Pikalinkkejä

Yhteystiedot

Viikinkaari 5 E (PL 56)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)

Tiedekunnan hallinto- ja tukipalvelut:
ftdk-hallinto(at)helsinki.fi

Tiedekunnan opiskelijapalvelut:
farmasia-info(at)helsinki.fi

Kanslian aukioloajat:
ma-pe klo 9-10.30 ja 14-15

Tiedekunnan kanslia
Tilat ja kartat
Puhelinluettelo
Hae yhteystietoja

facebook

farmasian_alumnit

alumni

Flamma

 


 

 

Uutisarkisto

2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015  

 

2015

Mintun käyttö ruokavaliossa voi olla terveydelle hyödyllistä (21.12.2015) Laboratorio-oloissa piparminttuteet ja makuaineiden uutteet osoittautuivat aktiivisiksi keuhkoklamydiaa vastaan. Lisäksi minttujen vesiuutteet haittasivat stafylokokkibakteerien kasvua, ja mintuista saatavat haihtuvat uutteet estivät stafylokokkien ja kolibakteerien kasvua.

Kunniamerkit Risto Kostiaiselle ja Arto Urtille(3.12.2015) Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on päättänyt antaa 6.12. farmasian tiedekunnan professori Risto Kostiaiselle ja professori Arto Urtille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin.

Asiakassuhteiden hoito ratkaisee lääkelanseerausten onnistumisen(1.12.2015) Uuden lääkkeen onnistunut lanseeraus on olennaisen tärkeä edellytys lääkeyrityksen menestymiselle, ja se mahdollistaa edelleen uusien lääkkeiden kehittämisen. Hyväkään lääke ei päädy potilaiden hyödyksi itsestään, toteaa Minna Matikainen väitöskirjassaan.

Jari Yli-Kauhaluomalle Alfred Kordelinin palkinto (6.11.2015) Professori Jari Yli-Kauhaluoma on saanut 30 000 euron suuruisen Alfred Kordelinin palkinnon ansioistaan lääkekehityksessä.

Betuliinista tehokkaampia johdannaisia lääkekehityksen pohjaksi(5.11.2015) Raisa Haavikko on väitöstutkimuksissaan syntetisoinut betuliinista biologisesti aktiivisempia johdannaisia alkueläimen aiheuttamaa sisäelinleishmaniaasia, ikäriippuvaista hermostorappeumaa, aggressiivisesti etäpesäkkeitä muodostavaa eturauhassyöpää ja tulehduksia vastaan. Tulokset vaikuttivat lupaavilta erityisesti eturauhassyövän ja ikärappeuman suhteen.

Lewyn kappaleisiin osallisen proteiinin hajottaja löytyi (25.10.2015) Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden aivoista on tutkimuksissa löydetty epänormaaleja proteiinikertymiä, jotka muodostuvat pääasiassa liukenemattomasta α-synukleiini-proteiinista. Mari Savolaisen väitöstutkimuksen mukaan KYP-2047 vähentää α-synukleiinin kertymämuotojen syntymistä ja lisää α-synukleiinin hajotusta soluissa. KYP-2047 estää prolyylioligopeptidaasin, PREP, toimintaa.

Farmaseutiksi tähtäävien muuntokoulutuksessa yhdistyvät lähi- ja verkko-opetus(5.10.2015) Helsingin ja Oulun yliopistojen yhteistyönä antama muuntokoulutus järjestetään pääosin Oulussa. Luvassa on myös kahden viikon jakso Helsingissä. Oulun, Kainuun ja Lapin apteekkien tarpeisiin koulutettavien farmaseuttien on tarkoitus valmistua elokuussa 2017.

Mallintamalla silmälääkkeiden kehitykseen vauhtia(6.9.2015) Eva María del Amo Páez kehitti väitöstutkimuksessaan uusia laskennallisia työkaluja, joiden avulla voidaan ennustaa lääke-ehdokkaiden kulkeutumista ja tapoja toimittaa lääkeaine perille kohteeseensa. Tutkimuksen kohteena olivat erityisesti silmälääkkeet.

Lääkkeiden ympäristökuormaa pienemmäksi vihreän farmasian avulla (31.8.2015) Helsinkin Challenge -tiedekilpailun semifinalistitiimi Generation Green haluaa koulutuksen ja yhteistyön keinoin tuoda lääkevalistuksen lähelle kuluttajaa ja vähentää lääkkeiden haittavaikutuksia ympäristössä.

Faculty for the Future -rahoitus Oluwaseun Oyemandelle (16.7.2015) Tohtoriopiskelija Oluwaseun Oyemade sai Schlumberger-säätiöltä Faculty for the Future Fellowship -rahoituksen vuosille 2015-2016. Hän tulee työskentelemään professori Marja Airaksisen ohjauksessa. Rahoitus on tarkoitettu tukemaan kehitysmaiden naisten akateemista uraa. Oluwaseun Oyemande tutkii urbaanien nigerialaisten selviytymistä erilaisista terveysongelmista.

Alkuvaiheessa oleva lääkkeenkehitystutkimus voi johtaa merkittäviin tuloksiin(18.6.2015) Kesäkuun lopussa väittelevä Leena Keurulainen suunnitteli, syntetisoi ja löysi uusia yhdisteitä kolmea solunsisäistä taudinaiheuttajaa vastaan. Mukana olivat niin malariaa, keuhkoklamydiaa kuin leishmaniaasiakin aiheuttavat patogeenit.

Nanokiteistä lisätyökaluja huonoliukoisten lääkeaineiden tuottamiin ongelmiin(16.6.2015) Lääkeainemolekyylin alhainen vesiliukoisuus on suuri haaste lääkekehitykselle. Nanokiteytyksen avulla pystytään parantamaan huomattavasti lääkeaineen liukenemisominaisuuksia. Annika Tuomela tutki väitöskirjassaan nestemäisiä ja kiinteitä nanokideformulaatioita. Hän kehitti onnistuneesti silmään annosteltavan nestemäisen nanokidevalmisteen, joka alensi silmänpainetta.

Tutkijat iskevät malariaa aiheuttavan alkueläimen heikkoon kohtaan (15.6.2015) Malariaa aiheuttavan alkueläimen solukalvolla on entsyymi, jollainen ihmiseltä puuttuu. Suunnitteilla oleva lääke estäisi entsyymin toimintaa ja nujertaisi alkueläimen, ihmiseen vaikuttamatta.

Professori Arto Urtti valittu CRS:n neuvonantajaryhmään (11.6.2015) CRS (Controlled Release Society) on kansainvälinen järjestö, jonka toimialueena on aineiden hallitun vapautumisen tekniikka ja tiede. Hallittua vapautumista voidaan käyttää esimerkiksi tiettyyn paikkaan kehossa kohdistettavien lääkkeiden annostelussa.

Nikotiinikorvaushoito: myynnin laajentamisen kansanterveyshyödyt arvioitava uudelleen (4.6.2015) Terhi Kurkon väitöstutkimuksen mukaan kokonaisvaltainen elämäntapamuutos on tupakoitsijoiden mielestä ratkaisevampi kuin korvaushoitovalmisteet. Nikotiinikorvaushoitovalmisteen käyttö tarvitsee tuekseen yksilöllistä neuvontaa.

Reuma: Biologiset lääkkeet vähintään yhtä tehokkaita kuin metotreksaatti (28.5.2015) Kalle Aaltosen väitöstutkimusten mukaan reuman hoitoon käytettävät biologiset lääkkeet ovat vähintään yhtä tehokkaita ja turvallisia kuin metotreksaatti. Yhdistelmähoitona metotreksaatin kanssa ne ovat tehokkaampia, mutta yhtä turvallisia kuin kumpikaan vaihtoehto yksinään.

Rhazya stricta: alkaloidien teollinen tuotanto näköpiirissä (26.5.2015) Rhazya stricta on Lähi-idästä ja Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva perinteinen lääkekasvi. Amir Akhgari on väitöskirjassaan selvittänyt kasvin sisältämien lukuisten terpeeni-indolialkaloidien tuottamista bioteknologian keinoin. Hän on myös kehittänyt kasville yksinkertaisen ja tehokkaan geeninsiirtomenetelmän ja uusia menetelmiä viljelmien tuottamien alkaloidien kokonaisvaltaiseen analysoimiseen.

Helsingin yliopisto farmasian alalla maailman viideskymmenes (6.5.2015) Helsingin yliopiston farmasian alan QS-sijoitus nousi viime vuodesta. Maailmanlaajuisesti noin 75 prosenttia farmasian alaa edustavista yliopistoista jäi listalla taakse.

Dongfei Liulle yliopiston väitöskirjapalkinto(22.4.2015) Viime vuonna huokosista piipohjaisista lääkkeenkantajista väitellyt Dongfei Liu on saanut Helsingin yliopiston väitöskirjapalkinnon. Nanolääketiedettä käsittelevä väitöskirja valmistui erittäin nopeasti, ja työhön liittyvät osajulkaisut ilmestyivät alan merkittävissä kansainvälisissä julkaisusarjoissa.

Kolikon kokoinen siru nopeuttaa lääkeaineiden havaitsemista (17.4.2015) Nina Nordman on väitöstutkimuksessaan kehittänyt paperinohuen mikroanalyysisirun, jonka avulla voidaan alle kymmenessä minuutissa saada esimerkiksi virtsanäyte käsiteltyä bio- ja lääkeaineanalyysiä varten.

Mari Hirviselle ASGCT:n tutkimuspalkinto (15.4.2015) Mari Hirvinen on saanut American Society of Gene a& Cell Therapy (ASGCT) -yhdistyksen tutkimuspalkinnon. Hirvisen abstrakti on yksi kuudesta niistä kuudesta, jotka nostettiin esiin ASGCT:n toukokuiseen vuosikokoukseen lähetettyjen tuhansien abstraktien joukosta.

Yliopistonlehtorit: "Meillä on lupa nauttia opetuksen kehittämisestä" (11.3.2015) Opettajien akatemia on avannut Katariina Vuorensolalle ja Outi Salmiselle uusia mahdollisuuksia.

Uutta tietoa Parkinsonin taudista: GDNF ei välttämätön keskiaivojen dopamiinijärjestelmän ylläpitämisessä (4.3.2015) Tuorein farmasian tiedekunnan ja Biotekniikan instituutin tutkimus kumoaa seitsemän vuoden takaiset tulokset.

Piistä tehdyt huokoiset nanokantajat muokattavissa syöpälääkkeiden kuljetukseen(24.2.2015) Chang-Wang Fang tutki väitöskirjassaan, millaiset pintarakenteet edistävät huokoisten, piistä tehtyjen nanopartikkeleiden kuljetusta syöpäsoluihin ja miten nanopartikkeleihin liitetään lääkeaineita.

Muuntokoulutus farmaseutiksi: haku alkaa 12. helmikuuta (11.2.2015) Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa asuville ja sopivan pohjakoulutuksen saaneille on tarjolla mahdollisuus kouluttautua farmaseutiksi muuntokoulutuksen avulla. Lähi- ja etäopinnoista koostuvan koulutuksen järjestävät yhdessä Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskus ja Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta.

Raimo Hiltunen (1944–2014) in memoriam (30.1.2015) Farmakognosian professori Raimo Hiltunen teki 50-vuotisen uran Helsingin yliopistossa.

Puitesopimus kiinalaisen GDPU:n kanssa allekirjoitettu (23.1.2015) Tiedekunnan ja kiinalaisen farmaseuttisen yliopiston välinen yhteistyöavaus tarvitsee vielä tarkentavia sopimuksia.

Tiedekunnan alumnipäivä 29.1. (16.1.2015) Alumnipäivän ohjelman jälkeen voi vielä käydä keskustassa rehtorin vastaanotolla ja tutustumassa Helsinki Challenge PitchNight -tapahtumaan!

Mohammed-Ali Shahbazille nuoren tutkijan palkinto Iranissa (16.1.2015) Kolmen tuhannen euron arvoinen palkinto jaettiin 20. kertaa järjestettävillä Razin lääketieteellisillä tutkimusfestivaaleilla.

Helsinki Challenge: Tavoitteena farmasian ammattilaisten kestävän kehityksen sukupolvi (14.1.2015) Generation Green -tiimi haluaa Tiina Sikasen johdolla tuoda ympäristönäkökulman kaikkeen farmasian koulutukseen ja sitä kautta työelämään.

2014

Alumni: Osallistu Alumnipäivään 29. tammikuuta! (9.12.2014) Puhalla ajatteluusi uutta paloa tieteen huippujen avulla Alumnipäivässä 29. tammikuuta. Tutustu tiedekuntien ohjelmiin ja ilmoittaudu mukaan.

Farmasian tutkimus Helsingin yliopistossa huippuluokkaa (24.11.2014) Helsingin yliopiston farmasian tutkimus on arvioitu korkealle Suomen Akatemian Tieteen tila 2014-raportissa. Onnistuneet rekrytoinnit ja uuden teknologian luominen tarjoavat mahdollisuuden entistä parempaan kansainväliseen yhteistyöhön ja rahoitukseen.

Hélder Santosille palkkio poikkeuksellisen tuotteliaasta tutkimustyöstä (6.11.2014) Dekaani Jouni Hirvonen on myöntänyt akatemiatutkija Hélder Santosille tuhannen euron kannustuspalkkion poikkeuksellisen tuotteliaasta tutkimustyöstä vuoden 2014 aikana. Lokakuun loppuun mennessä Santos on julkaissut yhteensä 29 tieteellistä artikkelia vertaisarvioiduissa tieteellisissä lehdissä.

Henrik Ehlersille tiedekunnan Innoopeli-palkinto (29.10.2014) Yliopistonlehtori Henrik Ehlers on saanut farmasian tiedekunnan tämänvuotisen Innoopeli-palkinnon toiminnastaan ammattitaitoisena ja innostavana opettajana sekä innovatiivisena opetuksen uudistajana farmasian teknologian oppiaineessa.

Nanohiukkasten tunkeutuminen elimistöön riippuu hiukkasten ominaisuuksista (29.10.2014) Kaikki nanomateriaalit eivät ole vaarallisia ihmisen terveydelle, mutta nanohiukkasia sisältäviä valmisteita kannattaa kuitenkin välttää rikkoutuneella iholla, toteaa Jaana Palomäki väitöskirjassaan.

Jane ja Aatos Erkon säätiön apuraha Hongbo Zhangille nanokuljettimen rakentamiseen (28.10.2014) Hongbo Zhang on saanut 283 000 euroa kolmeksi vuodeksi syövän hoitoon tarkoitetun molekulaarisen nanokoneen rakentamiseen.

Vincenzo Cerullolle solu- ja geeniterapia-alan nuoren tutkijan palkinto (27.10.2014) Apulaisprofessori Vincenzo Cerullo on saanut eurooppalaisen geeni- ja soluterapiayhdistyksen, ESGCT, erinomaiselle nuorelle tutkijalle tarkoitetun palkinnon. Tuhannen euron suuruinen palkinto voidaan antaa menestyksekkäälle tutkijalle, jonka väitöksestä on kulunut korkeintaan yhdeksän vuotta.

Steroidien ja D-vitamiinien havainnointiin uusia menetelmiä (1.10.2014) Linda Ahonen on kehittänyt uusia massaspektrometriaan perustuvia tutkimusmenetelmiä lipidien ryhmään kuuluvien steroidien, D-vitamiinin ja kolesterolin hapetustuotteiden havainnointiin.
– Pienellä jatkokehityksellä näitä menetelmiä voisi myös hyödyntää rutiinilaboratorioissa, hän toteaa väitöskirjassaan.

Keuhkoklamydiaan parannuskeino lääkekasvien lignaaneista? (8.9.2014) Keuhkoklamydia on sukupuoliklamydiaa yleisempi, mutta silti vähemmän tunnettu. Farmasian tiedekunnan Nuori tutkija -palkinnon saanut Leena Hanski haluaa löytää yhdisteen, joka puree solun sisällä piilottelevaan bakteeriin.

APA-mikrokapseli ja komposiittihydrogeeli toimivia soluterapiassa (3.9.2014) Leena-Stiina Kontturi havaitsi väitöstutkimuksessaan, että ristisidotun kollageenin ja hyaluronihapon muodostama hydrogeeli voi sopia verkkokalvon verisuonten uudismuodostuksen hoitoon terapeuttisia molekyylejä tuottavien solujen kapselointiaineeksi. Leena-Stiina Kontturi kehitti myös lääkeainetta erittävien solujen mikrokapselointilaitteen ja simulaation, joka mallintaa lasiaisen sisäistä lääkeaineiden kuljetusta.

Huokoiseen piimateriaaliin perustuvaan kantajaan mahtuu yhtä aikaa monenlaisia terapeuttisia molekyylejä (2.9.2014) Monipuolisiin, huokoiseen piimateriaaliin perustuviin lääkeainekantajiin voidaan samanaikaisesti kapseloida useita eri lääkeaineita, toteaa Dongfei Liu väitöstutkimuksessaan. Kantajien kuljetusta pystytään säätelemään tarkasti. Uudet kantajat voivat tulevaisuudessa toimia kohdennetun yhdistelmähoidon perustana.

Nanoselluloosahydrogeeli sopii maksasolujen 3D-alustaksi (1.9.2014) Melina Malinen on väitöstutkimuksessaan kehittänyt maksasolujen 3D-viljelmiä. Niissä solut pystyvät litteitä viljelyalustoja paremmin järjestäytymään paremmin oikeaa maksaa muistuttaviksi rakenteiksi. 3D-soluviljelmät voivat vähentää eläinkokeita ja parantaa lääkevaikutusten ennustettavuutta.

Professori Heikki Ruskoahosta Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja (29.8.2014) Professori Heikki Ruskoaho on valittu Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtajaksi vuoden 2018 lopussa päättyväksi kaudeksi.

Farmasian tiedekuntaan Suomen ensimmäinen FDA-rahoitus(27.8.2014) Suomessa tehtävään silmälääkitystutkimukseen on saatu lähes 250 000 dollaria yhdysvaltalaiselta FDA:lta. Puolet tästä tulee farmasian tiedekuntaan. FDA ei ole aiemmin rahoittanut suomalaisprojekteja.

GPEN alkaa keskiviikkona(26.8.2014) Vuonna 1996 perustetun maailmanlaajuisen farmaseuttisen tutkijankoulutuksen verkosto GPEN:in kokoukseen osallistuu lähes 300 henkilöä eri puolilta maailmaa.

Uudet peptidit tuovat toivoa eturauhassyövän hoitoon (25.8.2014) Kristian Meinander on väitöstutkimuksessaan syntetisoinut peptidejä, jotka aktivoivat eturauhaskasvaimen kasvua rajoittavaa valkuaisainetta.

Simulaatiot auttavat kehittämään kohdistettua lääkeaineiden kuljetusta (22.8.2014) Aniket Magarkarin väitöskirja selventää, miten lääkkeiden kohdistettuun kuljetukseen tarkoitetut keinotekoiset lipidikuplat ovat vuorovaikutuksessa veriplasman ja immuunijärjestelmän valkuaisaineiden kanssa. Vuorovaikutuksen yksityiskohtien paljastuminen molekyylidynamiikkaa simuloimalla auttaa uusien, kuljetukseen tarkoitettujen lipidikuplien suunnittelussa.

Uutta toivoa silmänpohjan ikärappeumasta kärsiville (20.8.2014) Astrid Subrizi rakensi väitöstutkimuksessaan kantasoluja ja synteettistä kalvokehikkoa käyttäen toimivan verkkokalvon pigmenttiepiteelin. Pigmenttiepiteelin tuhoutumisen katsotaan olevan syynä silmänpohjan ikärappeumaan, joka todetaan joka kolmannella yli 75-vuotiaalla suomalaisella. Keinotekoisesti luotua pigmenttiepiteeliä voidaan tulevaisuudessa käyttää korvaamaan sairastunut pigmenttiepiteeli.

Kymmenes GPEN-kokous 26.–30. elokuuta Helsingissä (23.7.2014) Vuonna 1996 perustetun maailmanlaajuisen farmaseuttisen koulutuksen verkosto GPEN:in kokous kerää elokuun lopussa tutkijoita ja opiskelijoita noin 50 eri jäseninstituutiosta.

Professori Marja Blom terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvostoon (16.6.2014) Lääketaloustieteen professori Marja Blom on nimitetty terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston varajäseneksi. Valtioneuvoston asettama neuvosto antaa esimerkiksi suosituksia terveyden- ja sairaanhoidon toimenpiteiden kuulumisesta palveluvalikoimaan ja arvioi terveydenhuollon palveluvalikoimaa.

Uusi suomalaiskeksintö voi saada hampaat pysymään suussa vanhanakin (22.5.2014) Bioaktiivisen lasin ja lääkeaineen yhdistelmä voi korjata hammastuhoja ja estää hampaiden tukikudoksen tuhoutumisen, toteaa Kirsi Rosenqvist perjantaina 23. toukokuuta esiteltävässä väitöskirjassaan.

Filosofisen tiedekunnan promootio: farmasian alalta kunniatohtoriksi Jindrich (Henry) Kopecek (21.5.2014) Perjantaisessa filosofisen tiedekunnan promootioaktissa vihitään kunniatohtoriksi yhdysvaltalainen Jindrich (Henry) Kopecek (s. 1940). Hän toimii Utahin yliopiston farmaseutiikan ja farmaseuttisen kemian sekä biotekniikan professorina. Kopecek on kansainvälinen edelläkävijä biokonjugaattien kemian, lääkkeen saattomenetelmien sekä itseorganisoituvien ja geneettisesti tuotettavien materiaalien tutkimuksessa.

Ennätyssuuri filosofisen tiedekunnan promootio näkyy Helsingin kaduilla (19.5.2014) Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan 96. promootio kerää loppuviikosta yhteen ennätysmäärän korkeakoulututkintoaan juhlivia. Juhlallisessa maisteri- ja tohtoripromootiossa promovoidaan yli 620 promovendia, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin promootioperinteen yli 300-vuotisen historian aikana. Yhteensä promootioon osallistuu noin tuhat henkilöä.

Elävien solujen pintaa muistuttava pinnoite vauhdittaa lääkekehitystä (7.5.2014) Lääkkeiden kehittäminen on hidasta ja kallista. Niko Granqvist on väitöstutkimuksessaan kehittänyt pinnoitteen, joka matkii elävien solujen pintarakennetta ja nopeuttaa erityisesti lääkkeiden kehitysprosessin alkuvaiheita.

Luis Bimbolle kansainvälinen väitöskirjapalkinto (2.5.2014) Luis Bimbo on saanut APV:n (International Association for Pharmaceutical Technology) 5 000 euron palkinnon parhaasta farmaseuttisten tieteiden alaan kuuluvasta väitöskirjastaan.

Farmasian tiedekunta täytti kymmenen vuotta (24.3.2014) Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan toiminta käynnistyi vuoden 2004 alussa.Tiedekunnan kymmenvuotisjuhlaa vietettiin Viikissä yli sadan ihmisen voimin 20. maaliskuuta.

Uudet antibiootit haussa eurooppalaisena yhteistyönä (13.2.2014) Professori Jari Yli-Kauhaluoman ryhmä on mukana suurhankkeessa, jossa yli 30 eurooppalaista yliopistoa, yritystä ja tutkimusyksikköä etsii yhteistyössä uusia antibiootteja esimerkiksi salmonellan ja aivokalvontulehduksen aiheuttajia vastaan. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan kuuden vuoden kuluessa.

Ilmoittaudu filosofisen tiedekunnan promootioon (5.2.2014) Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan maisteri- ja tohtoripromootio järjestetään 22.–24. toukokuuta. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 14. maaliskuuta.

Kivun juurille (28.1.2014) Viiden vuoden kuluttua tiedämme enemmän kroonisen kivun mekanismeista ja meillä on muutamia uusia lääkeaihioita vaikean kivun hoitoon. Näin summaavat professorit Jari Yli-Kauhaluoma ja Eija Kalso Gloria-tutkimushankkeen tavoitteita.

Syöpäsolujen kompastuskivi löytyi (21.1.2014) Syöpäsolujen toiminta voidaan pysäyttää sulkemalla niille elintärkeä solukoneisto, todetaan suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Tutkimuksessa on mukana myös farmasian tiedekunnan tutkijoita.

Tutkijat auttavat sydäntä paikkaamaan itsensä (14.1.2014) Farmasian tiedekunnan professori Heikki Ruskoahon koordinomassa suuressa 3i-tutkimushankkeessa opetetaan sydänlihasta ja aivoja paikkamaan itse omia vaurioitaan. Korjausurakka käynnistetään nanoteknologian avulla.

 

 

 

2013

Raisa Laaksonen ja Outi Salminen Opettajien akatemiaan (17.12.2013) Farmasian tiedekunnan yliopistonlehtorit Raisa Laaksonen ja Outi Salminen on valittu Helsingin yliopiston Opettajien akatemiaan. Opettajien akatemian tavoitteena on esimerkiksi tarjota yliopiston opettajakunnalle yhteisö, joka antaa kollegatukea opetuksen kehittämisessä. Kukin jäsen saa käyttöönsä kaksivuotisen määrärahan, jonka suuruus on 10 000 euroa vuodessa. Jäsenten nimeämät kotiyksiköt saavat myös 15 000 euroa vuodessa palkittua opettajaa kohti.

Kosteajauhatus parantaa lääkeainemolekyylien liukoisuutta (11.12.2013) Uusien lääkeainemolekyylien huono liukoisuus on lääkekehityksen suurimpia haasteita. Liukoisuusnopeutta voidaan parantaa esimerkiksi nanokiteytyksellä eli pienentämällä lääkeaineen partikkelikokoa nanometriluokkaan. Peng Liu valmisti perjantaina esiteltävässä väitöskirjatyössään lääkeainenanokiteitä kosteajauhatusprosessilla. Hän kehitti myös nanokiteiden tarkkaa liukoisuustutkimusta varten analysointitekniikan, joka on nykyisiä liukoisuuskoetestejä herkempi.

Niina Sunille väitöskirjapalkinto (9.12.2013) Farmasian tiedekunnasta viime vuonna väitellyt Niina Suni on saanut Viikin tutkimusryhmäorganisaation tuhannen euron väitöskirjapalkinnon. Toinen palkittu on bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta väitellyt Jonna Saarimäki-Vire.

MAREX seuloo merten aarreaittaa hyötykäyttöön (5.12.2013) Maapallon meristä voi löytyä merkittäviä uusia tuotteita lääke- ja muun teollisuuden tarpeisiin. Professori Heikki Vuorelan johtamassa kansainvälisessä projektissa kerätään, arvioidaan ja jatkokäsitellään näytteitä eri puolilta maailmaa.

Lue lisää »»

Jouni Hirvonen jatkaa dekaanina (2.12.2013) Professori Jouni Hirvonen on valittu jatkamaan farmasian tiedekunnan dekaanina seuraavan nelivuotiskauden 2014–2017.

Farmasian tiedekunta mukana lääkeinformaatiotutkimuksen yhteenvedon tekemisessä (28.11.2013) Professori Marja Airaksinen ja yliopisto-opettajat Jenni Kleme ja Niina Mononen ovat laatineet yhteistyössä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kanssa yhteenvedon Suomessa tehdystä lääkeinformaatiotutkimuksesta. Yhteenvetoa käytetään Fimean lääkeinformaatiostrategian pohjana.

Hélder Santosin ryhmä Biocentrum Helsingin jäseneksi (20.11.2013) Hélder A. Santosin tutkimusryhmä aloittaa ensi vuoden alussa kolmivuotisen kauden Biocentrum Helsingin jäsenenä. Biocentrum Helsinki on Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston ylläpitämä sateenvarjo-organisaatio. Siihen kuuluvat tutkimusryhmät työskentelevät erilaisilla kokeellisen biologian osa-alueilla. Kolmivuotiskaudeksi 2014–2016 Biocentrum Helsinkiin tuli 91 jäsenhakemusta HY:stä ja 9 Aalto-yliopistosta. Helsingin yliopiston hakijoista Biocentrum Helsinkiin valittiin 31.

Marja Airaksiselle Albert Wuokon palkinto (18.11.2013) Professori Marja Airaksinen on saanut Suomen Farmaseuttisen yhdistyksen myöntämän Albert Wuokon palkinnon.

Proteiinikinaasi C -tutkimus syövän ja Alzheimerin taudin parantamiseksi jatkuu farmasian tiedekunnassa (15.11.2013) Professori Raimo K. Tuomisen ja professori Jari Yli-Kauhaluoman ryhmät ovat saaneet Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 640 000 euroa rahoitusta kolmivuotiselle hankkeelle, joka etsii tutkii uusia proteiinikinaasien muuntelijoita syöpätautien ja Alzheimerin taudin hoitoon.

Väitös: Uusi proteiinien C1-osaan sitoutuva yhdisteryhmä löytyi – vaikutuksia Alzheimer-lääkkeiden kehitykseen? (4.11.2013) Diasyyliglyserolin, DAG, säätelemien signaalireittien on havaittu vaikuttavan esimerkiksi syövän, sydän- ja verisuonitautien ja hermostorappeumasairauksien kehittymiseen. DAG:n vaikutukset soluissa välittyvät sellaisten proteiinien kautta, jotka sisältävät niin sanotun C1-osan. C1-osaa pidetäänkin lupaavana lääkekehityksen kohteena erityisesti syöpälääkkeiden ja Alzheimerin taudin lääkkeiden kehityksen kannalta. Virpi Talman totesi väitöstutkimuksessaan, että dialkyyli 5-(hydroksimetyyli)isoftalaatit vaikuttavat olevan lupaava uusi proteiinien C1-osaan sitoutuva yhdisteryhmä.

Jatko-opiskelijat siirtyvät tohtoriohjelmiin (28.10.2013) Helsingin yliopistoon on perustettu neljä tutkijakoulua, joiden alle sijoittuu 32 tohtoriohjelmaa. Jokainen tohtorikoulutettava kuuluu johonkin tohtoriohjelmaan. Nyt on aika miettiä itselle sopivaa ohjelmaa. Myös määräaikaisen rahoituksen haku on käynnistynyt.

Raisa Laaksonen ja Outi Salmien Opettajien akatemiaan (17.12.2013)

Väitös: Kosteajauhatus parantaa lääkeainemolekyylien liukoisuutta (11.12.2013)

Niina Sunille Viikin tutkimusryhmäorganisaation 1 000 euron väitöskirjapalkinto (9.12.2013)

MAREX seuloo merten aarreaittaa hyötykäyttöön (5.12.2013)

Jouni Hirvonen jatkaa dekaanina (2.12.2013)

Farmasian tiedekunta mukana lääkeinformaatiotutkimuksen yhteenvedon tekemisessä (28.11.2013)

Hélder Santosin ryhmä Biocentrum Helsingin jäseneksi (20.11.2013)

Marja Airaksiselle Albert Wuokon palkinto (18.11.2013)

Proteiinikinaasi C -tutkimus syövän ja Alzheimerin taudin parantamiseksi jatkuu farmasian tiedekunnassa (15.11.2013)

Väitös: Uusi proteiinien C1-osaan sitoutuva yhdisteryhmä löytyi – vaikutuksia Alzheimer-lääkkeiden kehitykseen? (4.11.2013

Jatko-opiskelijat siirtyvät tohtoriohjelmiin (28.10.2013)

Väitös: Nopeavaikutteiset masennuslääkkeet tehoavat eri mekanismilla kuin hitaat (23.10.2013)

Väitös: Uusi suora LAAPPI- ionisaatiomenetelmä kasvien ja eläinkudosten tutkimukseen (17.10.2013)

Väitös: Alzheimerin taudin hoidossa käytetyt lääkkeet aktivoivat aivojen kasvutekijäjärjestelmää (10.10.2013)

Stereoidiglukuroneja löytyi aivoista ensimmäistä kertaa (2.10.2013)

Apteekkitapaamiset voivat auttaa diabeetikkoa elämäntapamuutoksissa (17.9.2013)

Kiputuntemuksen voimakkuudella on myös geneettinen pohja (5.9.2013)

Väitös: Polymeeri- ja lipidipohjaiset nanokantajat sopivat kuljettamaan lääkkeitä ja geenejä (2.9.2013)

Koivun tuohesta saadaan mikrobien kasvua estävää yhdistettä (2.9.2013)

PREP-estäjistä apua Parkinsonin tautiin? (6.3.2013)

Farmasisteille riittää töistä (4.3.2013)

Harvinainen sokeri sopii proteiinivalmisteiden suojaksi (22.2.2013)

Nanokuituinen selluloosa takaa tasaisen lääkeannostelun (20.2.2013)

Australian kesä kutsuu farmaseuttiopiskelijaa (7.2.2013)

Japanilainen farmasian koulutus painottaa nyt myös potilastaitoja (14.1.2013)

Farmasian tiedekunnasta valmistui ennätysmäärä (3.1.2013)


Uutisarkisto vuodelta 2012

Uutisarkisto vuodelta 2011

Uutisarkisto vuodelta 2010

Uutisarkisto vuodelta 2009