Geotieteiden opinnot ovat paljon muutakin kuin kivien ihmettelyä

Helsingin yliopiston geotieteiden kandidaattiohjelma tarjoaa alan laajimman koulutusohjelman Suomessa. Opiskelijoiden mielestä parasta opinnoissa on laaja-alaisuus, porukan yhteisöllisyys sekä geotieteiden opiskelijoiden kahvihuone kasvis. Lue, minkälaisia kokemuksia Annalla, Mariksella ja Tapiolla on opinnoista.

Miltä geotieteiden opiskelijan arki näyttää?

Tapio: Opinnot koostuvat luennoista ja itsenäisestä työskentelystä. Kumpulan Physicumissa, jossa geotieteet pitävät yliopistolla majaa, on todella hyvä tilat opiskeluun. Pidän erityisesti seisomatyöpisteistä, joita löytyy kampukselta jonkin verran. Monet opiskelukaverini käyttävät paljon appro-salia, joka on geotieteiden opiskelijoiden yhteinen opiskelutila.

Anna: Ennen luentojen alkua on mukava tulla keittämään aamukahvit geotieteiden opiskelijoiden kahvihuoneeseen, jota kutsumme kasvikseksi. Kandivaiheessa luentoja on lähes päivittäin, ja luentojen jälkeen tulee yleensä jäätyä myös tekemään hommia kampukselle. Physicumissa on monia hyviä tiloja opiskeluun – itse käytän etenkin appro-salia ja kasvista. 

On mukavaa, kun isossa porukassa voi pohtia tehtäviä yhdessä; sen takia pidän eniten kampuksella opiskelemisesta. 

Maris: Luentojen jälkeen käymme lähes aina syömässä opiskelijaruokalassa Unicafessa. Helpottaa suuresti, kun ei tarvitse väsätä kotona lounasta ja pääsee pitämään taukoa opiskelun lomassa. Vaikka luennot loppuisivatkin jo puolen päivän jälkeen, jään usein tekemään hommia koululle pitkälle iltapäivään saakka. Moni opiskelukaverini tekee samoin, ja kouluhommia saa hyvin eteenpäin mukavan porukan ympäröimänä.

Millaisia aktiviteetteja opiskelijoille on tarjolla?

Maris: Geotieteiden opiskelijoiden porukka on tiivis, koska vuodessa uusia opiskelijoita otetaan noin 30. Opiskelijoista muodostuu nopeasti tiivis yhteisö, ja yhteistyö myös eri vuosikurssin opiskelijoiden välillä on ilahduttavan runsasta.

Kynnys lähteä mukaan erilaisiin aktiviteetteihin on todella matala – opiskelijat voivat sekä osallistua että järjestää erilaisia tapahtumia ja kokoontumisia. 

Anna: Meillä on myös pieni ainejärjestö nimeltään Vasara. Vasaralaisena pääsee osallistumaan moniin aktiviteetteihin, esimerkiksi sauna-, lautapeli-, ja haalarimerkkien ompeluiltoihin unohtamatta yliopiston akateemisia pöytäjuhlia eli sitsejä. On mukavaa, että aina ei tarvitse painaa satasella pelkästään opintoja. Opiskelijoiden yhteisissä menoissa pääsee rentoutumaan ja irrottautumaan arjesta. 

Korostaisin, että geotieteissä meillä on aidosti lämmin, auttava ja huumorintajuinen pieni yhteisö. Täällä ei kilpailla, vaan tuetaan ja autetaan toinen toistamme eteenpäin.

Sanoisin myös, että nykyään meistä koulutetaan nimenomaan laaja-alaisia osaajia – tämä tarkoittaa, että monet ovet ovat geotieteilijöille avoimina omista kiinnostuk

Millaisia työmahdollisuuksia opinnot tarjoavat valmistumisen jälkeen?

Anna: Opintojen jälkeen jotkut saattavan suunnata tutkijauralle, toiset konsulttipuolelle asiantuntijatehtäviin. Suuria geotieteiden työllistäjiä Suomessa ovat esimerkiksi valtiolliset tutkimuskeskukset Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus sekä Geologian tutkimuskeskus. 

Kaivannaisala on myös suuri työllistäjä Suomessa. Geotieteiden asiantuntijat saattavat mm. toimia kaivosgeologeina tai tutkia kaivoksen ympäristövaikutuksia. Lisäksi osa työllistyy kalliorakentamiseen, jossa geologi auttaa esimerkiksi uusien tunneleiden rakentamisessa.

Maris: Sanoisin myös, että nykyään meistä koulutetaan nimenomaan laaja-alaisia osaajia – tämä tarkoittaa, että monet ovet ovat geotieteilijöille avoimina omista kiinnostuksenkohteista riippuen. Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä eniten tutkijan ura, sillä haluan olla mukana tuottamassa uutta tieteellistä aineistoa sekä ratkaisemassa monimutkaisia ongelmia.

Geotieteiden kandivaiheeseen kuuluu myös työelämäkurssi, jossa keskitymme siihen, minkälaisia uravaihtoehtoja valmistumisen jälkeen on, miten töitä haetaan ja miten oma CV hiotaan kuntoon. Tämä on mielestäni todella tärkeä kurssi.

Tapio: Moni ei ehkä aina tiedä tai muista, että geotieteiden kandista voi jatkaa opiskelemaan myös paleontologiaa, jossa tutkitaan maan muinaisaikoja ja sen eliöitä – esimerkiksi dinosauruksia. Tämä vinkkinä kaikille dinosaurusintoilijoille! 

Löytyykö opiskelijoille oman alan kesätöitä?

Maris: Työmahdollisuudet toki kasvavat mitä pidemmällä opinnoissa on. Kandivaiheessa voi työskennellä esimerkiksi tutkimusassistenttina tai näytteenottajana. Työympäristö voi vaihdella toimistosta maastoon, eli myös auringon paisteessa voi päästä työskentelemään!

Tapio: Oman alan kesätöitä on tarjolla enemmän kuin osasin odottaa. Mikäli on itse aktiivinen ja on valmis matkustamaan muualle Suomeen töiden perässä, voi oman alan kesätöitä löytää jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. 

Varsinkin opintojen alkuvaiheessa kannattaa olla avoin muillekin ympäristöalan töille. Vaikka jokin työ ei olisikaan täysin omaa alaa, on se silti hyvää työkokemusta.

Anna: Menen itse kesällä malminetsintäfirmaan töihin. Melkein kaikki malminetsintä- ja kaivosyhtiöt, jotka tarjoavat töitä myös opintojen alkupäässä oleville, sijaitsevat Lapissa. Matkustusvalmius on valttia kesätöiden etsinnässä!

Geotieteissä meillä on aidosti lämmin, auttava ja huumorintajuinen pieni yhteisö. Täällä ei kilpailla, vaan tuetaan ja autetaan toinen toistamme eteenpäin.

Tarvitseeko opinnoissa vahvaa osaamista fysiikasta, kemiasta ja matematiikasta?

Anna: En koe, että lukiossa pitäisi keskittyä erityisesti kemiaan tai fysiikkaan että opinnoissa pärjää. Toki jonkin asteinen ymmärrys niistä auttaa alkuun geotieteissä. Tiedän monia, jotka ovat ottaneet lukiossa vain pakolliset kemian tai fyysikan kurssit, ja pärjäävät geotieteissä varsin mallikkaasti. 

Maris: Syvällistä tietämystä ei tarvita, mutta kiinnostus niitä kohtaan on tietenkin eduksi, sillä aiheet sisältyvät myös geotieteisiin. Opintojen aikana voi itse vaikuttaa omaan suuntautumiseen, eli oman mielenkiinnon mukaan voi paneutua esimerkiksi kemiaan tai fysiikkaan.

Pääseekö geotieteissä pelastamaan maailmaa?

Maris: Maailmassa on kriittisiä raaka-aineita, joita ihmiskunta tarvitsee. Geotieteilijöinä pääsemme osaltamme ns. vastavaikuttamaan niin, että raaka-aineiden louhinta voi olla kestävämpää ympäristön ja ihmisen kannalta. Tämän lisäksi meidän osa-alueellemme kuuluu pilaantuneiden maiden sekä pohjavesivarantojen tutkiminen, mikä muuttuu yhä ajankohtaisemmaksi, kun halutaan siirtyä kohti kestävämpiä ratkaisuja.