Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Symposium feministisestä ajattelusta ja filosofian perinteestä

Perjantaina 2. joulukuuta Helsingin yliopistolla keskustellaan feministisen nykyajattelun suhteesta filosofian perinteeseen. Kansainvälinen symposium on avoin kaikille kiinnostuneille.

Aika ja paikka:
2.12. klo 10.15–17.00
Helsingin yliopiston päärakennus, sali 5, 3. krs (Fabianinkatu 33).

Feministiteoreetikot ovat hyödyntäneet filosofista perinnettä kiinnostavilla tavoilla: he ovat soveltaneet esimerkiksi filosofisia ajatuksia subjektista, vallasta ja vapaudesta sukupuolen ja feministisen politiikan uudelleen ajatteluun. Filosofian tarjoamat käsitteelliset välineet kuitenkin myös jakavat feministejä. Filosofian eri suuntausten soveltaminen on johtanut hyvin erilaisiin näkemyksiin feministisen teorian ja politiikan tavoitteista ja vahvistanut feministisen teorian sisäistä hajaannusta.

Symposiumin keskeisiä kysymyksiä ovatkin: Onko ylipäätään mahdollista puhua feministisestä filosofiasta vai pitäisikö enemminkin ajatella feministisen ajattelun olevan aina erilaisten feminististen filosofioiden välistä kamppailua? Mitä filosofian perinteen feministinen tulkitseminen ja soveltaminen tarkoittaa? Muuttuuko sen seurauksena välttämättä myös filosofian perinne?

Tilaisuuden järjestää sukupuolen ja filosofian politiikan tutkimusryhmä (PPhiG), joka kuuluu Suomen Akatemian rahoittamaan huippututkimusyksikköön Poliittinen ajattelu ja käsitemuutokset. PPhiG toimii Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan sukupuolentutkimuksen oppiaineessa. Ryhmää johtaa professori Tuija Pulkkinen.

>> Ohjelma

Lisätietoja: