Universitetets hemsida Suomeksi På svenska In English
Helsingfors universitet Helsingfors universitetsmuseum Arppeanum
 

Helsingfors universitetsmuseum

Information:

Kontaktuppgifter:


PB 3 (Unionsgatan 34)
00014 Helsingfors universitet
yo-museo(at)helsinki.fi

Utställningen
Fabiansgatan 33 (3. vån.)
Sommaruppehåll 19.6. -31.7.2017

Öppet
tis-tor 12-17, fre 12-16

Info


Observatorium

Samlingar

Foto Henna Sinisalo.

Universitetsmuseets samlingar innehåller föremål med anknytning till universitetets administrativa historia samt undervisning och forskning. En stor del av föremålssamlingen består av olika sorters observationsmaterial som använts i samband med undervisning, men samlingarna innehåller även instrument som använts av läkare, veterinärer och tandläkare vid behandlingen av patienter. Samlingarna innehåller sammanlagt ca 45 000 föremål, av naturliga skäl kan emellertid endast en mindre del av dessa visas.

Universitetsmuseet förvaltar universitetets konstsamlingar. Helsingfors universitet har en omfattande porträttsamling samt en stor mängd andra målningar och skulpturer.

Museets fotosamling innehåller bilder på personer som verkat i universitetssammanhang samt bildmaterial i anslutning till undervisning, forskning, medicin och veterinärmedicin. Samlingen omfattar sammanlagt ca 58 000 bilder.

Det medicinhistoriska biblioteket innehåller både äldre medicinsk litteratur från 1600-talet och framåt och litteratur som behandlar medicinens och sjukvårdens historia.

Kontakt:
yo-museo (at) helsinki.fi


Foto Patrik Rastenberger.