Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Hantia ja mansia pelastamassa

Vah-joen varrella sijaitseva pyhä paikka. Kuvassa keskellä Susanna Virtanen. Kuva: Susanna Virtanen

Kansainvälinen tutkijaryhmä tutkii ja dokumentoi obinugrilaisia kieliä Euroopan tiederahaston tuella.

Suomen etäsukukielet hanti ja mansi muodostavat uralilaisen kielikunnan obinugrilaisen haaran. Hantin ja mansin lukuisia murrevariantteja puhutaan Länsi-Siperiassa Venäjän federaation Hantien ja mansien autonomisessa piirikunnassa.

– Molemmat kielet ovat kansainvälisten luokitusten mukaan vakavasti uhanalaisia. Venäjällä vuonna 2002 tehdyn väestölaskennan mukaan hanteja on noin 28 700 ja heistä 47 % puhuu hantia. Manseja on vain 11 400 ja heistä arviolta 24 % prosenttia puhuu mansia, kertoo tutkimushankkeessa tohtorikoulutettavana työskentelevä Susanna Virtanen.

Sulautumista suosivat asenteet ja vähemmistöpolitiikka, kaupungistuminen sekä hantien ja mansien perinteisillä asuinmailla tapahtuva öljyn- ja kaasunporaus ovat vauhdittaneet obinugrilaisten kielten katoamista viime vuosikymmeninä.

– Obinugrilaiset kielet elävät, sikäli kuin elävät, perinteisen luonnonläheisen kulttuurin yhteydessä. Niiden kirjallinen käyttö on vähäistä, eikä kaikille murteille ole edes laadittu kirjakieltä.

Neljässä eri maassa työskentelevä tutkimusryhmä taltioi ja julkaisee näytteitä obinugrilaisista kielistä, toimittaa jo tallennettuja kieliaineksia paremmin kansainvälisen tutkijayhteisön tavoitettaviin sekä tuottaa laadukasta tieteellistä tutkimusta kielten rakenteesta.

– Pitkällä tähtäimellä tämä toivottavasti myös kohottaa obinugrilaisten kielten arvostusta ja edistää niiden elvyttämistä, Virtanen toivoo.

Hankkeessa kootaan Internetiin obinugrilaisten kielten tietopankki, jossa julkaistaan laaja tekstikorpus, sähköinen sanakirja sekä kirjallisuustietokanta.

EuroBABEL on Euroopan tiedesäätiön (ESF) alaisuudessa toimiva uhanalaisten kielten tutkimukseen kohdistettu rahoituskanava, jonka kautta obinugrilaisten kielten tutkimushanke on saanut rahoituksen. Hanke käynnistyi kesäkuussa 2009, ja sitä jatketaan kesään 2012 saakka. Helsingin yliopistosta hankkeessa ovat mukana professori, vararehtori Ulla-Maija Forsberg, tohtorikoulutettava Susanna Virtanen ja opiskelija Petri-Tapio Heikkonen.

Hankkeen verkkosivut: babel.gwi.uni-muenchen.de