KUN ALOITAT OPISKELUN

Olet saapunut Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskuksen fuksisivulle. Tämän sivun tarkoituksena on esitellä Helsingin yliopiston tarjoamia tietotekniikkapalveluja uusille opiskelijoille ja opastaa niiden käyttöönotossa.

Käyttäjätunnus

Voidaksesi käyttää Helsingin yliopiston tarjoamia tietotekniikkapalveluita, sinun tulee ensin hankkia käyttäjätunnus. Ennen tunnuksen saamista tietojesi on löydyttävä Helsingin yliopiston opiskelijarekisteristä. Kun olet ottanut opiskelupaikan virallisesti vastaan, saat viikon kuluessa sähköpostitse ilmoituksen tietojesi viennistä opiskelijarekisteriin. Voit tämän jälkeen ryhtyä aktivoimaan käyttäjätunnustasi.

Käyttäjätunnuksen voit itse aktivoida pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla, tai näiden puuttuessa tietotekniikkakeskuksen palvelupisteessä. Pisteellä asioidessa tarvitset virallisen henkilötodistuksen (passi, ajokortti tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti). Opiskelijakortti ei kelpaa henkilöllisyyden osoittamiseen.

TVT-ajokortti

Tieto- ja viestintätekniikan opintojakson eli TVT-ajokortin suorittaminen on osa jokaisen uuden opiskelijan fuksivuotta. Yliopiston tietotekniikkapalveluihin voit tutustua jo etukäteen perehtymällä kaikille avoimeen TVT-ajokortin oppimateriaaliin. Materiaali sisältää paitsi kattavan selostuksen Helsingin yliopiston tietoteknisestä ympäristöstä, myös hyödyllistä ja kansantajuiseen muotoon puettua faktaa tietokoneen käytöstä, tietoturvasta sekä tiedonhankinnan perusteista.

Tietotekniikkatilat

Opiskelijoiden on mahdollista käyttää tietotekniikkatiloissa työasemia, joihin on asennettu laaja valikoima yleisimmin käytettyjä perusohjelmistoja ja joilta on mahdollisuus tulostaa tulostuskiintiön rajoissa. Tietotekniikkatiloja on kaikilla kampuksilla Meilahtea lukuunottamatta. Useimmissa paikoissa on mahdollista kytkeä oma kannettava tietokone yliopiston langattomaan verkkoon.

Sähköposti

Jokaisen opiskelijan käyttäjätunnukseen on liitetty helsinki.fi -päätteinen sähköpostiosoite. Sähköpostia pääsee lukemaan millä tahansa sähköpostiohjelmalla tai selainpohjaisen Webmail-palvelun kautta.

Flamma ja Alma

Flamma eli yliopiston intranet on koko yliopiston väen yhteinen viestintäforumi. Flamma on jo korvannut Alman yliopiston intranettinä, mutta joitain toimintoja käytetään silti yhä Alman kautta.

Flammaan pääset kirjautumaan osoitteessa flamma.helsinki.fi. Flamman etusivulle on koottu opiskeluun liittyvää tietoa muun muassa kirjasto- ja tietopalveluista, opintotuesta, opiskelusta yleensä ja esimerkiksi eri kampusten kartat. Flammasta löytyy tietoa myös terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista, liikuntapalveluista ja opiskelijajärjestöjen toiminnasta.

Weboodi

Weboodi lienee sähköpostin ohella jokaisen opiskelijan tärkein työkalu. Weboodin kautta voit laatia opintosuunnitalmasi, tilata opintosuoritusotteesi sekä tehdä lukukausi-ilmoittautumisesi. Useimpien laitosten kohdalla myös kurssi- ja tentti-ilmoittautumiset on hoidettu yksinomaan oodi-järjestelmän avulla.

Ohjelmistojakelu

Tietotekniikkakeskus on hankkinut useista yliopistolla käytettävistä ohjelmistoista laajat lisenssit, jotka kattavat myös opiskelijoiden omat tietokoneet. Kotikäyttöön tarkoitetut ohjelmat voi ladata ohjelmistojakelusta. Ohjelmat on tarkoitettu ainoastaan Helsingin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden käyttöön. Ohjelmien tai niiden osien luovuttaminen Helsingin yliopistoon kuulumattomille henkilöille on ankarasti kiellettyä!

HY-VPN ja tietokantojen etäkäyttö

Jotkut opiskelijoille tarkoitetut palvelut, kuten e-lehdet ja artikkelitietokannat toimivat ainoastaan silloin, kun niitä käytetään yliopiston verkkoon kytketyltä koneelta. Näitä palveluja on mahdollista hyödyntää myös kotoa käsin kytkemällä kotikoneesi yliopiston verkkoon HY-VPN-ohjelmalla. Käytössäsi täytyy olla vain internet-yhteys ja yliopiston käyttäjätunnus. Helsingin yliopiston e-aineistoista ja niiden etäkäytöstä kerrotaan tarkemmin TVT-ajokortin Tiedonhankintaosiossa.

Kotihakemiston käyttö kotoa

Käyttövaltuuteen kuuluvaa omaa kotihakemistoa ja kotisivuhakemistoa voi käyttää myös kotikoneelta VPN-portaalin avulla. Portaalin avulla voit siirtää tiedostoja yliopiston verkossa olevan kotihakemistosi ja kotikoneesi välillä.

Muuta hyödyllistä tietoa

Apua tarjolla

Yhteydenotto helpdeskiin

Tietotekniikkakeskus tarjoaa monipuolista tietotekniikkaneuvontaa opiskelijoille ja henkilökunnalle. Voit ottaa yhteyttä Helpdeskiin puhelimitse tai sähköpostilla. Tarkemmin Helpdeskin palveluista ja niiden tavoittamisesta kerrotaan tämän sivuston yhteydenottosivulla.

Ohjeita, oppaita ja itsepalvelutyökaluja yleisimpiin tietotekniikkaan liittyviin ongelmiin on koottu ohjeportaaliin. Portaalin ohjeilla pystyt useimmissa tapauksissa selvittämään ongelmatilanteet itse.

 

Tietotekniikkakeskuksen tervetulokirje uusille opiskelijoille.