Instituutti

PL 64 (Gustaf Hällströmin katu 2a), 00014 Helsingin yliopisto

  • Biogeotieteen osasto
  • Geologian ja geokemian osasto
  • Kaupunkimaantieteen ja aluetutkimuksen osasto
  • Opintotoimisto
  • Laboratoriohenkilökunta

PL 68 (Gustaf Hällströmin katu 2b), 00014 Helsingin yliopisto

Voimakas maanjäristys Nepalissa 25.4.2015

Maa järisi Nepalissa, n. 77 km Kathmandun kaupungista luoteeseen, Lamjungin kaupungin lähistöllä, 25.04.2015 klo 11:56:26 paikallista aikaa. Alueella on tapahtunut useita voimakkaita jälkijäristyksiä.

Nepalin järistyksen perussyy on Intian laatan törmääminen Euraasian  laattaan. Laatat lähenevät toisiaan 4-5 cm vuodessa, Intian laatan työntyessä Euraasian alle, minkä tuloksena syntyy mm. Himalajan vuoristo. 

Järistys tapahtui noin 80 km luoteeseen Katmandusta, Intian ja Euraasian laattojen välisessä siirrosvyöhykkeessä, jossa 150 kilometrin pituisessa ja 100 kilometrin levyisessä repeämässä laattojen välinen suhteellinen liike oli suurimmillaan  3 metriä.

Järistystä seuranneen kahden vuorokauden aikana on tapahtunut 35 jälkijäristystä, joiden magnitudi on yli 4.5.

Edellinen suuri järistys samalla alueella sattui vuonna 1934. Järistys aiheutti laajaa tuhoa Katmandussa ja muualla Nepalissa, mm. 10600 ihmisen kuoleman.

 

Pääjäristykselle on ilmoitettu seuraavanlaiset alustavat tapahtumapaikka- ja tapahtuma-aika-arviot (USGS):

Maantieteelliset koordinaatit:28.147°N 84.708°E
Tapahtuma-aika: 06:11:26(UTC), 11:56:26 paikallista aikaa ja 09:11:26 Suomen aikaa
Voimakkuus:7,8

Voimakkaita jälkijäristyksiä:

Maantieteelliset koordinaatit: 28.193°N 84.865°E
Tapahtuma-aika: 06:45:21 (UTC), 12:30:21 paikallista aikaa ja 09:45:21Suomen aikaa
Voimakkuus:6,6

Maantieteelliset koordinaatit: 27.782°N 85.997°E
Tapahtuma-aika: 07:09:10 (UTC), 12:54:09 paikallista aikaa ja 10:09:10Suomen aikaa
Voimakkuus:6,7

Lisää tietoa maanjäristyksestä saa mm. seuraavilta sivuilta:
Yhdysvaltojen geologisen tutkimuskeskuksen (USGS) sivut järistyksestä
EMSCin lista maanjäristyksistä
GEOFONin lista maanjäristyksistä
Yhdysvaltojen geologisen tutkimuskeskuksen tekemä juliste maanjäristyksestä

 

kartta latautuu...

Kuva 1. Järistyksen sijainti on esitetty punaisella tähdellä.

Ohjeita matkailijalle

Ohjeita maanjäristyksen varalta
Mitä matkailija voi tehdä ennakolta
På resa i jordskalvsländer
Anvisningar för jordbävning