Pikalinkkejä

Yhteystiedot

Viikinkaari 5 E (PL 56)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)

Tiedekunnan hallinto- ja tukipalvelut:
ftdk-hallinto(at)helsinki.fi

Tiedekunnan opiskelijapalvelut:
farmasia-info(at)helsinki.fi

Kanslian aukioloajat:
ma-pe klo 9-10.30 ja 14-15

Tiedekunnan kanslia
Tilat ja kartat
Puhelinluettelo
Hae yhteystietoja

facebook

farmasian_alumnit

alumni

Flamma

 


 

 

Tervetuloa farmasian tiedekuntaan!

Kuva: Veikko Somerpuro

Kiinnostaisiko sinua päästä ammattiin suoraan yliopistosta? Farmasian tiedekunnasta valmistuu farmaseutteja ja proviisoreita, jotka työllistyvät hyvin. Jos tutkijan ura toisaalta kiinnostaa enemmän, ratkaisu löytyy farmasian monipuolisesta suuntautumisvalikoimasta.

Farmasiassa yhdistyvät niin soveltavat luonnontieteet, terveystieteet kuin yhteiskuntatieteetkin. Näiden näkökulmasta pääset tutkimaan lääkeaineita, lääkevalmisteita, niiden kehittämistä, valmistamista, käyttöä ja vaikutuksia.

Ajankohtaista

Jari Yli-Kauhaluoma

Jari Yli-Kauhaluomalle Alfred Kordelinin palkinto (6.11.2015)

Professori Jari Yli-Kauhaluoma on saanut 30 000 euron suuruisen Alfred Kordelinin palkinnon ansioistaan lääkekehityksessä.

Lue lisää »»

 

Koivujen kuoresta saatava betuliini lääkekehityksessä

Betuliinista tehokkaampia johdannaisia lääkekehityksen pohjaksi (5.11.2015)

Raisa Haavikko on väitöstutkimuksissaan syntetisoinut betuliinista biologisesti aktiivisempia johdannaisia alkueläimen aiheuttamaa sisäelinleishmaniaasia, ikäriippuvaista hermostorappeumaa, aggressiivisesti etäpesäkkeitä muodostavaa eturauhassyöpää ja tulehduksia vastaan. Tulokset vaikuttivat lupaavilta erityisesti eturauhassyövän ja ikärappeuman suhteen.

Lue lisää »»

 

Mari Savolaisen väitöskirja, Lewyn kappaleet, Parkinsonin tauti

Lewyn kappaleisiin osallisen proteiinin hajottaja löytyi (25.10.2015)

Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden aivoista on tutkimuksissa löydetty epänormaaleja proteiinikertymiä, jotka muodostuvat pääasiassa liukenemattomasta α-synukleiini-proteiinista. Mari Savolaisen väitöstutkimuksen mukaan KYP-2047 vähentää α-synukleiinin kertymämuotojen syntymistä ja lisää α-synukleiinin hajotusta soluissa. KYP-2047 estää prolyylioligopeptidaasin, PREP, toimintaa.

Lue lisää »»

 

muuntokoulutus farmaseutiksi 2015

Farmaseutiksi tähtäävien muuntokoulutuksessa yhdistyvät lähi- ja verkko-opetus (5.10.2015)

Helsingin ja Oulun yliopistojen yhteistyönä antama muuntokoulutus järjestetään pääosin Oulussa. Luvassa on myös kahden viikon jakso Helsingissä. Oulun, Kainuun ja Lapin apteekkien tarpeisiin koulutettavien farmaseuttien on tarkoitus valmistua elokuussa 2017.

Lue lisää »»

 

Eva del Amo väitöskirja

Mallintamalla silmälääkkeiden kehitykseen vauhtia (6.9.2015)

Eva María del Amo Páez kehitti väitöstutkimuksessaan uusia laskennallisia työkaluja, joiden avulla voidaan ennustaa lääke-ehdokkaiden kulkeutumista ja tapoja toimittaa lääkeaine perille kohteeseensa. Tutkimuksen kohteena olivat erityisesti silmälääkkeet.

Lue lisää »»

 

Generation Green facebook

Lääkkeiden ympäristökuormaa pienemmäksi vihreän farmasian avulla (31.8.2015)

Helsinkin Challenge -tiedekilpailun semifinalistitiimi Generation Green haluaa koulutuksen ja yhteistyön keinoin tuoda lääkevalistuksen lähelle kuluttajaa ja vähentää lääkkeiden haittavaikutuksia ympäristössä.

Lue lisää »»

 

Farmasian tiedekunta logo

Faculty for the Future -rahoitus Oluwaseun Oyemandelle (16.7.2015)

Tohtoriopiskelija Oluwaseun Oyemade sai Schlumberger-säätiöltä Faculty for the Future Fellowship -rahoituksen vuosille 2015-2016. Hän tulee työskentelemään professori Marja Airaksisen ohjauksessa. Rahoitus on tarkoitettu tukemaan kehitysmaiden naisten akateemista uraa. Oluwaseun Oyemande tutkii urbaanien nigerialaisten selviytymistä erilaisista terveysongelmista.

Schlumberger-säätiö, Faculty for the Future »»

 

muuttolaatikot

Farmasian kanslialla uusi osoite (15.7.2015)

Tiedekunnan kanslia löytyy nykyisin Biokeskus 2:n (Viikinkaari 5) toisesta kerroksesta. Sisäänkäynti on huoneen 2066a ovesta.

Kanslian opintopalvelut on suljettu 13.–24.7.2015. Hallintopalvelut on suljettu 20.–31.7.2015. Kanslia on heinäkuun lopusta lähtien auki arkisin klo 9.00–10.30 ja 14.00–15.00.

 

lääkkeenkehitys, Leena Keurulainen, väitöskirja

Alkuvaiheessa oleva lääkkeenkehitystutkimus voi johtaa merkittäviin tuloksiin (18.6.2015)

Kesäkuun lopussa väittelevä Leena Keurulainen suunnitteli, syntetisoi ja löysi uusia yhdisteitä kolmea solunsisäistä taudinaiheuttajaa vastaan. Mukana olivat niin malariaa, keuhkoklamydiaa kuin leishmaniaasiakin aiheuttavat patogeenit.

Lue lisää »»

 

nanokiteitä

Nanokiteistä lisätyökaluja huonoliukoisten lääkeaineiden tuottamiin ongelmiin (16.6.2015)

Lääkeainemolekyylin alhainen vesiliukoisuus on suuri haaste lääkekehitykselle. Nanokiteytyksen avulla pystytään parantamaan huomattavasti lääkeaineen liukenemisominaisuuksia. Annika Tuomela tutki väitöskirjassaan nestemäisiä ja kiinteitä nanokideformulaatioita. Hän kehitti onnistuneesti silmään annosteltavan nestemäisen nanokidevalmisteen, joka alensi silmänpainetta.

Lue lisää »»

 

malariahyttynen

Tutkijat iskevät malariaa aiheuttavan alkueläimen heikkoon kohtaan (15.6.2015)

Malariaa aiheuttavan alkueläimen solukalvolla on entsyymi, jollainen ihmiseltä puuttuu. Suunnitteilla oleva lääke estäisi entsyymin toimintaa ja nujertaisi alkueläimen, ihmiseen vaikuttamatta.

Lue lisää »»

 

Arto Urtti CRS

Professori Arto Urtti valittu CRS:n neuvonantajaryhmään (11.6.2015)

CRS (Controlled Release Society) on kansainvälinen järjestö, jonka toimialueena on aineiden hallitun vapautumisen tekniikka ja tiede. Hallittua vapautumista voidaan käyttää esimerkiksi tiettyyn paikkaan kehossa kohdistettavien lääkkeiden annostelussa.

Lue lisää »»

 

nikotiinikorvaushoito väitös Terhi Kurko

Nikotiinikorvaushoito: myynnin laajentamisen kansanterveyshyödyt arvioitava uudelleen (4.6.2015)

Terhi Kurkon väitöstutkimuksen mukaan kokonaisvaltainen elämäntapamuutos on tupakoitsijoiden mielestä ratkaisevampi kuin korvaushoitovalmisteet. Nikotiinikorvaushoitovalmisteen käyttö tarvitsee tuekseen yksilöllistä neuvontaa.

Lue lisää »»

 

Rhazya stricta väitöskirja Kalle Aaltonen

Reuma: Biologiset lääkkeet vähintään yhtä tehokkaita kuin metotreksaatti (28.5.2015)

Kalle Aaltosen väitöstutkimusten mukaan reuman hoitoon käytettävät biologiset lääkkeet ovat vähintään yhtä tehokkaita ja turvallisia kuin metotreksaatti. Yhdistelmähoitona metotreksaatin kanssa ne ovat tehokkaampia, mutta yhtä turvallisia kuin kumpikaan vaihtoehto yksinään.

Lue lisää »»

 

Rhazya stricta väitöskirja Akhgari

Rhazya stricta: alkaloidien teollinen tuotanto näköpiirissä (26.5.2015)

Rhazya stricta on Lähi-idästä ja Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva perinteinen lääkekasvi. Amir Akhgari on väitöskirjassaan selvittänyt kasvin sisältämien lukuisten terpeeni-indolialkaloidien tuottamista bioteknologian keinoin. Hän on myös kehittänyt kasville yksinkertaisen ja tehokkaan geeninsiirtomenetelmän ja uusia menetelmiä viljelmien tuottamien alkaloidien kokonaisvaltaiseen analysoimiseen.

Lue lisää »»

 

Dongfei Liu väitöskirjapalkinto

Lista valintakokeen salijaosta julkaistu (19.5.2015)

Farmasian valintakoe järjestetään maanantaina 25.5.2015 klo 10. Valintakokeen salijako on julkaistu tiedekunnan valintakoesivulla.

Valintakoe »»

 

laboratoriotöitä kuva Veikko Somerpuro

Helsingin yliopisto farmasian alalla maailman viideskymmenes (6.5.2015)

Helsingin yliopiston farmasian alan QS-sijoitus nousi viime vuodesta. Maailmanlaajuisesti noin 75 prosenttia farmasian alaa edustavista yliopistoista jäi listalla taakse.

Lue lisää »»

 

Dongfei Liu väitöskirjapalkinto

Dongfei Liulle yliopiston väitöskirjapalkinto (22.4.2015)

Viime vuonna huokosista piipohjaisista lääkkeenkantajista väitellyt Dongfei Liu on saanut Helsingin yliopiston väitöskirjapalkinnon. Nanolääketiedettä käsittelevä väitöskirja valmistui erittäin nopeasti, ja työhön liittyvät osajulkaisut ilmestyivät alan merkittävissä kansainvälisissä julkaisusarjoissa.

Väitöskirjaan »»

 

mikrosiru lääkeanalyysi

Kolikon kokoinen siru nopeuttaa lääkeaineiden havaitsemista (17.4.2015)

Nina Nordman on väitöstutkimuksessaan kehittänyt paperinohuen mikroanalyysisirun, jonka avulla voidaan alle kymmenessä minuutissa saada esimerkiksi virtsanäyte käsiteltyä bio- ja lääkeaineanalyysiä varten.

Lue lisää »»

 

Mari Hirvinen ASGCT

Mari Hirviselle ASGCT:n tutkimuspalkinto (15.4.2015)

Mari Hirvinen on saanut American Society of Gene a& Cell Therapy (ASGCT) -yhdistyksen tutkimuspalkinnon. Hirvisen abstrakti on yksi kuudesta niistä kuudesta, jotka nostettiin esiin ASGCT:n toukokuiseen vuosikokoukseen lähetettyjen tuhansien abstraktien joukosta.

Mari Hirvinen Tuhat-tutkimustietokannassa »»

 

Opettajien akatemia tammenterho

Yliopistonlehtorit: "Meillä on lupa nauttia opetuksen kehittämisestä" (11.3.2015)

Opettajien akatemia on avannut Katariina Vuorensolalle ja Outi Salmiselle uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää »»

 

Nature Neuroscience

Uutta tietoa Parkinsonin taudista: GDNF ei välttämätön keskiaivojen dopamiinijärjestelmän ylläpitämisessä (4.3.2015)

Tuorein farmasian tiedekunnan ja Biotekniikan instituutin tutkimus kumoaa seitsemän vuoden takaiset tulokset.

Lue lisää »»

 

farmasian tiedekunnan väitös

Piistä tehdyt huokoiset nanokantajat muokattavissa syöpälääkkeiden kuljetukseen (24.2.2015)

Chang-Wang Fang tutki väitöskirjassaan, millaiset pintarakenteet edistävät huokoisten, piistä tehtyjen nanopartikkeleiden kuljetusta syöpäsoluihin ja miten nanopartikkeleihin liitetään lääkeaineita.

Lue lisää »»

 

muuntokoulutus farmaseutiksi

Muuntokoulutus farmaseutiksi: haku alkaa 12. helmikuuta

(11.2.2015)

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa asuville ja sopivan pohjakoulutuksen saaneille on tarjolla mahdollisuus kouluttautua farmaseutiksi muuntokoulutuksen avulla. Lähi- ja etäopinnoista koostuvan koulutuksen järjestävät yhdessä Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskus ja Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta.

Lue lisää Oulun yliopiston sivuilta »»

 

haku tohtoriopintoihin sähköinen farmasian tiedekunta

Haku tohtoriopintoihin alkoi

(4.2.2015)

Farmasian tiedekunnan tohtoriopintoihin haetaan nyt sähköisesti. Hakuaika on 4.–25. helmikuuta.

Lisätietoja ja hakulomake »»

 

professori Raimo Hiltunen

Raimo Hiltunen (1944–2014) in memoriam

(30.1.2015)

Farmakognosian professori Raimo Hiltunen teki 50-vuotisen uran Helsingin yliopistossa.

Lue lisää »»

 

Dekaani Jouni Hirvonen allekirjoittaa puitesopimuksen

Puitesopimus kiinalaisen GDPU:n kanssa allekirjoitettu

(23.1.2015)

Tiedekunnan ja kiinalaisen farmaseuttisen yliopiston välinen yhteistyöavaus tarvitsee vielä tarkentavia sopimuksia.

Lue lisää »»

 

alumnipäivä Helsingin yliopisto

Tiedekunnan alumnipäivä 29.1.

(16.1.2015)

Alumnipäivän ohjelman jälkeen voi vielä käydä keskustassa rehtorin vastaanotolla ja tutustumassa Helsinki Challenge PitchNight -tapahtumaan!

Lue lisää »»

 

Mohammad-Ali Shahbazi farmasian tiedekunta

Mohammed-Ali Shahbazille nuoren tutkijan palkinto Iranissa

(16.1.2015)

Kolmen tuhannen euron arvoinen palkinto jaettiin 20. kertaa järjestettävillä Razin lääketieteellisillä tutkimusfestivaaleilla.

Lue lisää (tapahtuman sivut, Google translate) »»

 

Tiina Sikanen Helsinki Challenge

Helsinki Challenge: Tavoitteena farmasian ammattilaisten kestävän kehityksen sukupolvi

(14.1.2015)

Generation Green -tiimi haluaa Tiina Sikasen johdolla tuoda ympäristönäkökulman kaikkeen farmasian koulutukseen ja sitä kautta työelämään.

Lue lisää »»

 

Helsingin yliopisto alumnipäivä 2015

Haku farmasian tutkijalinjalle käynnissä

(9.1.2015)

Tutkijalinja antaa normaalia proviisorikoulutusta syvällisemmät perustiedot tutkimuksesta kiinnostuneille proviisoriopiskelijoille ja tarjoaa heille käytännön tutkimusharjoittelumahdollisuuden tiedekunnan eri osastoilla.

Lue lisää »»

 

Helsingin yliopisto alumnipäivä 2015

Alumni: Osallistu Alumnipäivään 29. tammikuuta!

(9.12.2014)

Puhalla ajatteluusi uutta paloa tieteen huippujen avulla Alumnipäivässä 29. tammikuuta. Tutustu tiedekuntien ohjelmiin ja ilmoittaudu mukaan.

Lue lisää »»

 

farmasian tutkimus Suomen Akatemia

Farmasian tutkimus Helsingin yliopistossa huippuluokkaa

(24.11.2014)

Helsingin yliopiston farmasian tutkimus on arvioitu korkealle Suomen Akatemian Tieteen tila 2014-raportissa. Onnistuneet rekrytoinnit ja uuden teknologian luominen tarjoavat mahdollisuuden entistä parempaan kansainväliseen yhteistyöhön ja rahoitukseen.

Lue lisää »»

 

Hélder Santos

Hélder Santosille palkkio poikkeuksellisen tuotteliaasta tutkimustyöstä

(6.11.2014)

Dekaani Jouni Hirvonen on myöntänyt akatemiatutkija Hélder Santosille tuhannen euron kannustuspalkkion poikkeuksellisen tuotteliaasta tutkimustyöstä vuoden 2014 aikana. Lokakuun loppuun mennessä Santos on julkaissut yhteensä 29 tieteellistä artikkelia vertaisarvioiduissa tieteellisissä lehdissä.

Hélder Santosin tutkimusryhmän sivut »»

 

makrofagi syö hiilinanoputkia

Henrik Ehlersille tiedekunnan Innoopeli-palkinto

(29.10.2014)

Yliopistonlehtori Henrik Ehlers on saanut farmasian tiedekunnan tämänvuotisen Innoopeli-palkinnon toiminnastaan ammattitaitoisena ja innostavana opettajana sekä innovatiivisena opetuksen uudistajana farmasian teknologian oppiaineessa.

 

makrofagi syö hiilinanoputkia

Nanohiukkasten tunkeutuminen elimistöön riippuu hiukkasten ominaisuuksista

(29.10.2014)

Kaikki nanomateriaalit eivät ole vaarallisia ihmisen terveydelle, mutta nanohiukkasia sisältäviä valmisteita kannattaa kuitenkin välttää rikkoutuneella iholla, toteaa Jaana Palomäki väitöskirjassaan.

Lue lisää »»

 

Jane ja Aatos Erkon säätiön apuraha Hongbo Zhangille nanokuljettimen rakentamiseen

(28.10.2014)

Hongbo Zhang on saanut 283 000 euroa kolmeksi vuodeksi syövän hoitoon tarkoitetun molekulaarisen nanokoneen rakentamiseen.

Lue lisää »»
Hongbo Zhang TUHAT-tutkimustietokannassa »»

 

Vincenzo Cerullolle solu- ja geeniterapia-alan nuoren tutkijan palkinto

(27.10.2014)

Apulaisprofessori Vincenzo Cerullo on saanut eurooppalaisen geeni- ja soluterapiayhdistyksen, ESGCT, erinomaiselle nuorelle tutkijalle tarkoitetun palkinnon. Tuhannen euron suuruinen palkinto voidaan antaa menestyksekkäälle tutkijalle, jonka väitöksestä on kulunut korkeintaan yhdeksän vuotta.

ESGCT »»
Vincenzo Cerullon haastattelu englanniksi (2012) »»