Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista

Väitös tarinankerronnasta ja sosiaalisen sukupuolen neuvotteluista Githa Hariharanin romaaneissa

Lotta Strandberg väittelee 30.9.2011 monikerroksisesta tarinankerronnasta ja sosiaalisen sukupuolen neuvotteluista Githa Hariharanin kolmessa ensimmäisessä romaanissa.

Strandberg lukee tutkielmassaan intialaisen kirjailijan Githa Hariharan kolme ensimmäistä romaania trilogiana, jossa Hariharan tutkii tarinankerronnan vaikutusta eri näkökulmista. Tulkittavina ovat romaanit The Thousand Faces of Night (1992), The Ghosts of Vasu Master (1994) ja When Dreams Travel (1999).

Hariharanin käyttämä monikerroksinen tarinankerronta on tapa neuvotella ja jopa uudelleen muotoilla käsityksiä sosiaalisesta sukupuolesta. Hänen tärkein kysymyksensä kaikissa kolmessa romaanissa on, miten tradition tai toiston ja muutoksen välinen jännite vaikuttaa sosiaaliseen sukupuoleen.

Lotta Strandbergin analyysi osoittaa, että romaanit ovat syvästi juurtuneet nykypäivään ja sen ja poliittisiin kysymyksiin, vaikka ne kuvaavatkin antiikin myyttisiä sankareita ja sankarittaria, hiiriä ja kärpäsiä tai fantasiamaailman hyviä ja pahoja henkiä. Ensimmäinen romaani keskittyy perheen ja yhteisön asettamiin vaatimuksiin yksilöä kohtaan, toinen pohtii minän ja toisen välistä eettistä suhdetta ja kolmas representaation ja vallan välistä suhdetta. Nämä kysymykset ovat ajankohtaisia ajasta ja paikasta riippumatta.

Väitöstilaisuus järjestetään 30.9.2011 kello 12 osoitteessa Päärakennus, auditorium XII. Vastaväittäjänä on professori Rajeswari Sunder Rajan, New York University, ja kustoksena on professori Heta Pyrhönen.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:

Lotta Strandberg