Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Helsingin yliopistomuse
 

Helsingin yliopistomuseo

Tietoa yliopistomuseosta:

Yhteystiedot:


PL 3 (Unioninkatu 34)
00014 Helsingin yliopisto
yo-museo(at)helsinki.fi

Näyttely
Fabianinkatu 33, 3. krs
Suljettu 19.6.-31.7.2017

Avoinna
ti-to 12-17, pe 12-16

Info


Observatorio:
ks. www.observatorio.fi/kavijalle

 

MUOTOVALIOITA
Anton Ravander-Rauaksen eläinmuotokuvia

5.2.-1.6.2014


Kuvassa Ravander-Rauas ja Littoisten prinssi -niminen sonni sekä siitä muovattu veistos. Prinssin omisti Uudenmaan Keinosiemennysyhdistys.


Kuuluisia hevosia, ennätyslehmiä, huippusonneja ja muita valioyksilöitä on nähtävillä Yliopistomuseon viimeisessä vaihtuvassa näyttelyssä. Se on läpileikkaus itseoppineen kuvanveistäjän, Anton Ravander-Rauaksen (1890-1972) eläinmuotokuvakokoelmasta, jonka hän luovutti Helsingin yliopiston Maatalousmuseolle Viikkiin vuonna 1971. Museo suljettiin 2011 ja eläinmuotokuvat jäivät yleisön ulottumattomiin.

Näyttelyssä on esillä 40 naturalistista eläinveistosta ja –reliefiä vuosilta 1927-69 . Hevosista kuuluisimpia ovat C.G.E. Mannerheimin lämminveriset Andermann ja Kate sekä suomenhevosten kuuluisa kantaisä, Suomen ensimmäinen tähtijuoksija Murto. Lehmäjulkimoista merkittävin on Euroopan ennätyslehmä, ensimmäisenä yli 100 000 maitokiloa tuottanut Nopsa. Suomen arvokkain sonni, Mäkimattilan Inssi on myös esillä, kullanväriseksi patinoituna.

Ravander-Rauas on kuvannut lähes kaikki Suomen perinteiset kotieläinlajit lukuun ottamatta kissaa ja mehiläistä. Veistoksia tilasivat häneltä erilaiset eläinjalostusyhdistykset, ministeriöt sekä puolustusvoimat lahja- ja muistoesineiksi. Lisäksi eläinveistoksia tilattiin kouluihin opetusmateriaaliksi.


Katso lisää aiheesta:
Verkkonäyttely MUOTOVALIOITA