Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Ydinvoimakeskustelun nykyteemat juontavat 1950-luvulta asti

Ydinvoima puhuttaa Suomessa ja maailmalla. Diplomi-insinööri ja yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Tuomo Särkikosken tuore väitöstutkimus osoittaa, että monet nykyteemat ovat olleet aihioina jo 1950-luvulta lähtien. Suomen atomivoimaratkaisu vuosina 1955–1970 sijoitetaan tutkimuksessa kylmän sodan viitekehykseen. Väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 19.11.2011.

Vuosina 1955–1970 hahmottui tapa, jolla atomienergian kansallinen hyödyntäminen tapahtuu. Valmistautumiseen kuului muun muassa lainsäädännöllisten ja institutionaalisten puitteiden luominen. Ensimmäisen kaupallisen ydinreaktorin hankinta ratkesi 1960-luvun jälkipuoliskon teknologisessa ja poliittisessa valintaprosessissa. Politisoituminen johti valtion roolin tarkistamiseen ydinvoimapäätöksissä. Valtioneuvoston ja eduskunnan tehtävät lupapäätöksen muotoilijoina täsmennettiin 1970-luvulla. Tutkimuksessa nousevat esiin myös historian aikana muuttuneet turvallisuuskäsitykset.

Yksityisellä teollisuudella oli intressi ydinvoimaan alusta alkaen. Nyt ajankohtainen on Fennovoiman hanke. Keskustelua on herättänyt myös Helsingin kaupungin osallistuminen Olkiluodon ydinvoimaprojektiin. Särkikosken väitöksestä käy ilmi, että Helsingin osallistumisesta ydinvoimalaitoksen toteutukseen keskusteltiin jo 1960-luvulla. Tällöin esitettiin myös laskelmia ydinkaukolämpölaitosten sijoittamisesta pääkaupunkiseudulle. Myös Olkiluodon ydinvoimalan rakentamisen myöhästyminen on ollut julkisuudessa esillä. Särkikosken tutkimuksen valossa vastaavat myöhästymiset ovat olleet ydinvoiman historiassa tavallisia.

Väitöstilaisuus järjestetään 19.11.2011 kello 10 Helsingin yliopiston päärakennuksessa, auditorio XII, Unioninkatu 34. Vastaväittäjänä on FT Petri Paju Turun yliopistosta ja kustoksena professori Markku Kuisma.

Väitöskirja "Rauhan atomi, sodan koodi – Suomalaisen atomivoimaratkaisun teknopolitiikka 1955–1970" ja sen tiivistelmä E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:

Tuomo Särkikoski