Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Von Wright- ja Wittgenstein -arkistohankkeen päätöskonferenssi

Wittgenstein ja von Wright Cambridgessa vuonna 1950. Kuva: Wittgenstein-arkisto, HYAika ja paikka: perjantai 11.11. klo 10–18, Helsingin yliopiston tutkijakollegium, Fabianinkatu 24, Helsinki.

Bergenin Wittgenstein-arkisto (WAB) ja Helsingin yliopiston von Wright- ja Wittgenstein-arkisto (WWA) ovat tehneet pohjoismaisen Wittgenstein-seuran kanssa yhteistyötä NordForskin rahoittamassa nelivuotisessa yhteistyöhankkeessa vuodesta 2008. Hankkeen päätavoitteena on ollut tarjota pohjoismaisille tutkijoille mahdollisuuksia vierailla kummassakin arkistossa.

Hankkeen osanottajat kokoontuvat nyt Helsinkiin päätöskonferenssiin, jossa esitellään erilaisia tutkimushankkeita. Konferenssi antaa kuvan tämänhetkisestä pohjoismaisesta Wittgenstein-tutkimuksesta ja kuvaa semanttisten hakumenetelmien viimeisintä kehitystä humanistisissa tieteissä.

Wittgenstein-tutkimuksella on vahva jalansija Pohjoismaissa. Georg Henrik von Wrightin lisäksi esimerkiksi Jaakko Hintikan ja Erik Steniuksen työ Wittgenstein-tutkimuksen saralla on saanut kansainvälistä huomiota. Pohjoismaissa on nykyisin kaksi tärkeää Wittgensteiniin liittyvää arkistoa: Bergenin Wittgenstein-arkisto (WAB) ja Helsingin yliopiston von Wright- ja Wittgenstein-arkisto (WWA).

WAB tunnetaan muun muassa Wittgensteinin filosofisen jäämistön sähköisestä laitoksesta, kun taas WWA perustuu von Wrightin omaan Wittgenstein-arkistoon, joka lahjoitettiin yliopistolle vuonna 2000.

Tervetuloa!

Lisätietoja antaa Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Thomas Wallgren, sähköposti thomas.wallgren(at)helsinki.fi, puh. (09) 191 28063.