Pikalinkkejä

Viikinkaari 5 E (PL 56)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)

Tiedekunnan hallinto- ja tukipalvelut:
ftdk-hallinto(at)helsinki.fi

Tiedekunnan opiskelijapalvelut:
farmasia-info(at)helsinki.fi

Kanslian aukioloajat:
ma-pe klo 9-10.30 ja 14-15

Tiedekunnan kanslia
Tilat ja kartat
Puhelinluettelo
Hae yhteystietoja

farmasian_alumnit

alumni

Flamma

Lääkkeiden ympäristökuormaa pienemmäksi vihreän farmasian avulla

Tutkijat kaivautuvat kivun juurille

Helsinki Challenge Generation Green

Helsinki Challengen Generation Green -joukkue esitteli vihreän farmasian mahdollisuuksia monipuoliselle yleisölle.

31.8.2015

Helsinkin Challenge -tiedekilpailun semifinalistitiimi Generation Green haluaa koulutuksen ja yhteistyön keinoin tuoda lääkevalistuksen lähelle kuluttajaa ja vähentää lääkkeiden haittavaikutuksia ympäristössä.

Tuskinpa kukaan meistä vapaaehtoisesti haluaa juoda lääkejäämillä terästettyä vesijohtovettä tai syödä antibioottiliemessä uiskennelleita mereneläviä. Vesiin kuitenkin päätyy puhdistuksenkin jälkeen esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden jäämiä, muista lääkeaineista ja hormoneista puhumattakaan. Lääkkeiden käytön lisäksi myös niiden valmistus, pakkaaminen ja kuljetus kuormittavat ympäristöä.

Jätevesien puhdistusprosesseja voidaan tietysti tehostaa ja yksittäisten valmisteiden pakkausmateriaaleja vaihtaa ympäristöystävällisempiin, mutta farmasian alan ammattilaisista koostuva Generation Green -ryhmä haluaa ehkäistä ongelmaa sen kaikilla syntypaikoilla – yhtä lailla niin lääkkeiden suunnittelun, valmistuksen kuin käytönkin parissa.

Vihreää kemiaa lääkesuunnitteluun

Kaikki alkaa lääkeaineiden suunnittelusta. Siinä käsite vihreä kemia on tähän asti ollut liki tuntematon toisin kuin itse lääkeaineen valmistamisessa. Farmasian alalla vihreä kemia tarkoittaa, että lääkkeet suunnitellaan hajoamaan harmittomiksi yhdisteiksi, kun niiden tehtävä on täytetty.

– Tätä ei tietääkseni vielä koskaan ole käytetty lääkeaineiden suunnitteluperusteena. Yleensä lääkejäämien ympäristövaikutukset todetaan vasta jälkikäteen, sanoo professori Jari Yli-Kauhaluoma farmasian tiedekunnasta.

Tiedekunnassa on valmiudet opettaa esimerkiksi ympäristöystävällisten lääkeaineiden suunnittelua, mutta suuremmassa mittakaavassa tähän tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä.

Farmasian vihreyttäminen tavoitteena

Myös apteekkari Eeva Teräsalmi toivoo, että ympäristövaikutusten huomiointi muuttuisi olennaiseksi osaksi lääkkeen kehittämisprosessia. Teräsalmi on kansainvälisen farmasian alan järjestö FIP:n hallituksen jäsenenä ollut mukana rakentamassa vihreän farmasian erilaisia käytäntöjä käsittelevää selvitystä. FIP:n Green Pharmacy Practices -paketti julkistetaan lokakuussa.

Ajattelun avartuminen ja menetelmien kehittyminen vuosien myötä eivät suinkaan ole mahdottomuus. Tästä erinomaisena esimerkkinä ovat täilääkkeet, joiden kysyntä kasvaa aina kouluvuoden alettua.

– Vielä parikymmentä vuotta sitten täilääkkeet olivat voimakkaita rasvaliuottimia ja ympäristömyrkkyjä. Nykyään käytetään aivan yhtä tehokkaita, ympäristölle vaarattomampia lääkkeitä, jotka perustuvat tukahduttamisvaikutukseen, Teräsalmi toteaa.

Lääkkeille ympäristömerkki?

Ympäristöystävällisistä lääkkeistä kiinnostunut joutuu vielä toistaiseksi kysymysmerkkien viidakkoon. Lääkäreilläkään ei yleensä ole tarpeeksi tietoa lääkkeiden ympäristövaikutuksista, joten he eivät osaa valita mahdollisesti tarjolla olevaa, ympäristölle hellempää vaihtoehtoa. Ruotsi on tässä edelläkävijä, sillä siellä on tehty lääkäreille tarkoitettu opas, jossa lääkkeet on ryhmitelty neljään luokkaan niiden ympäristövaikutusten mukaan.

Kuluttajien tietoisuus ympäristöasioista on kuitenkin tärkeintä. Valistunut kuluttaja osaa kysyä lääkäriltä lääkkeiden ympäristövaikutuksista. Lääkeainejäämistä tietoinen kuluttaja myös tietää, miksi kaikki vanhentuneet lääkkeet aina "tyhjiä" lääkelaastareita myöten pitää palauttaa apteekkiin asianmukaisesti hävitettäviksi.

Kuluttajan tietämystä lääkkeiden ympäristöominaisuuksista voisi parantaa ympäristöystävälliselle lääkkeelle luotavalla omalla merkinnällä. Se helpottaisi myös keskustelua ja vaihtoehtojen tarjoamista apteekissa.

– Mielestäni ympäristövaikutukset voitaisiin myös ottaa huomioon sekä hinnoittelussa että korvattavuudessa, Eeva Teräsalmi sanoo.

Farmasian ammattilaisten vihreä sukupolvi tulee!

Farmasian tiedekunta on Suomessa avainasemassa ympäristöajattelun kehittämisessä farmasian alalle. Tulevat ammattilaiset työskentelevät niin lääkkeiden kehityksessä, tuotannossa, erilaisissa jakelu- ja myyntiportaissa sekä viranomaistahoilla.

– Generation Green -ryhmä tavoittelee sitä, että niin tänä syksynä farmasian opintonsa aloittava vuosikurssi kuin kaikki tulevatkin saisivat koulutuksessaan kautta linjan opastusta vihreään farmasiaan, sanoo ryhmän vetäjä Tiina Sikanen. Tämä onnistuu ainoastaan siten, että saamme kaikki farmasian ammattilaiset mukaan talkoisiin.

Tukensa vihreän farmasian hankkeelle ovat antaneet yhtä lailla kansalliset farmasian tahot kuin politiikotkin. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka osallistui Generation Green -tiimin järjestämään vihreän farmasian keskustelutilaisuuteen elokuun lopulla, ei pidä Suomen edelläkävijäasemaa vihreässä farmasiassa mitenkään mahdottomana.

– Olemme pieni maa, mutta meillä on tiettyjä vahvuuksia, joita ei voi aliarvioida. Jos saamme aikaan hyviä hankkeita, niistä saadaan todisteita ja kokemusta laajempien, kansainvälisten päätösten pohjaksi.

_______________

Generation Green -ryhmä tavoittelee finaalipaikkaa Helsinki Challenge -kilpailun pitch-illassa torstaina 3. syyskuuta. Ilmoittaudu mukaan kannustamaan joukkue finaaliin!

Seuraa joukkuetta myös Twitterissä: @UH_GenGre
ja Facebookissa.