Mitä tutkimukseen kuuluu?

Tältä sivulta löydät tietoa tutkimuksen vaiheista.

Tutkimuksessa osallistujat arvotaan satunnaisesti kahteen kuntoutusryhmään: 1) musiikkiryhmään ja 2) sirkusryhmään. Molemmissa ryhmissä osallistutaan oman vanhemman kanssa kokeneen ohjaajan vetämään 5–10 lapsen ja vanhemman leikilliseen ja ikäryhmälle sopivaan ryhmään. Ryhmä alkaa lapsen ollessa 8–12 kuukauden ikäinen ja kokoontuu noin kerran viikossa noin 6 kuukauden ajan pääkaupunkiseudulla, osallistujille mahdollisimman hyvin soveltuvana ajankohtana. Osallistumiskerrat ovat kestoltaan enintään tunnin. Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että perheet osallistuvat ryhmäkerroille parhaansa mukaan. Musiikkiryhmässä esimerkiksi lauletaan, soitetaan, liikutaan musiikin tahtiin ja kuunnellaan musiikkia yhdessä. Sirkusryhmässä esimerkiksi tehdään temppuja ja akrobatiaa, liikutaan monin tavoin ja tutustutaan sirkuksen ja akrobatian välineistöön. Ryhmiin osallistuminen on maksutonta eikä vaadi osallistujilta ennakkotietoja tai -taitoja.

Noin 1.5 vuotta kestävään tutkimukseen sisältyy kolme vaihetta: tutkimukset ennen kuntoutusta, kuntoutuksen jälkeen sekä vuoden kuluttua kuntoutuksen päättymisestä. Jokaisessa vaiheessa tehdään aivosähkökäyrämittaus sekä kerätään arvioitanne lapsenne kehityksestä ja perheestänne kyselylomakkeilla. Aivosähkökäyrä on turvallinen ja kivuton menetelmä, jota käytetään lasten tutkimisessa ympäri maailman. Mittauksen ajan lapsi voi istua oman vanhemman sylissä ja häntä viihdytetään esimerkiksi äänettömän lastenohjelman avulla samalla kun hänelle soitetaan kaiuttimista ääniä. Lapsen päähän asetetaan kankainen elektrodimyssy, johon elektrodit kiinnitetään geelin avulla. Kuusi kuukautta kestävän ryhmäkuntoutuksen päätyttyä sekä uudelleen noin vuoden kuluttua kuntoutuksen päättymisestä lapselle toistetaan aivosähkökäyrämittaus ja hänelle tehdään iänmukaisia kielellisiä ja kognitiivisia testejä, joista teidän on mahdollista saada palaute. Kaikki tutkimukset toteutetaan Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön laboratoriotiloissa Helsingin Meilahdessa (Haartmaninkatu 3). Suostumuksellanne lapseltanne otetaan myös sylkinäyte ja biologisilta vanhemmilta sylki- tai verinäyte geenianalyysia varten. Analysoimme näytteistä kielellisiin taitoihin ja lukivaikeuteen liittyviä perinnöllisiä tekijöitä.

 

Mikäli kiinnostuit, laitathan meille sähköpostia vauhtivauva@helsinki.fi. Tämän lomakkeen kautta voit suoraan arvioida soveltuvuuttanne tutkimukseen ja jättää meille yhteystietosi. Mukaan tutkimukseen -sivulta löydät lisätietoja tutkimukseen osallistumisesta!