Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Fabianinkatu 33, 2. kerros
Humanistinen tiedekunta
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 0294 1911 (vaihde)
Peruskoulutus:
hum-info(at)helsinki.fi
Jatko-opinnot:
hum-postgrad(at)helsinki.fi

Aukioloajat

WebOodi Humanistinen tiedekunta Facebookissa

Flamma-intranet

töissä.fi

Väitös selvittää taustoja pakanauskonnon nousuun Venäjällä

Väitös: Kaarina Aitamurto, uskontotiede

Humanistisessa tiedekunnassa 8.6.2011 tarkastettava Kaarina Aitamurron väitöskirja "Paganism, Traditionalism, Nationalism - Narratives of Russian Rodnoverie" tarkastelee rodnoverie-uskontoa, joka on venäläinen slaavilaiseen esikristilliseen perinteeseen pohjaava yksi pakanuuden muoto. Se on ollut yksi viime vuosikymmeninä nopeimmin Venäjällä kasvaneista uskonnollisista liikkeistä. Aitamurto selvittää, miksi ja miten liike on saavuttanut suosionsa.

Tutkimuksen aineisto koostuu rodnoverien julkaisemasta kirjallisuudesta sekä kenttätyöstä ja rodnoverien haastatteluista. Itäeurooppalaisen pakanuuden näkyvimpiä piirteitä on nationalismi. Lännessä puolestaan pakanat kannattavat yleensä liberaaleja arvoja. Ero heijastaa nykyaikaisen pakanuuden joustavuutta, mutta kertoo myös yhteiskunnallisista eroista. Tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei tätä eroa pidä liioitella. Myös Venäjältä löytyy sekä rasistisia että suvaitsevia pakanoita ja molempia piirteitä saattaa löytyä jopa yksittäisten pakanoiden ajattelusta. Myös venäläisen pakanuuden keskeisiä teemoja on moderni yksilöllistyminen. Pakanuus korostaa uskovien vapautta rakentaa ja tulkita omaa uskontoaan.

Filosofian maisteri Kaarina Aitamurron väitöskirja esitetään tarkastettavaksi Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 8.6.2011 kello 12. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, auditorio XII, Unioninkatu 34. Vastaväittäjänä on Assistant Professor James R. Lewis, University of Tromsø ja kustoksena professori René Gothóni.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa.