PUKEUTUMINEN
Promootio ei ole pelkästään juhla, vaan myös eräänlainen näytelmä. Se on rituaali, joka konkretisoi promovoitavien valmistumisen myötä tapahtuvaa siirtymää ylioppilaasta maisteriksi tai väitöskirjan tekijästä tohtoriksi. Näytelmään kuuluvat roolien, repliikkien ja näyttämön lisäksi roolivaatteet. Roolin mukainen pukeutuminen tekee näkyväksi yhteenkuuluvuuden oman ryhmän sisällä ja samalla erottaa ryhmät toisistaan. Pukeutuminen tuottaa yhteishenkeä ja tunnelmaa. Promootiossa on myös monia liikkuvia kuvioita, joista puvut tekevät visuaalisesti näyttäviä. Ilman yhtenevää pukeutumista mustan ja valkoisen välinen graafinen leikki ei olisi mahdollinen. Pukeutumisella luodaan osaltaan puitteet juhlalle, josta jokainen osallistuja saa luoda itselleen haluamansa elämyksen.

Promootiossa promovendien jakautuminen maistereihin ja tohtoreihin näkyy väreissä. Maistereiden väri on valkoinen ja tohtoreiden musta. Miehet pukeutuvat frakkiin, joten värit näkyvät naispuolisten promovendien, seppeleensitojattarien ja miekanhiojattarien puvuissa. Musta ja valkoinen on varattu promovendien käyttöön, minkä vuoksi muiden vieraiden tulee pukeutua värilliseen pukuun (lukuun ottamatta promootioaktia). Ennen aktipäivää myös promovendit pukeutuvat värilliseen pukuun.

Muodollisimpien tilaisuuksien – seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällisten, promootioaktin ja -päivällisten sekä tanssiaisten – osalta tarkat pukeutumisohjeet on koottu alla olevan linkin takaa löytyvään tiedostoon. Näissä tilaisuuksissa naisten ei ole mahdollista pukeutua housupukuun. Pukeutumisohjeet ovat erikseen promovendeille, heidän seuralaisilleen sekä promootion kutsuvieraille.

Jäljempänä tällä sivulla on tietoa pukeutumisesta Floran päivänä ja promootioretkellä sekä ohjeet akateemisten arvonmerkkien, valtiollisten ja akateemisten kunniamerkkien ja virkapukujen käytöstä. Sivun lopussa on vielä yleisiä huomioita pukeutumisesta. Pukeutumisohjeita noudatetaan kaikissa promootion tilaisuuksissa. Tarkat tiedot akateemisista arvonmerkeistä promovendeille ja ohjeet niiden hankkimiseksi ovat Akateemiset arvonmerkit -sivulla.

Promootiotoimikunta kokoaa Pukuvuokraamot-sivulle listan yrityksistä, jotka mahdollisesti tarjoavat alennuksia puvuista promootion osallistujille.

Floran päivä

Floran päivänä sonnustaudutaan ylioppilaslakkiin ja keväiseen, mutta säähän sopivaan asuun. Sopivia vaihtoehtoja naisille ovat esimerkiksi mekko, jakku- tai housupuku. Miehille vastaavasti keväinen puku tai yhdistelmäasu, johon kuuluu paita ja solmio. Värit voi jokainen valita vapaasti. Ylioppilaslakkia käytetään tilaisuudessa myös sisätiloissa.

Promootioretki

Retki on promootion vapaamuotoisin osa ja pukeutuminen saa olla rentoa. Retki suuntautuu meren äärelle, joten keväiseen viimaan kannattaa varautua ja pukeutua sään mukaan. Retkellä käytetään ylioppilaslakkia ulko- ja sisätiloissa eli asun on sovittava yhteen lakin kanssa. Asu ei siis saa olla liian urheilullinen, eivätkä farkut tai mainosvaatteet ole soveliaita. Muuten asun voi valita vapaasti. Naisille sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi mukava hame ja neule. Myös housut käyvät. Miehille taas sopivat esimerkiksi sametti- tai puuvillahousut, neule ja kauluspaita. Myös yhdistelmäpuku käy.

Maisterinseppele ja -sormus

Promovoitavien maisterien ja riemumaisterien symbolista tunnusta, laakeriseppelettä, käytetään aktissa sekä sen jälkeen päivällisillä ja tanssiaisissa. Seppelettä ei käytetä seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä eikä retkellä. Seppele säilyy juhlapäivien ajan tuoreena, kun sen sumuttaa vedellä ja säilyttää kosteaan pyyhkeeseen käärittynä jääkaapissa.

Kultaista maisterinsormusta käytetään vasemman käden etusormessa. Aktissa sormusta pidetään valkoisten hansikkaiden päällä ja aktin jälkeisissä tilaisuuksissa hansikkaiden alla. Aktia edeltävissä tilaisuuksissa sormusta ei käytetä. Muut sormukset (lukuun ottamatta vihkisormusta) tulee jättää pois, jotta maisterinsormus saa ansaitsemansa huomion.

Tohtorinhattu ja -miekka

Tohtoripromovendit käyttävät hattua ja miekkaa promootioaktissa sekä sen jälkeen promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa. Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä sekä retkellä hattua ja miekkaa ei käytetä. Kirkossa jumalanpalveluksen aikana tohtorinhattua ei pidetä päässä. Sen sijaan promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa tohtorinhattua ei riisuta edes syödessä.

Tohtorinmiekka kiinnitetään vyötärölle vasemmalle puolelle. Miehet kiinnittävät miekan housujen vyötärölle. Naisten kannattaa pukua valitessaan tai teettäessään ottaa huomioon se, että miekka on painava eikä puku kestä miekan ripustamista vyötärölle. Hyvä vaihtoehto naistohtoreille on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle piilotettava vyö, johon miekka kiinnitetään. Puvun sivusaumaan on helppo jättää aukko vyötä varten. Miekan voi kiinnittää koristeelliseen kultaiseen tai huomaamattomampaan mustaan pidikkeeseen.

Promootioon vieraana osallistuvat aiemmin vihityt tohtorit voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan promootioaktiin sekä promootiopäivällisille ja tanssiaisiin, mutta miekka ei kuulu heidän juhla-asuunsa. Aktissa hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähän. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Miekanhioja(ttare)t, jotka ovat tohtoreita, eivät kuitenkaan käytä tohtorinhattua aktissa eivätkä seppeleensitoja(ttare)t käytä tohtorinhattua koko promootiossa.

Kunnia- ja ansiomerkit

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä sekä retkellä ei käytetä minkäänlaisia kunniamerkkejä.

Promootioaktissa ja -päivällisillä käytetään valtiollisia kunniamerkkejä niistä annettujen ohjeiden mukaisesti. Suomalaisten kunniamerkkien kantajat ovat velvoitettuja kantamaan merkkejään, ja niitä kannetaan alkuperäiskoossa (ei pienoiskoossa). Tanssiaisissa käytetään valtiollisia kunniamerkkejä, mutta alkuperäiskokoisten lisäksi myös pienoiskokoiset merkit käyvät.

Missään promootion tilaisuudessa ei käytetä akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä eikä osakunta- ja muita nauhoja.

Virkapuvut

Virkapuvun käyttöön oikeutettu henkilö voi kaikissa promootiotilaisuuksissa käyttää virkapukuaan. Tällöin on noudatettava asianomaisen virkapuvun käytöstä annettuja määräyksiä. Promovendit eivät kuitenkaan voi käyttää muuta kuin papillista virkapukua, muille myös muunlaisen virkapuvun (esim. puolustusvoimien, poliisin tai pelastusalan puvun) käyttö on sallittua. Oman ryhmän yleinen pukeutumisväri on kuitenkin syytä ottaa huomioon: esimerkiksi naispuolisten maisteripromovendien ja seppeleensitojattarien, jotka muuten pukeutuvat valkoiseen, ei ole suositeltavaa etenkään aktissa käyttää mustaa papin virkapukua.

Muita huomioita

Ne, jotka eivät torstaina 22.5. osallistu seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällisille eivätkä rehtorin vastaanotolle vaan ainoastaan aktiharjoitukseen tai seppeleensitojaisiin, voivat pukeutua näihin tilaisuuksiin myös tummaan pukuun tai vierailupukuun. Rehtorin vastaanotolle pukeudutaan kuten seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällisille eli värilliseen pitkään iltapukuun ja frakkiin. Seppeleensitojaisissa voi halutessaan käyttää vanhan tavan mukaisesti ylioppilaslakkia.

Promootioktissa kävellään ja seistään paljon, joten kannattaa valita mukavat kengät, jotka eivät paina eivätkä hankaa. Kenkien valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että kaikkien kengät näkyvät parnassolle noustessa.

Kansallispuvun käyttö ei ole promootiossa sallittua. Myös kaikenlaisten turkissomisteiden käyttö on kielletty. Voimakkaiden hajuvesien käyttö on promootioaktissa kielletty. Promovendit seisovat aktissa hyvin lähekkäin usean tunnin ajan, joten hajusteille allergiset ihmiset on ystävällistä ottaa huomioon.

Jokaisella promootioon osallistuvalla on oikeus pukeutua omaksi kokemansa sukupuolen pukeutumisohjeistuksen mukaisesti biologisesta sukupuolesta riippumatta. Valittua linjaa tulee kuitenkin noudattaa johdonmukaisesti kaikissa promootion tilaisuuksissa. Pukeutumisvalinta vaikuttaa osassa promootion tilaisuuksista ryhmittymiseen sekä tansseihin, joista on kerrottu tarkemmin Usein kysyttyä -sivulla. Promootiotoimikunta (fil-promootio@helsinki.fi) vastaa tarvittaessa mahdollisiin lisäkysymyksiin aiheesta.