Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Maisterina maailmalle

Humanistisesta tiedekunnasta valmistui syksyn ensimmäisessä publiikissa 13. syyskuuta 31 filosofian maisteria. Nea Auhtola, Susan Ikonen ja Sally Bamford kertovat opiskelukokemuksistaan.

1. Mitä opiskelit yliopistolla?
  2. Millaisia kokemuksia sinulle jäi opiskeluvuosilta?
  3. Mikä on paras muistosi opiskeluajoilta?
  4. Mitkä ovat suunnitelmasi nyt valmistumisen jälkeen?

Nea Auhtola, germaaninen filologia

Nea Auhtola. Kuva: Mika Federley1. Opiskelin pääaineena germaanista filologiaa ja sivuaineena yleistä kielitiedettä. Vietin opiskeluaikana puolitoista vuotta Berliinissä, jossa tein Eurooppa-opintoja.

2. Minulle jäi positiivinen yleisolo opinnoista. Voin olla ylpeä siitä, että olen valmistunut humanistisesta tiedekunnasta. On hienoa, että opettajat ottavat opetukseen mukaan omaa tutkimustaan. Tutkintoon hyväksiluettiin ulkomailla tekemäni opinnot, ja se nopeutti valmistumista. Valmistuin maisteriksi neljässä vuodessa.

3. Toisena opiskeluvuotena pääsin harjoittelijaksi germaanisen filologian oppiaineeseen. Kokemus vahvisti omaa uravalintaani. Myös monet yksittäiset hyvät kurssit ovat jääneet mieleen.

4. Nyt rupean tekemään väitöskirjaa. Sitä olen halunnut jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. On hienoa päästä ottamaan tieteellistä vastuuta. Innostuin Berliinissä opiskellessani keskustelukoherenssista. Siinä tutkitaan, millä kielellisillä keinoilla keskustelu pysyy koossa.

Susan Ikonen, yleinen historia

Susan Ikonen. Kuva: Mika Federley1. Opiskelin pääaineena yleistä historiaa, ja sivuaineita oli useita: Suomen ja Skandinavian historia, Pohjois-Amerikan tutkimus, englantilainen filologia, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimus sekä Venäjän kieli ja kirjallisuus.

2. Keräsin humanistimaisesti paljon sivuaineita ja näin, miten erityyppistä opiskelu eri laitoksilla ja tiedekunnissa on. Esimeriksi kieliaineissa on tehtävä todella paljon työtä opintopisteiden eteen. Myös suhtautumisessa opiskelijoihin on paljon eroja.

3. Sosiaalisuus oli kaikkein parasta. Muutaman opiskeluvuoden jälkeen vakiintuivat loputtomat kahvittelut kurssikavereiden kanssa. Pähkäilimme yhdessä kaikkea opittua ja saimme uusia näkökulmia.

4. Aion jatkaa opintoja eli haen jatko-opiskelijaksi. Sain alkuvuodesta apurahan puoleksi vuodeksi, ja sen turvin olen jo voinut aloittaa väitöskirjatyöni. Tutkimusaiheeni liittyy Venäjän historiaan ja kirjallisuuteen.

Sally Bamford, englantilainen filologia

Sally Bamford. Kuva: Mika Federley

1. Pääaineeni oli englantilainen filologia, ja sivuaineina opiskelin käännöstiedettä, yleistä kirjallisuustiedettä sekä Britannian ja Irlannin tutkimusta. Opintoihin sisältyi myös puolen vuoden opiskelijavaihto Nottinghamin yliopistossa Britanniassa.

2. Olen tykännyt pääaineestani todella paljon, ja kurssitarjonta oli monipuolista.

3. Opiskelukaverit olivat kaikkein paras osa opiskelua. Heti ensimmäisenä vuonna syntynyt porukka on pysynyt hyvin kasassa, ja yhteishenki on auttanut yli kaikesta, mitä opinnoissa on tullut eteen.

4. Hyvin aktiivista työnhakua! Nyt alkaa uusi vaihe elämässä, ja vaihtoehtoja on paljon. Toivon löytäväni työn, jossa yhdistyvät kielet, kansainvälisyys ja kulttuuri.

Haastattelut: Suvi Uotinen

Kuvat: Mika Federley