Georg August Wallin

(1811–1852)

G. A. Wallin oli kuuluisa tutkimusmatkailija, joka tutki ensimmäisten eurooppalaisten joukossa Arabian niemimaata, sen asukkaista ja murteita.

· professori
· tutkija
· orientalisti
· tutkimusmatkailija

G. A. Wallin opiskeli Aleksanterin yliopistossa klassisten kielten lisäksi arabiaa, persiaa ja turkkia. Poiketen muiden suomalaisen tutkijoiden innostuksesta oman kansansa alkujuuria kohtaan, Wallin kiinnostui myyttisestä arabiasta ja jalon villin etsimisestä. Hän täydensikin arabian kielitaitoaan niin Pietarin yliopistossa kuin Venäjän ulkoministeriön alaisessa instituutissakin. Pietarissa Wallinin opettajana toimi egyptiläinen sheikki Ayyad al-Tantawi, joka sytytti häneen lopullisen kaipuun päästä käymään Arabiassa. Matka-apurahahakemuksessa Wallin anoi tukea arabian eri murteiden sekä wahhabiittien oppien tutkimukseen. Henkilökohtaisesti hän oli innokas pääsemään eroon eurooppalaisesta turhamaisuudesta sekä hienostuneesta sivistyksestä. Hänen haavekuviinsa myyttisestä idästä liittyi lisäksi eräänlainen eroottinen eskapismi.

Vuonna 1843 G. A. Wallin lähti Helsingistä suurelle tutkimusmatkalle Arabiaan. Hän piti Kairoa tukikohtanaan ja teki sieltä kolme pidempää matkaa Arabian niemimaalle. Matkoillaan hän esiintyi Keski-Aasiasta kotoisin olevana muslimina Abd al-Walina. Sen varjolla Wallin pääsikin ensimmäisenä eurooppalaisena käymään esimerkiksi al-Jaufissa ja Ha’ilissa. Matkoillaan hän teki ensimmäisenä ja osittain ainoana tutkijana havaintoja Arabian niemimaan eri murteista, heimoista ja maantieteestä sekä keräsi beduiinien runoutta. Suomeen hän palasi vuonna 1950 Lontoon kautta ja valittiin pian tämän jälkeen itämaiden kirjallisuuden professoriksi. Wallin valmisteli uutta matkaa Arabiaan, mutta kuoli kesken matkajärjestelyiden. Hän julkaisi tutkimustuloksensa vain ruotsiksi, mikä on vähentänyt hänen kansainvälistä mainettansa. Wallinin tuotantoa ollaan kuitenkin nykyään kääntämässä niin englanniksi kuin arabiaksikin. Niiden myötä hän epäilemättä nousee yhdeksi tärkeimmäksi 1800-luvulla eläneistä Arabian tuntijoista.


· 1839–1851
Aleksanterin yliopiston itämaiden kirjallisuuden dosentti

· 1850
Royal Geographical Societyn suuri palkinto

· 1850
Société de Geographien suuri hopeamitali

· 1851–1852
Aleksanterin yliopiston itämaiden kirjallisuuden professori