Kenttäkurssit ja tutkimusretket

Kuva: Veera Launis

Sekä geologian että maantieteen opiskeluun kuuluu kenttäkursseja ja tutkimusretkiä. Näitä järjestetään sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisätietoa opiskelijoiden sivuilla.

Esimerkkejä matkoista

Maantieteen tutkimusretki Keniaan 2009

Kuva: Tino Johansson

Tino Johansson, Petri Pellikka & Jaana Sorvali (toim.): SAFARI NJEMA – an interdisciplinary field expedition to South-East Kenya. Helsingin yliopiston maantieteen laitoksentutkimusretkiraportteja 46. Yliopistopaino 2009. (pdf)

"Matkasimme kohti Tsavo Eastin kansallispuistoa pitkin Mombasan valtatietä. Ihmettelimme tien kehnoa kuntoa – vähänpä me tässä vaiheessa matkaa tiesimme kehnoista teistä. Päivän mittaan kasvillisuus muuttui silmin nähden: reittimme varrella mahtui leijonanosa Kenian leimallisimmista kasvillisuustyypeistä piikkipensaikoista savanneihin, jokivarsimetsiin ja kalliohabitaatteihin. Autoradiosta tulviva, marketin levylaarista mukaan tarttunut reggae piti huolen äänimaisemasta."

"Marafassa aloitimme kokouksella, johon osallistui paikallisia asukkaita sekä Nature Kenyan edustajia. Saimme taustatietoa Dakatchan alueesta sekä tehtävän. Oppilaiden tuli päivän aikana tutustua metsän nykytilaan, sen ongelmiin ja haasteisiin. Ohjelma sisälsi vierailuja eri puolilla Dakatchan metsää, ja teemat vaihtelivat ananaksen viljelystä ja mehiläisten hoidosta ekoturismiin ja luonnonmetsiin. Päivän lopuksi oli tarkoitus tehdä yhteenveto havainnoista ja tarjota mahdollisia ratkaisuja ongelmiin."

Maantieteen tutkimusretki Etelä-Afrikkaan 2007

E-Afrikka

Ritva Kivikkokangas-Sandgren & Suvi Jääskeläinen (toim.): Kaupunki apartheidin jälkeen Etelä-Afrikassa. Helsingin yliopiston maantieteen laitoksen tutkimusraportteja 44. Yliopistopaino 2008 (pdf)

"Pääsimme käymään läheisillä hieman varakkaampien värillisten, köyhien mustien ja köyhien valkoisten alueilla. Niihin ei ole turistilla välttämättä asiaa ilman kunnon opasta. Pysähdyimme Bontehievelin kohdalla, mutta District Sixilta kotoisin oleva bussikuskimme varoitti lähtemästä kauas bussilta. Hän arveli, että työttömyys tällä alueella on 60 prosentin luokkaa ja huumeongelma on mittava. Osa alueen kehitysongelmaa on korruptoitunut poliisi. Asemakin oli kuin mikäkin panssarilinnoitus sahköaitoineen."

E-Afrikka"Pian aterian jälkeen meille esiintyi marimba-bändi. Ei tarvinnut myöskään odottaa kauan, ennen kun suomalaiset ja afrikkalaiset jo tanssivat villisti keskenään yön hämärtyessä. Täällä osataan todella irrottautua arjen huolista ja tempautua musiikin rytmien mukaan! Toivottavasti kokemamme energisyys ja lämmin yhdessäolon tunne kantautuu mukanamme kauas talviseen Suomeen. Etelä-Afrikka on tehnyt meihin pysyvän vaikutuksen."

Vasara ry:n ekskursio Etelä-Norjaan 2007

Norja exu

Vasara ry:n ekskursio Etelä-Norjaan 18.5. – 31.5.2007 Päiväkirja (pdf)

"Hyppelimme silokallioiden yli kohti jäätikön reunaa jonne oli yllättävän pitkä matka. Jäätikön edustalla oli hieno sandur, jota pysähdyimme ihastelemaan. Jäätikön vieressä meille jaettiin valjaat jotka muistuttivat valjaita joita käytetään kiipeilyssä. Tämän jälkeen meidät köytettin toisiimme kiinni niin että puolet ryhmästä meni Monan kanssa ja toinen meni Björnarin kanssa. Tässä vaiheessa kiinnitimme myös raudat kenkiin."

"Päivän ensimmäinen kohde oli Maihaugenissa tien vieressä oleva kallioleikkaus, joka on osa Brøttummuodustumaa. Kivet olivat alueen (ja myös sen päivän) vanhimpia. Henningin toiveesta aluksi katselimme itsenäisesti paljastumaa ja jokainen pohti kuumeisesti mielessään mikä kivi oli kyseessä, mitä oli tapahtunut ja kuinka se oli kerrostunut? Jotkut huomasivatkin kerroksien olevan vertikaaleja, ja löysivät sekä hiekkakiveä että liusketta."

"Fossiileja luvattiin täältä löytyvän, ja jälkiä löytyikin, fyysisen ja repussa kulkevan elektroniikan terveyden uhalla – rantakivet olivat sateen myötä petollisen liukkaita. Jokin kaivautuva matomainen eliö jätti jälkeensä pohjasedimentin tason vaihtelujen myötä ylös ja alas siirtyviä U:n muotoisia kaivautumiskäytäviä, minkä johdosta jälkifossiili tunnetaan nimellä Diplocraterion yoyo. Jojomerkkien lisäksi kaivautumisreiät voi havaita suoraan päältä kiven halkeamis/ rapautumispinnasta riippuen, jolloin kiven pinta on reikäinen. Kambrinen liuske osoittautui erinomaiseksi leivänheittokiveksi, jota testattiin joukolla."

Maantieteen tutkimusretki Itä- ja Pohjois-Suomeen 2006

Suomi

Retkipäiväkirja 2006 Itä- ja Pohjois-Suomen tutkimusretki Jari-Pekka Mäkiaho (toim.)

"Iltapuoli kului matkalla Euroopan unionin itäisimpään kolkkaan, mutta ikkunasta tarkkailimme muun muassa Salpauselkien geomorfologiaa ja Ilomantsin monipiirteisiä muinaisten jääjärvien rannoille syntyneitä dyynikenttiä. Joensuun yliopiston Mekrijärven tutkimusasemalle saavuttuamme majoituimme, söimme ja kävimme vielä seminaarissa kertausluontoisesti läpi jo nähtyihin salpausselkiin liittyviä glasiaalihydrologisia käsitteitä ja prosesseja sekä salpausselkien syntyhistoriaa ja morfologiaa. Pitkän päivän päätteeksi kävimme vielä saunomassa ja taisipa joku pulahtaa uimaankin."

"Aamun kierroksemme päättyi matalilla rantadyyneillä kiipeilyyn, joita turistieroosio oli paikoin kuluttanut. Hyvällä mielikuvituksella saattoi havaita dyynin kehityksen rannasta kohti sisämaata: alkiodyyni, esidyyni, vaeltava dyyni ja kasvillisuuden peittämä dyyni. Alkio- ja esidyynit olivat pieniä kumpareita ja vaeltavien dyynien vaelluksen saattoi huomata pitkospuissa, jotka olivat lähes peittyneet hiekan peittoon."

"Sää Raippaluodossa oli kaunis, siispä nautimme mukana olleet eväät luonnon helmassa. Tyhjensimme myös taukopaikan ympäristön vattupusikot, joissa riitti meheviä vadelmia naposteltaviksi. Eväät popsittuamme napsimme vielä valokuvia moreeneista ja silokallioista, minkä jälkeen pakkauduimme takaisin vihreään Caravelleen ja jatkoimme matkaa."

Vasara ry:n ekskursio Kiinaan 2005

Kiinan exu

Vasara Ry:n ekskursio Kiinaan 14.-29.9.2005, Ekskursiopäiväkirja. Toim. Tuomas Jokela ja Aleksis Karme (pdf)

"Matka taittui leppoisasti maisemia katsellessa. Matkan varrella ikkunasta nähtiin muun muassa muutama kivihiiliesiintymä. Pitemmälle päästessä tie muuttui täydelliseksi ”perunapelloksi”, pomppua löytyi jos toistakin. Toinen kenttäpäivä pääsi siis alkamaan. Aurinko paistoi lämmittäen ja nostattaen hien pintaan jo ensi metrejä askeltaessa. Pitkä ylämäki heti alkulämmittelyksi taittui kuitenkin mukavasti uutta odotellessa. Ohitimme parin talon kylän, jonka talot olivat tehty Red Claystä sekä ihmettelimme auringonkukkaa, joka oli hieman eri kaliiperia kuin kotimaassa kasvavat."

"Päivän aikana näimme myös hiiliesiintymiä (ei niin hyvälaatuisia), jotka olivat ~ hiilipermikautisia. Yksi outo nähtävyys olivat lössitalot, jotka oli kaivettu rinteeseen/seinämään ja ihmisten varastokuopat, joita oli paljon koko matkan varrella. Lisäksi kasvi- ja viljelysmaita oli tosi merkillisillä paikoilla – kaikki mahdolliset paikat oli käytetty hyväksi – melkein pystysuorilla rinteillä viljeltiin etenkin maissia. Nähtiinhän me eläviäkin ötököitä, kuten hämähäkkejä, sammakoita, sekä lampaita ja niiden paimenia. Vois vaikka vannoa, että lampaatki tuijotti meitä…"

Vasara ry:n ekskursio USA:n länsirannikolle 2004

USA exu

Vasara ry:n ekskursio USA 5.9.-2.10.2004 päiväkirja/field trip diary. Toim. Maija Huttunen, Outi Hyttinen, Emilia Kosonen, Paula Kosunen (pdf)

"Auringonlaskun aikaan laskeuduimme suolatasangolle. Maisema oli kuin toisesta maailmasta. Jäätä muistuttavan kannen muodostanut suola rapisi jalkojen alla ja kuuma puhallus kuivatti silmiä. Auringonlasku värjäsi taivaanrannan ja vuoret ympärillämme punaisiksi ja saimme hienoja valokuvia."

"Päivän geologinen aihe oli San Andreaksen siirros. Ensimmäiseksi pysähdyimme ihastelemaan ja kummastelemaan sitä DeRose Vineyards -viinitilalle, joka on klassinen ja konkreettinen esimerkki siirroksen olemassaolosta. Näimme pihalla, kuinka köynnöspalstat ja kastelukanava olivat siirtyneet toisiinsa nähden oikeakätisesti. Osa porukkaa kävi myös luvattomasti toimistorakennuksessa, jossa pystyi seisomaan toinen jalka Pohjois-Amerikan ja toinen jalka Tyynenmeren laatan päällä. Wau! Pieni jalkojen levitys ihmiskunnalle mutta suuri geologille!"