Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Kunnioitettu karhu antoi intiaaneille yliluonnollisia voimia

Lakota-päällikkö Rain-in-the-Face kuvattuna 1900-luvun alussa. Kuva: F. B. FiskeFL Riku Hämäläisen Pohjois-Amerikan tasankointiaanien karhuaiheisia kilpiä käsittelevä väitöstutkimus tarkastetaan 7.10.2011.

Kilpi oli Pohjois-Amerikan tasankointiaaneille puolustusväline ja uskonnollinen esine. Se oli olennainen osa tasankomiesten varustusta.

– Kilvet saivat ensisijainen merkityksen uskonnollisen olemuksensa kautta, sanoo tasankointiaaneja tutkinut Riku Hämäläinen. Uskontotieteen väitöskirjassaan Hämäläinen käsittelee tasankointiaanien uskontoperinteitä yksilön tasolla mutta osittain myös osana kansojen perinteistä kulttuuria ja uskontoa.

Hämäläisen mukaan kilvet olivat rohtoesineitä, jotka edustivat yliluonnollisesta maailmasta saatuja voimia.

– Kilpien erityinen merkitys liittyi näkykokemuksiin, joissa kilven omistaja sai yliluonnollista voimaa ja joiden avulla hän pystyi joskus esimerkiksi ennustamaan sotaretkien menestystä.

Tasankointiaanien kilvet oli usein koristettu eläinhahmoin, etenkin karhuun liittyvillä kuvilla.

– Karhu oli viisas ja vaarallinen eläin, jolta saatua voimaa saatettiin käyttää sekä parantamiseen että sodankäyntiin, Hämäläinen kertoo.

Karhukilpi esitti yksilön saamaa näkyä ja siinä saatua voimaa, ja symboliikan ensisijainen merkitys tuli juuri yksilöllisen näyn kautta. Näkykokemukset kuitenkin heijastivat koko kansan yhteisiä uskontoperinteitä, jolloin kilven symboliikka peilaa myös kansan laajempaa perinnettä. Näin yksilölliseen näkykokemukseen perustuva karhukilpi heijastaa samalla laajempaa kansan traditiota ja karhun merkityksiä laajemmin.

FL Riku Hämäläinen väittelee 7.10.2011 kello 12.15 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta ”Bear Shields of Plains Indians – Motifs and Meanings”.

Väitöstilaisuus järjestetään yliopiston päärakennuksessa, Unioninkatu 34, Auditorium XIV. Vastaväittäjänä on professori Enrico Comba, Torinon yliopisto, ja kustoksena on professori René Gothóni.

Väitöskirjaa myy Tatanka Press
PO Box 1332, D-25931 Wyk GERMANY
puh. +4681 / 3377
fax +4681 / 3258
www.tatankapress.com
info(at)tatankapress.com, amerikanistik(at)foni.net.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:

Riku Hämäläinen, riku.t.hamalainen(at)helsinki.fi