Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Helsingin yliopistomuse
 

Helsingin yliopistomuseo

Tietoa yliopistomuseosta:

Yhteystiedot:


PL 3 (Unioninkatu 34)
00014 Helsingin yliopisto
yo-museo(at)helsinki.fi

Näyttely
Fabianinkatu 33, 3. krs
Suljettu 19.6.-31.7.2017

Avoinna
ti-to 12-17, pe 12-16

Info


Observatorio:
ks. www.observatorio.fi/kavijalle

 

EPÄVAKAUDEN MUSEO

22.3.–31.8.2013

Helsingin yliopistomuseon näyttelysali muuttuu viiden kuukauden ajaksi museoksi, joka esittelee epävakauden ilmentymiä.Kuva Sakari Tervo.Jotta arkipäiväiset askareet etenisivät sujuvasti, aivot yksinkertaistavat asioita. Havaitsemme sen mihin olemme tottuneet. Mieli vetää mutkia suoriksi. Päivittäisten rutiinien hoitaminen vaatii jatkuvasti kuvittelemaan todeksi sitä, mistä ei ole varmuutta. Epävakauden museo -näyttely muistuttaa katsojiaan arkiymmärryksen sopimuksenvaraisuudesta - tutulta jakkaralta putoaminen näyttää toisen näkökulman.

Epävakauden museossa esillä on rinnakkain taideteoksia ja tieteellisiä tekstejä, jotka kaikki tahoiltaan tarkastelevat epävakauden teemaa. Esiin nousee totuuksien epävarmuus, tiedon subjektiivisuus, ymmärryksen rajallisuus ja lopullisten, valmiiden vastausten mahdottomuus. Samalla kyseenalaistuu mielikuva museosta objektiivisena toden arkistoijana ja esille asettajana.

Epävakauden museon työryhmä koostuu viidestä taiteilijasta, neljästä kirjoittajasta ja kuraattorista. Taiteilijat Milja Laurila, Teemu Lehmusruusu, Ida Palojärvi ja Sakari Tervo ovat toteuttaneet näyttelyyn teeman pohjalta uusia taideteoksia. Tutkijat Eva Maria Korsisaari, Irma Luhta, Marja-Liisa Rönkkö ja Heikki Vuorinen käsittelevät teksteissään epävakauden ilmenemistä omalla tieteenalallaan sekä tieteellisen tutkimusprosessin epävarmuutta, subjektiivisuutta ja muuttuvuutta.Näyttelyn on kuratoinut Anna Virtanen. Näyttely on toteutettu Koneen Säätiön tuella.
Lisätietoa: Anna Virtanen puh. 041 504 7788 anna.virtanen@gmail.com