Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Koneen Säätiön apurahoja humanistitutkijoille ja tutkimusprojekteille

Koneen Säätiö on jakanut lähes 9 miljoonaa euroa apurahoja ja avustuksia tieteen, taiteen ja kulttuurin tukemiseksi.

Säätiön rahoitusta saavat esimerkiksi professori Jyrki Nummen (kotimainen kirjallisuus) hanke Suomalainen kirjallisuuspankki ja yliopistonlehtori Tiina Onikki-Rantajääskön (suomen kieli) hanke Suomen kognitiivista kielioppia sukukielten kehyksessä.

Suomalainen kirjallisuuspankki
-pilottihankkeen tarkoitus on suunnitella ja testata klassisen suomalaisen kaunokirjallisuuden digitaalinen kokoelma ja kokoelmaan liittyvän käyttäjälähtöisen verkkopalvelun toimintamalli.

Hanke Suomen kognitiivista kielioppia sukukielten kehyksessä kuuluu kansainväliseen verkostoon, jonka muita osahankkeita johtavat professorit Gábor Tolcsvai Nagy (ELTE, Budapest), Tuomas Huumo (Turun ja Tarton yliopistot) sekä Renate Pajusalu (Tarton yliopisto). Verkosto tutkii eräitä keskeisiä kieliopin ilmiöitä sukukieliä vertaillen. Helsingin yliopiston osahankkeessa keskitytään mm. suomen kielen episteemiseen modaalisuuteen, kiellon ja myönnön polaarisuusilmiöihin, sijajärjestelmään ja tilanilmausten työnjakoon. Sukukielten nykykielenkäyttöön keskittyvä vertailu on uudentyyppinen avaus kansainvälisessä kognitiivisessa kielitieteessä.