Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

”Suomesta Siperiaan”-näyttely

Helsingin yliopiston 1. vararehtori, suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Ulla-Maija Forsberg on mukana ensimmäisessä hantinkielisessä kierto- ja virtuaalinäyttelyssä.

Museoviraston Kulttuurien museo, Suomen Kulttuurirahasto, M. A. Castrénin seura, Äidinkielen opettajain liitto, Hanti-Mansian Opetuksen kehittämislaitos, Tegin keskikoulun koulumuseo sekä mansinkielisten lasten keskus ’Lylyng sjum’ ovat yhdessä tuottaneet hantinkielisen kiertonäyttelyn vakavasti uhanalaisen kielen opetuksen tueksi. Näyttely ”Suomesta Siperiaan” avattiin Hanti-Mansiassa perjantaina 12.11.2010.

Näyttely kertoo suomalaisten tutkimusmatkoista obinugrilaisten pariin ja esittelee alan pioneerien lisäksi myös nykypäivän tutkijoita ja tieteellisiä vaikuttajia, näiden joukossa myös professori Ulla-Maija Forsberg. Näyttely sisältää myös tietoa sekä hantien, mansien että suomalaisten elämästä. Suomen kaukaiset kielisukulaiset, hantit ja mansit, asuvat Uralin itäpuolella Siperiassa Objoen ja sen sivujokien varsilla.

Näyttelystä on myös tehty internetissä katsottavissa oleva virtuaalinäyttely. Virtuaalinäyttelyn tarkoituksena on tavoittaa nykyaikaisin keinon hantin kielestä kiinnostuneet nuoret. Kielen oppimisen tehostamiseksi on valmistunut myös hantinkielinen tehtäväkirja. Vaikka hanteja on noin 28 700 ja manseja 11 400, kielten puhujia on vain puolet tästä. Myös virtuaalinäyttelyyn sisältyy tietoa niin hantien, mansien kuin myös suomalaisten elämänmenosta ja se on toteutettu myös suomeksi ja englanniksi. Näyttely toimii museoviraston nettisivujen yhteydessä. Virtuaalinäyttelyn sisällöstä ja rakennesuunnittelusta on vastannut filosofian tohtori Ildikó Lehtinen, ulkoasun on suunnitellut Jenni Reuter, kuvitus on Anna Sepon ja käännöksen venäjästä hantiksi on tehnyt Jevdokija Njomisova.

Lisätietoja:

Ildikó Lehtinen, ildiko.lehtinen(at)nba.fi