Tulivuori Kick’em Jenny aktivoitunut Karibianmerellä

Kick’em Jenny on aktiivinen merenalainen tulivuori Karibianmeren pohjassa 8 km Grenadan saaresta pohjoiseen ja n. 8 km Ronden saaresta länteen. Sen huippu on n. 200 m merenpinnan alapuolella.

Kick’em Jenny -tulivuoren alueella on mitattu jatkuvaa seismistä aktiivisuutta 11. heinäkuuta lähtien ja lisääntynyttä aktiivisuutta 23. heinäkuuta aamuyöllä klo 01:25-03:00 paikallista aikaa. Tämä saattaa olla merkki tulevasta tulivuorenpurkauksesta. West Indiesin yliopiston Seismic Research Centre (SRC) on nostanut tulivuoren varoitustilan oranssiin, mikä tarkoittaa "Seismisen ja/tai fumarolitoiminnan aktiivisuuden taso kohonnut huomattavasti tai tapahtuu jotain mutta poikkeavaa. Purkaus voi alkaa jopa 24 tunnin sisällä." (Fumaroli on aukko maankuoressa, josta tulee vesihöyryä, hiilisulfidia ja muita kaasuja.Fumaroleja on vulkaanisesti aktiivisilla alueilla.)

Merenalaisen tulivuoren purkaus voi työntää liikkeelle vuoren päällä olevan vesimassan aiheuttaen tsunamiaaltoja. Aaltojen korkeus ja ulottuvuusalue riippuu monista eri tekijöistä, esim. purkauksen koosta, syvyydestä ja purkauksen luonteesta.

Jos tsunami syntyy, ensimmäiset aallot saapuvat Grenadan rannoille muutaman minuutin sisällä. Jos tsunamin energia on niin suuri että se ulottuu kauemmas, se saavuttaa St. Vincentin saaren 10 minuutin sisällä, Martiniquen ja Tobagon 30 minuutissa ja Barbadoksen noin 40 minuutissa. Erittäin suuren tsunamin tapauksessa Kick’em Jennyn aiheuttamat tsunamiaallot etenisivät etelän suuntaan Venezuelan pohjoisrannikolle ja pohjoiseen Leeward saarille ja Puerto Ricoon puolentoista tunnin sisällä. Tsunamivaara rajoittuu Karibian meren alueelle.

SRC tarkkailee jatkuvasti Kick’em Jennyn aktiivisuutta ja päivittää tietoja heti kun alueella tapahtuu jotain. Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus ja USA:n kansallinen tsunamivaroituskeskus seuraavat myös tilannetta ja monitoroivat seismisiä ja merenpinnan rekisteröintejä lähialueella sijaitsevilla mittalaitteillaan. Jos purkaus tapahtuu ja/tai tsunami havaitaan, keskukset lähettävät varoitusviestin vastuualueilleen. Kansalaisia muistutetaan seuraamaan paikallisten pelastusviranomaisten ohjeita.

Paikalliset radioasemat Grenadalla, St. Vincentillä, Barbadoksella ja Trinidadissa ovat hälytysvalmiudessa tiedottamaan mahdollisesta tsunamivaarasta. Laivojen tulisi pysyä poissa 1,5 km:n säteellä Kick’em Jennyn alueesta, ja huvialusten tulisi pysytellä 5 kilometriä kauempana tulivuoresta. SRC suosittelee että alueen ihmiset kuuntelisivat radioasemien päivityksiä ja katsoisivat uusimmat tiedotukset SRC:n sivuilta:
Changed Alert Level at Kick 'em Jenny Submarine Volcano
Grenada - Kick `Em Jenny Alert Levels

Ohjeita tsunamin varalle:

Seismologian instituutin ohjeita tsunamin varalle
NOAA:n Tsunami safety


kartta latautuu...

Kuva 1. Tulivuoren sijainti on esitetty punaisella tähdellä kartalla.