvaraisesta keskeneräisyydestä vaan tiettyjä vuorovaikutustarpeita palvelevista kielellisistä kokonaisuuksista. Kirjoitetun kielen näkökulmasta keskeneräinen tai puutteellinen voi siis olla vuorovaikutuksen kannalta riittävää ja motivoitua.

FM Aino Koivisto väittelee 9.12.2011 kello 12.15 aiheesta "Sanomattakin selvää? – "Ja", "mutta" ja "että" puheenvuoron lopussa" (Goes without saying? Finnish conjunctions).

Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, auditorium XIII, Unioninkatu 34.

Vastaväittäjänä on dosentti Maria Vilkuna, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, ja kustoksena on professori Marja-Leena Sorjonen.

Väitöskirja on luettavissa E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:

Aino Koivisto