Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös vertailee Viron ja Suomen suojeluskuntien puhallinorkestereita

FM Maris Amon-Merilain väittelee 15.10.2011 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa Suomen ja Viron suojeluskuntien puhallinmusiikin samankaltaisuuksista ja eroavaisuuksista vuosina 19251934.

Suojeluskunnat olivat puolisotilaallisia vapaaehtoisia maanpuolustusjärjestöjä. Puhallinmusiikilla oli suojeluskunnassa toissijainen, mutta silti hyvin tärkeä rooli. Orkesteri musiikkiyhteisönä orientoitui paitsi järjestön ja valtion merkkipäiväesiintymisiin myös kaikkiin mahdollisiin puhallinmusiikkia edellyttäviin tapahtumiin, kuten laulujuhliin, laulupäiville ja paikallisiin kulttuuritapahtumiin sekä lukuisiin erilaisiin konsertteihin.

Tutkimuksen pääpaino on kahden maakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pärnumaan, suojeluskuntien puhallinmusiikkitoiminnassa, ja lisäksi annetaan yleiskatsaus Viron tasavallan suojeluskunnan puhallinorkesterien toiminnasta. Tutkimuksessa esitellään tuohon aikaan käytössä ollutta puhallinmusiikkiohjelmistoa, jota käyttivät sekä ammatti- että harrastajaorkesterit. Suojeluskunnan ja palokuntajärjestöjen puhallinorkesterit kuuluivat harrastajaorkestereihin.

Tutkimuksesta käy ilmi, että niin Suomen kuin Viron suojeluskuntien puhallinmusiikkitoiminnassa käytettiin vähitellen paranevia taloudellisia olosuhteita soittimien ja ohjelmistojen hankkimiseen sekä soittajien ja kapellimestarien koulutukseen. Siitä huolimatta, että suojeluskuntien puhallinmusiikkia pidettiin harrastustoimintana, päämääränä oli tulla musiikillisesti sekä sisällön että muodon osalta puolustusvoimien orkesterien kaltaiseksi. Suojeluskuntien puhallinmusiikilla oli epäilemättä tärkeä rooli kummankin tasavallan musiikkielämän kehittymisessä ja rikastuttamisessa.

Väitöstilaisuus järjestetään 15.10.2011 kello 10 Helsingin yliopiston päärakennuksessa auditoriossa XIV (Fabianinkatu 33). Vastaväittäjänä on professori emeritus Martti Turtola Maanpuolustuskorkeakoulusta ja kustoksena professori Eero Tarasti. Tilaisuuden kielinä ovat
englanti ja suomi.

Väitöskirja Ühis- ning erijooni Soome ja Eesti Kaitseliitude puhkpillimuusikas aastatel 1925–1934” ja sen tiivistelmä englanniksi ja suomeksi ovat luettavissa
E-thesis-tietokannassa.