Pikalinkkejä

Viikinkaari 5 E (PL 56)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)

Tiedekunnan hallinto- ja tukipalvelut:
ftdk-hallinto(at)helsinki.fi

Tiedekunnan opiskelijapalvelut:
farmasia-info(at)helsinki.fi

Kanslian aukioloajat:
ma-pe klo 9-10.30 ja 14-15

Tiedekunnan kanslia
Tilat ja kartat
Puhelinluettelo
Hae yhteystietoja

farmasian_alumnit

alumni

Flamma

Farmaseutiksi tähtäävien muuntokoulutuksessa yhdistyvät lähi- ja verkko-opetus

Tutkijat kaivautuvat kivun juurille

5.10.2015

Helsingin ja Oulun yliopistojen yhteistyönä antama opetus järjestetään pääosin Oulussa. Luvassa on myös kahden viikon jakso Helsingissä
.

Farmis eli Helsingin yliopiston ja Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskuksen yhteistyönä järjestämä farmaseutin muuntokoulutus on jo lähellä puolen vuoden rajapyykkiä.

Huhtikuun puolivälissä alkaneen koulutuksen tarkoituksena on kouluttaa luonnontieteen tai tekniikan alan korkeakoulututkinnon suorittaneista työttömistä tai työttömyysuhan alaisista henkilöistä farmaseutteja Oulun seudun, Kainuun ja Lapin apteekkien tarpeisiin.

– Näillä alueilla korkeakoulutettujen työttömyys on ollut kasvussa. Toisaalta useissa alueen apteekeissa on tarvetta palkata lisää farmaseuttista henkilöstöä. Myös eläköityminen lisää henkilöstötarvetta, sanoo projektin koordinaattori, yliopistonlehtori Teijo Yrjönen farmasian tiedekunnasta.

Muuntokoulutuksen valittiin keväällä 2015 toteutetun haun perusteella noin 250 hakijan joukosta 41 opiskelijaa.
Opetus perustuu Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan farmaseutin koulutusohjelmaan, ja tutkinnon antaa Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta.

Opetus annetaan fyysisesti pääosin Oulun yliopiston tiloissa. Ainoastaan kahden viikon mittainen Lääkevalmiste II -opintojakso suoritetaan Helsingissä, koska tarvittava lääkkeenvalmistuslaitteisto löytyy vain farmasian tiedekunnasta. Muut laboratoriotyöt tehdään Oulun yliopiston tiloissa, ja pääosa Helsingin yliopiston antamasta teoreettisesta opetuksesta toteutetaan verkossa.

Runsaan etäopiskelun kautta hankkeessa halutaan myös kehittää ja testata nykyaikaisten etäopetustekniikoiden käyttöä ja edistää opetushenkilöstön koulutusteknologiaosaamista.

– Olemme pääasiassa käyttäneet Adobe Connectia ja materiaalin jakamiseen ja kirjallisten tehtävien palautukseen Moodlea. Luentotallenteet ovat opiskelijoiden myöhemminkin katsottavissa, ja VPN-yhteyden välityksellä he pääsevät myös käyttämään Euroopan farmakopeaa.

Hankkeessa kehitetään lisäksi verkkoympäristössä toteutettavia opintojaksoja. Saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää farmaseuttien perusopetuksessa ja apteekkialan täydennyskoulutuksessa.

– Uskon, että jo tässä vaiheessa olemme oppineet etäopetuksesta paljon. Harkitsemme esimerkiksi, että yksittäisen luentokerran kestoa voitaisiin lyhentää vaikkapa tuntiin tai jopa puoleen tuntiin nykyisen puolentoista sijaan, Teijo Yrjönen toteaa.

Teksti: Elina Raukko

kuva: 123rf