Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Timo Eskola, yleinen kirjallisuustiede

Väitös tulkitsee 1900-luvun lopun Jeesus-romaaneja

Jeesus on elänyt taiteessa vuosisadasta toiseen. Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 3.6.2011 tarkastettava Timo Eskolan väitöskirja ”Evil Gods and Reckless Saviours: Adaptation and Appropriation in Late Twentieth Century Jesus-Novels” analysoi, miten Jeesus ja raamatun kertomukset otetaan haltuun 1900-luvun lopulla kirjoitetuissa romaaneissa.

Dosentti Timo Eskola tutkii väitöskirjassaan erityisesti romaaneja, jotka uudelleenkirjoittavat alkuperäisen kertomuksen tyystin. Esimerkiksi Norman Mailer, José Saramago, Michèle Roberts ja Marianne Fredriksson muotoilevat kuvan Jeesuksesta uudelleen ja kirjoittavat Uudesta testamentista suorastaan käänteisen muunnelman. He lukevat tekstejä tämän ajan näkökulmasta. Yhtäällä palautetaan Juudaksen maine, ja toisaalla Magdalan Mariasta tehdään kristinuskon keskushenkilö sekä Jeesuksen rakastajatar. Saramago kuvaa Jumalan verenhimoisena tyrannina, ja Mailer laittaa Jumalan taistelemaan tasaveroisesti Saatanan kanssa.

Viime aikojen kirjailijat nousevat Eskolan mukaan Raamatun uskomuksia vastaan ja purkavat kristillisiä opinkäsityksiä. Eskola katsoo, että taustalla on Nietzschen vaikutus. ”Kirjailijat toistavat Nietzschen uskontokritiikin, vaikka eivät muuten kannattaisi hänen ajatuksiaan. Jumala esitetään raakana hirviönä, joka orjuuttaa ihmiset käskyjensä alle”, Eskola analysoi. Eskola tulkitsee, että teokset siirtävät Jeesuksen pois juutalaisuudesta ja juutalainen usko näyttäytyy niissä kielteisessä valossa. ”Tämä johtuu siitä, että länsimainen kulttuuri kuljettaa yhä pinnan alla antijudaistista asennetta siitä huolimatta, että ulkonaisesti kirjoittajat kannattavat tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta,” Eskola väittää.

Timo Eskolan väitöskirja esitetään tarkastettavaksi Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 3.6.2011 klo 10.15. Väitöstilaisuus järjestetään yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa, osoitteessa Fabianinkatu 33. Vastaväittäjänä on professori Suzanne Keen, Washington and Lee University, Lexington, Virginia ja kustoksena professori Heta Pyrhönen.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa.