Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös katsoo luontoa linssin läpi

I. K. Inha. Vuoritammia Karjalohjan Puujärvellä (1903–1904), Karjalohja, Suomen valokuvataiteen museo / WSOY:n kokoelma.

Miten valokuvaus on vaikuttanut luonnon ymmärtämiseen ja suojeluun? FM Kati Lintonen tutkii väitöstyössään valokuvaaja, toimittaja ja tietokirjailija I. K. Inhan (alk. Konrad Into Nyström) tuotannon avulla erilaisia tapoja merkityksellistää luontoa. Väitöskirja tarkastetaan humanistisessa tiedekunnassa 4.11.2011.

Kati Lintosen pääasiallisena aineistona on Inhan tuotanto vuosilta 1890–1925. Lintonen pohtii aineiston kautta luonnon valokuvaamiseen liittyviä tekemisen ja ajattelemisen tapoja eli luonnon valokuvallistamista. Aineistoa katsotaan suomalaiskansallisuuden, luonnon suojelun ja maailman ymmärtämisen näkökulmista.

Suomalaiskansallisuuden näkökulmasta luonto käsitettiin tutkimusaineistossa luontoympäristönä: järvinä, merenrantoina, harjuina ja metsinä, joita katseltiin korostetusti hyödyn näkökulmasta.

Luonnon suojelun näkökulman kohdalla luontoympäristölle annettiin mahdollisuus tulla esiin sellaisenaan. Samalla kun valokuva asetettiin luonnon suojelun tärkeyttä perustelevaksi tai ihmisen aiheuttamasta luonnon tuhosta kertovaksi argumentiksi, sillä pyrittiin esittelemään sellaisia vaikeasti kuvallistettavia asioita kuin luonnon voimaa tai kasvun ihmettä.

Maailman ymmärtämisen näkökulman aineisto johdatti pohtimaan luontoa myös ihmisessä havaittavana luontaisuutena. Tässä yhteydessä Kati Lintonen käsitti valokuvan ja valokuvallistamisen yhdeksi pyrkimykseksi ymmärtää ihmistä ja hänen maailmassa oloaan.

Väitöstilaisuus järjestetään 4.11.2011 kello 12 Helsingin yliopistomuseo Arppeanumin auditoriossa (Snellmaninkatu 3, Helsinki). Vastaväittäjänä on professori Maunu Häyrynen, Turun yliopisto, ja kustoksena professori Kirsi Saarikangas. Tilaisuuden jälkeen Suomen valokuvataiteen museo tarjoaa yleisölle kahvit.

Väitöskirja on luettavissa E-thesis-palvelussa.

I. K. Inha. Hirveäkallio (1892), Nivajärvi, Kuolajärvi, Suomen valokuvataiteen museo.