Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Tietoa tiedekunnasta:

Kanslian yhteystiedot:

Tiedepäivä tarjosi merkityksiä ja merkillisyyksiä

Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos järjesti 20. toukokuuta Tiedepäivän, jossa esiteltiin parhaillaan meneillään olevien tutkimusprojektien uusimpia tuloksia ja etsittiin yhteyksiä yli oppiainerajojen.

Katso, mitä tiedekunnan varadekaani, ruotsinkielisen historian professori Henrik Meinander kertoo Tiedepäivän tavoitteista ja tunnelmista:

Tutkimusprojekteja esiteltiin kaikkiaan kuudessa eri sessiossa, ja yleisöllä oli mahdollisuus sukkuloida salien välillä. Esimerkiksi Tiedettä joukkovoimalla -työryhmässä kuultiin Viapori-projektista, jossa tutkitaan 1700-luvun linnoitustyömaan vaikutuksia silloiseen lähiympäristöön. Esittelijöistä Juha-Matti Granqvist tutkii itse Helsingin porvaristoa rakennusaikakautena ja Sofia Gustafsson rakentamisen taloudellisia vaikutuksia.

Koputtajahenkien kolkutukset palkittiin

Anitra Komulainen. Kuva: Mika FederleyTiedepäivässä jaettiin laitoksen gradupalkinto, jonka sai Anitra Komulainen Suomen ja Pohjoismaiden historian gradustaan "Koputtajahenkien kolkutukset. Suomalainen spiritismi 1853–1869".

Komulainen löysi tutkimusaiheensa jo proseminaarivaiheessa, ja gradun teko oli helppo aloittaa sen myötä. Gradu valmistui viime vuoden syyskuussa reilun puolen vuoden aherruksen jälkeen. ”Se oli mullistavaa aikaa. Gradun tekoa aloittaessani minulla oli hoidettavana myös reilun puolen vuoden ikäinen lapsi”, Komulainen kertoo.

Nyt historian jatko-opinnot siintävät jo mielessä. Komulainen kaavailee tutkimusaiheekseen Suomen sähköistymisen historiaa. ”Aihe on hyvää jatkoa gradulle, sillä spiritismi ja sähkön yleistyminen 1800-luvulla linkittyvät kiinnostavasti yhteen”, Komulainen kertoo.