Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös Pirkko Saision romaanitrilogian omaelämäkerrallisuudesta

Miksi kirjailija kirjoittaa autofiktion, romaanin omasta elämästään, jossa itse seikkailee omalla nimellään oman elämänsä tapahtumissa? Mikä tekee tällaisesta teoksesta fiktion?

FM Päivi Koivisto väittelee 3.9.2011 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Elämästä autofiktioksi – Lajitradition jäljillä Pirkko Saision romaanisarjassa Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen erokirja".

Pirkko Saision romaanitrilogia Pienin yhteinen jaettava (1998), Vastavalo (2000) ja Punainen erokirja (2003), ilmentää 1990-luvulla Suomessa vallinnutta omaelämäkerrallisuuden uudelleen arviointia.

Väitös osoittaa, miten moninaisia omaelämäkerran ja kaunokirjallisuuden konventioita trilogian teksti kätkee sisälleen. Saision tekstiä luetaan Augustinuksen, Goethen, Thomas Mannin ja Radclyffe Hallin avulla. Sitä peilataan Freudin kehitysteorioihin ja seksuaalipolitiikan perintöön. Ristiinluennan kautta uusia puolia paljastuu niin Saision tekstistä kuin klassikoistakin.

Trilogia on esimerkki tavasta, jolla seksuaalinen identiteetti on kerrottavissa 2000-luvun vaihteessa: se pohjaa 1970-lukulaiseen ulostulokertomukseen mutta sisällyttää itseensä postmodernin identiteetin moninaisuuden ja liikkuvuuden. Oman elämän ja fiktion sekoittamisella voi vaikuttaa vahvemmin kuin kirjoittamalla puhtaan romaanin tai omaelämäkerran.

Päivi Koivisto päätyi tutkimaan autofiktiota, sillä hän oli kiinnostunut lukijan halusta etsiä tekstistä kirjailijan intentiota ja elämää. Autofiktioon sisältyy kiinnostava paradoksi: siinä oman elämän tapahtumat yhtä aikaa muokataan kertomukseksi toiselle mutta samalla kyseenalaistetaan koko projektin onnistuminen.

”Pirkko Saision trilogia ja sen taustalla koko tuotanto valikoitui tutkimukseni kohteeksi, koska siinä käsitellään provosoivasti lukijan odotuksia tekijää kohtaan sekä analysoidaan oivaltavasti omaelämäkerran peruskonventioita. Saision myöhempi tuotanto on myös hyvin hauskaa luettavaa”, Koivisto sanoo.

Väitöstilaisuus järjestetään 3.9.2011 kello 10 Helsingin yliopiston päärakennuksessa, aud XII, Unioninkatu 34.
Vastaväittäjänä on professori Sanna Karkulehto, Jyväskylän yliopisto, ja kustoksena on professori Pirjo Lyytikäinen.
Elektroninen julkaisu ja tiivistelmä ovat luettavissa E-thesis
-palvelussa.

Väittelijä, FM Päivi Koivisto