Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Fabianinkatu 33, 2. kerros
Humanistinen tiedekunta
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: (09) 1911 (vaihde)
Telefax: (09) 191 23100
Peruskoulutus:
hum-info(at)helsinki.fi
Jatko-opinnot:
hum-postgrad(at)helsinki.fi

Aukioloajat

WebOodi Humanistinen tiedekunta Facebookissa

Flamma-intranet

töissä.fi

Warelius-palkinto Jaakko Hämeen-Anttilalle

Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnot on tänä vuonna myönnetty professori Jaakko Hämeen-Anttilalle ja äidinkielenopettaja Leena Laulajaiselle. Warelius-palkinto on suuruudeltaan 12 000 euroa.

Jaakko Hämeen-Anttila on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori maailman kulttuurien laitoksella Helsingin yliopistossa. Hän on arvostettu tutkija, opettaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja islamin eri ilmenemismuodoista ja kulttuurihistoriasta. Lisäksi hän on kääntänyt kymmeniä teoksia arabiasta, persiasta ja akkadista. Hämeen-Anttilan uusin teos on yhdessä Inka Nokso-Koiviston kanssa kirjoitettu arabialais-islamilaisen tieteen historia Kalifien kirjastossa.

Palkintoperusteluissaan Suomen tietokirjailijat ry kiinnittää huomion Hämeen-Anttilan tuotannon laajuuteen ja monipuolisuuteen. Yhdistys painottaa myös luotettavan tiedon merkitystä esimerkiksi islamin uskonnon ja arabikulttuurin peruspiirteistä. Jaakko Hämeen-Anttila auttaa omalta osaltaan ihmisiä ymmärtämään, mitä on uutisvirrasta nousevien sanojen kuten jihad (pyhä sota), fundamentalismi ja terrorismi taustalla. Samaa tarkoitusta palvelevat hänen suomentamansa Koraani ja Gilgamesh-eepos.

Suomen tietokirjailijat ry palkitsee Jaakko Hämeen-Anttilan ”ihmisten keskinäistä ymmärrystä lisäävänä ja maailmanrauhaa rakentavana kirjailijana, joka liikkuu suvereenisti kirjallisuuden monilla kentillä”.

Warelius-palkinto on saanut nimensä ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyltä Antero Wareliukselta (1821–1904). Wareliuksen tuotantoon kuuluvat mm. Enon opetuksia luonnon asioista (1855–56) ja Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).

Warelius-palkinto on jaettu vuodesta 1985 alkaen. Sen ovat saaneet mm. Antti Eskola, Risto Isomäki, Elina Haavio-Mannila, Kai Linnilä ja Kaari Utrio, Pertti Virtaranta ja Seppo Zetterberg.

Suomen tietokirjailijat ry