Helsingin yliopisto  
 

Lantakuoriaiset

Sivukartta:

 


Syötä ja tarkastele havaintoja


Kaikki lantakuoriaisia koskevat havaintosi ovat tärkeitä. Vaikka yksittäinen lantakuoriaisharrastaja vihkisi koko elämänsä lantaläjien läpikäymiseen, hänen olisi silti mahdoton kartoittaa yhdenkään lantakuoriaislajin kaikkia esiintymiä. Vain yhteistyöllä pääsemme perille eri lantakuoriaislajien levinneisyydestä ja siinä tapahtuneista muutoksista.

Hatikka -havaintopäiväkirja tarjoaa kätevän palvelun, jonka avulla voit pitää kirjaa lantakuoriaishavainnoistasi. Samalla omat havaintosi ovat muiden käyttäjien saatavilla (ellet niitä erikseen merkitse salatuiksi). Oheisen ikkunan avulla voit selailla Hatikkaan vietyjä lantakuorisiahavaintoja. Niitä on edelleen varsin vähän, joten juuri nyt on erityisen tärkeä aloittaa havaintojenkeruutalkoot. Yksinkertaiset ohjeet lantakuoriaisten keräilyyn löytyvät tästä. Ne kuuluvat laajempaan, vuonna 2008 toteutettavaan maanlaajuiseen lantakuoriaishankkeeseen, mutta samaa lapio-ja-ämpäri menetelmää me suomalaiset lantakuorisiatutkijat käytämme muulloinkin.

Kun viet havaintoja Hatikkaan, kirjaathan samalla myös havaintoosi liittyvät yksityiskohdat – esimerkiksi tiedot siitä, minkä eläimen lannasta lajin löysit ja/tai montako yksilöä sieltä tapasit. Näin opimme mahdollisimman paljon lajien elintavoista. Ja jos olet epävarma lajinmäärityksestäsi, tarkistathan sen jollakin kovakuoriaisharrastukseen vihkiytyneellä ystävälläsi? Verkosta löytyy myös useita kuvafoorumeita, joilla hyönteisharrastajat tarjoavat apua valokuvien määrityksessä.