Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Matti Klingen juhlaseminaari piirtää kuvaa historiankirjoittajasta

Matti Klinge. Kuva: Mika FederleyHelsingin yliopistolla järjestetään maanantaina 29. elokuuta historiantutkija ja emeritusprofessori Matti Klingen 75-vuotisjuhlaseminaari ”Tekijä ja vaikutus”.

Seminaarissa puhuvat ulkoministeri, poliittisen historian dosentti Erkki Tuomioja, professori Juha Siltala, professori Risto Alapuro, professori Jens E. Olesen Greifswaldin yliopistosta ja filosofian tohtori, dosentti Liisa Suvikumpu.

Seminaarin puheet käsittelevät Matti Klingeä historiankirjoittajana, vaikuttajana ja historiatulkintojen muokkaajana.

Puhujien aiheina ovat:

• Juha Siltala: ”Itse valittu lojaalisuus – kapinan ja sopeutumisen dialektiikasta”
  • Risto Alapuro: ”Matti Klingen käsitys intellektuelleista”
  • Liisa Suvikumpu: ”Romani sumus”
  • Erkki Tuomioja: "Kejsartid – keisariaika: Matti Klinge ja provokatorinen historiankirjoitus"
  • Jens E. Olesen: ”Østersøregionen – en mangesidig historie"

Matti Klinge (s. 1936) täyttää 75 vuotta 31. elokuuta 2011. Hänet tunnetaan tuotteliaana tietokirjailijana ja tutkijana, joka on monilla teoksillaan avannut uusia näkökulmia suomalaiseen ja eurooppalaiseen historiaan ja intellektuaaliseen keskusteluun. Yliopiston opettajana hän rohkaisi oppilaitaan itsenäiseen, kriittiseen ajatteluun ja toimi itse esikuvana, aktiivisena kansalaismielipiteen muokkaajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Matti Klinge toimi Helsingin yliopiston historian ruotsinkielisen professuurin viranhaltijana vuosina 1975–2001. Hän valmistui filosofian maisteriksi 1960 Helsingin yliopistosta pääaineenaan yleinen historia ja filosofian tohtoriksi 1969. Klinge on työskennellyt tutkijana Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa 1960–1968 ja Suomen akatemian humanistisessa toimikunnassa 1968–1975. Hän oli Suomen kirjallisuuden ja kulttuurin vierailevana professorina Pariisissa 1970–1972. Matti Klinge on toiminut myös useissa luottamus- ja järjestötehtävissä. Opiskeluaikana hän oli aktiivinen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa sekä Eteläsuomalaisessa osakunnassa ja toimi myöhemmin osakunnan inspehtorina.

Juhlaseminaari järjestetään maanantaina 29. elokuuta klo 14–18 Helsingin yliopiston päärakennuksen Pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. kerros). Tilaisuus on avoin yleisölle.

tutkijatohtori Kristina Ranki
kristina.ranki(at)helsinki.fi