Helsingin yliopisto  
 

Äkämäpistiäiskartoitus

Sivukartta:

Contact information

Spatial Foodweb Ecology Group
Department of Agricultural Sciences
PO Box 27 (Latokartanonkaari 5)
FI-00014 University of Helsinki
FINLAND

 

Website

Facebook

Twitter

Äkämäpistiäiset

På svenska In English

Äkämät ovat hyönteisten aikaansaamia kasvien rakennemuutoksia. Ne ovat usein värikkäitä ja koristeellisia, ja niiden löytäminen on helppoa. Joissain maissa, kuten Britanniassa, ne ovat jo suosittu harrastus. Suomessa äkämiä on silti tutkittu melko vähän, eikä kattavaa tietoa niiden lajimäärästä ja levinneisyydestä ole saatavilla. Tämän sivuston avulla koetamme värvätä Sinut äkämäpistiäisharrastajien joukkoon. Sivuilta löydät ohjeet lajien määrittämiseen ja tiedot lajien levinneisyydestä. Nämä tiedot perustuvat suurelta osin vuonna 2007 harrastajavoimin toteutettuun äkämäpistiäiskartoitukseen.

 

Oheisen ikkunan avulla voit selailla Hatikka -havaintopäiväkirjaan vietyjä äkämäpistiäishavaintoja. Joukossa ovat kaikki äkämäpistiäiskartoituksen 2007 havainnot. Yksityisyytenne suojaksi olemme vieneet ne järjestelmään omilla käyttäjätunnuksillamme ja kaikkia yksityiskohtia häivyttäen.

Täydennäthän itse uusilla havainnoilla: www.hatikka.fi!

Kaikki äkämäpisitäisiä koskevat havaintosi ovat tärkeitä. Vaikka yksittäinen pistiäisharrastaja vihkisi koko elämänsä tammien tutkiskeluun, hänen olisi silti mahdoton kartoittaa yhdenkään äkämäpistiäislajin kaikkia esiintymiä. Vain yhteistyöllä pääsemme perille eri äkämäpistiäislajien levinneisyydestä ja siinä tapahtuneista muutoksista.

 

Kun viet havaintoja Hatikkaan, kirjaathan samalla myös havaintoosi liittyvät yksityiskohdat - esimerkiksi tiedot siitä, kuuluiko tapaamasi äkämät lajin suvulliseen vai suvuttomaan sukupolveen ja/tai montako yksilöä sieltä tapasit. Näin opimme mahdollisimman paljon lajien elintavoista.