Maa järisi Italiassa 18.1.2017

Keski-Italiassa, alueella 25-35km L'Aquilasta pohjoiseen sattui 18.1.2017 klo 10:25-11:25 paikallista aikaa kolme järistystä ja klo 14:33 neljäs järistys, jotka kaikki olivat voimakkuudeltaan yli 5. Alueella tapahtui myös useita pienempiä järistyksiä. Voimakkaammat järistykset on tunnettu Roomassa asti.

Alueella järisi voimakkaasti 24.8.2016, jolloin useita taloja sortui ja lähes 300 ihmistä kuoli. Myös järistykset 26.10.2016 ja 30.10.2016 aiheuttivat lisää tuhoa rakennuksissa, mutta kuolonuhrit jäivät vähäisiksi.

Voimakkaammalle maanjäristyksille on ilmoitettu seuraavanlaiset alustavat tapahtumapaikka- ja tapahtuma-aika-arviot (USGS):

Maantieteelliset koordinaatit: 42.662°N   13.216°E
Tapahtuma-aika: 09:25:41 (UTC), eli 10:25:41 paikallista aikaa ja klo 11:25:41 Suomen aikaa
Voimakkuus:5,3
syvyys: 10km

Maantieteelliset koordinaatit: 42.601°N   13.241°E
Tapahtuma-aika: 10:14:11 (UTC), eli 11:14:11 paikallista aikaa ja klo 12:14:11 Suomen aikaa
Voimakkuus:5,7
syvyys: 10km

Maantieteelliset koordinaatit: 42.601°N   13.232°E
Tapahtuma-aika: 10:25:25 (UTC), eli 11:25:25 paikallista aikaa ja klo 12:25:25 Suomen aikaa
Voimakkuus:5,6
syvyys: 10km

Maantieteelliset koordinaatit: 42.566°N   13.248°E
Tapahtuma-aika: 13:33:37 (UTC), eli 14:33:37 paikallista aikaa ja klo 15:33:37 Suomen aikaa
Voimakkuus:5,2
syvyys: 7km

Lisää tietoa maanjäristyksestä saa mm. seuraavilta sivuilta:

Italian geofysiikan ja vulkanologian instituutti (Instituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen (USGS) sivut maanjäristyksestä:
klo 09:25
klo 10:14
klo 10:25
klo 13:33
EMSC:in lista järistyksistä
GEOFONin lista maanjäristyksistä

Kuva 1. Maanjäristysten sijainnit on esitetty punaisilla tähdillä.

Ohjeita matkailijalle

Ohjeita maanjäristyksen varalta
Mitä matkailija voi tehdä ennakolta
På resa i jordskalvsländer
Anvisningar för jordbävning