Pikalinkkejä

Yhteystiedot

Viikinkaari 5 E (PL 56)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)

Tiedekunnan hallinto- ja tukipalvelut:
ftdk-hallinto(at)helsinki.fi

Tiedekunnan opiskelijapalvelut:
farmasia-info(at)helsinki.fi

Kanslian aukioloajat:
ma-pe klo 9-10.30 ja 14-15

Tiedekunnan kanslia
Tilat ja kartat
Puhelinluettelo
Hae yhteystietoja

facebook

farmasian_alumnit

alumni

Flamma

 


 

 

Tervetuloa farmasian tiedekuntaan!

Kuva: Veikko Somerpuro

Kiinnostaisiko sinua päästä ammattiin suoraan yliopistosta? Farmasian tiedekunnasta valmistuu farmaseutteja ja proviisoreita, jotka työllistyvät hyvin. Jos tutkijan ura toisaalta kiinnostaa enemmän, ratkaisu löytyy farmasian monipuolisesta suuntautumisvalikoimasta.

Farmasiassa yhdistyvät niin soveltavat luonnontieteet, terveystieteet kuin yhteiskuntatieteetkin. Näiden näkökulmasta pääset tutkimaan lääkeaineita, lääkevalmisteita, niiden kehittämistä, valmistamista, käyttöä ja vaikutuksia.

 

Ajankohtaista

Farmasian tiedekunnan logo

Farmasian valintakoe 24.5.2016

(17.5.2016)

Farmasian valintakoe järjestetään 24.5.2016. Helsingin koesalien salijako löytyy oheisesta linkistä. Koe järjestetään Keskustan ja Viikin kampuksilla kello 10–13. Tarkista listasta valintakoesalisi ja sen osoite ja saavu paikalle ajoissa!

Katso Helsingin salijaot »»

 

Adyary Fallarero

Mikrobien aiheuttamia tulehduksia pyritään estämään 3D-tulostuksen avulla

(10.5.2016)

Dosentti Adyary Fallareron koordinoimassa kansainvälisessä PRINT-AID-tutkimushankkeessa halutaan estää mikrobibiofilmien synty katetreihin ja lonkkanivelimplantteihin.

Lue lisää »»

 

Gustav Boije af Gennäs

Gustav Boije af Gennäsille Ruth ja Nils-Erik Stenbäckin säätiön 25 000 euron apuraha

(6.5.2016)

Suomen Tiedeseuran myöntämä apuraha jaetaan kahdelletoista etevälle suomalaiselle ja ruotsalaiselle tutkijalle matematiikan, fysiikan ja kemian aloilla.

 

Gustav Boije af Gennäs

Nuoren tutkijan palkinto Gustav Boije af Gennäsille

(3.5.2016)

Farmasian tiedekunnan nuoren tutkijan palkinto annetaan aktiiviselle ja menestyneelle tiedekunnan tutkijalle.

Lue lisää »»

 

Marjo Yliperttula, Kemianteollisuuden innovaatiopalkinto 2016

Kemianteollisuuden innovaatiopalkinto nanoselluloosahydrogeelille

(2.5.2016)

Kemianteollisuuden vuoden 2016 Innovaatiopalkinnon toinen voittaja on UPM:n GrowDex® -nanoselluloosahydrogeeli, jonka kehittelyssä on ollut mukana professori Marjo Yliperttula.

Lue lisää »»

 

Mohammad-Ali Shahbazi

Yliopiston väitöskirjapalkinto Mohammad-Ali Shahbazille

(28.4.2016)

Mohammad-Ali Shahbazin väitöskirjatyön tuloksilla ja kehitetyillä menetelmillä on uudistava vaikutus syöpätutkimuksessa sekä entistä tehokkaampien hoitomuotojen ja lääkeaineiden kehitystyössä.

Lue lisää »»

 

Farmasia, erikoistumiskoulutus

Haku uusiin erikoistumiskoulutuksiin on auki (19.4.2016)

Farmaseuteille ja proviisoreille tarkoitetut apteekki- ja sairaalafarmasian sekä teollisuusfarmasian erikoistumiskoulutukset käynnistyvät syyskuussa. Hakuaika päättyy toukokuun lopussa.

Lue lisää »»

 

Nina Nordman

Nina Nordmanille Suomen Massaspektrometrian Seuran kannustusstipendi (19.4.2016)

Nina Nordman on saanut Suomen Massaspektrometrian Seuran 1 500 euron suuruisen kannustusstipendin. Stipendi myönnetään seuran jäsenelle, joka on tehnyt menestyksekkään, massaspektrometriaa käsittelevän väitöskirjatyön. Viime vuonna väitellyt Nina Nordman kehitti väitöstutkimuksessaan proteiinien, peptidien ja lääkeaineiden havaitsemisessa käytettävää teknologiaa, jonka avulla esimerkiksi virtsanäytteestä saadaan alle minuutissa analysoitua lääkeaineiden hajoamistuotteita.

Väitöskirja »»

 

lääkkeet kuva: 123rf

Farmasian ammattilaiset kantavat huolta ympäristöstä (7.4.2016)

Jätevesien kautta vesistöihin päätyvät lääkejäämät huolettavat niin ympäristönsuojelun kuin lääkealankin ammattilaisia. Farmasian keinoin halutaan suitsia päästöjä jo lääkeketjun alkupäässä.

Lue lisää »»

 

Potilaskohtaisesti räätälöity syöpärokote mahdollinen (29.3.2016)

Perjantaina 1. huhtikuuta väittelevä Mari Hirvinen on ollut mukana kehittämässä suurta mielenkiintoa herättänyttä syöpärokote PeptiCRAdia. Siinä adenovirus päällystetään syöpäkasvaimille tyypillisillä valkuaisaineiden pätkillä, peptideillä. Virusta vastaan taisteleva elimistön immuunipuolustus herätetään näin tunnistamaan myös syöpäkasvaimet vihollisikseen. Syöpähoito voidaan päästä räätälöimään myös potilaskohtaisesti.

Lue lisää »»

 

Farmasian tutkijoille palkinto pika-analyysimenetelmien yhdistämisestä (2.3.2016)

Helsingin yliopistossa kehitetyn pinta-analyysitekniikan ja ioniliikkuvuustekniikan yhdistelmällä voidaan tehdä nopeita ja luotettavia analyysejä esimerkiksi kuivuneiden veripisaroiden sisältämistä lääkeaineista.

Lue lisää »»

 

Tapani Viitala farmasian tiedekunta photo: Elina Raukko

Tapani Viitala: Nanolääketutkimuksella voidaan vähentää eläinkokeita (1.3.2016)

Nykyaikaisen nanolääketutkimuksen avulla voidaan nopeuttaa uusien lääkkeiden kehittämistä ja vähentää eläinkokeita lääketutkimuksessa.

Lue lisää »»

 

Pillereitä photo: Elina Raukko

Seminaari lääkehoidon kokonaisuuden hallinnasta ja lääkitysturvallisuudesta 16. maaliskuuta (1.3.2016)

Kliinisen farmasian ryhmä järjestää kokopäiväisen seminaarin Helsingissä. Aiheiden joukossa ovat esimerkiksi iäkkäiden lääkitys ja lääkehoidon riskienhallinta.

Lue lisää »»

 

Apulaisprofessori Clare Strachan esittelee tutkimustaan (28.2.2016)

Clare Strachan kehittää uutta tapaa selvittää, miten nanokokoiset lääkehiukkaset ja solut vaikuttavat toisiinsa.


 

Vincenzo Cerullo photo: Elina Raukko

Rokote nitistää syöpäsolut elimistön omalla avustuksella (29.1.2016)

Vincenzo Cerullo kehittää syöpärokotetta, jossa syöpäsolun osilla kuorrutettu virus kannustaa immuunipuolustuksen kasvainten kimppuun.

Lue lisää »»

 

Mikrobibiofilmien symposium 2016

Mikrobibiofilmien tutkijat kokoontuvat Viikkiin (27.1.2016)

Suomen ensimmäinen kansallinen bakteeri- ja sienibiofilmitutkijoiden kokous järjestetään perjantaina 29. tammikuuta Viikissä. Juhlapuhujana on professori Tom Coenye Gentin yliopistosta Belgiasta.

Lue lisää »»

 

Lääkkeitä, photo: 123rf

Leukemiapotilailla elämänlaatua heikentävät lääkkeiden haittavaikutukset yleisiä (25.1.2016)

Täsmälääkkeet ovat pidentäneet kroonista myelooista leukemiaa sairastavien elinaikaennustetta. Monet potilaat kokevat kuitenkin, että lääkkeillä on elämänlaatua heikentäviä haittavaikutuksia. Potilaan, terveydenhuoltohenkilöstön ja apteekkien yhteistyö haittavaikutusten saamiseksi hallintaan olisi tärkeää.

Lue lisää »»

 

Mentha minttu väitöskirja Karmen Kapp

Mintun käyttö ruokavaliossa voi olla terveydelle hyödyllistä (21.12.2015)

Laboratorio-oloissa piparminttuteet ja makuaineiden uutteet osoittautuivat aktiivisiksi keuhkoklamydiaa vastaan. Lisäksi minttujen vesiuutteet haittasivat stafylokokkibakteerien kasvua, ja mintuista saatavat haihtuvat uutteet estivät stafylokokkien ja kolibakteerien kasvua.

Lue lisää »»

 

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki, kuva:  ritarikunnat

Kunniamerkit Risto Kostiaiselle ja Arto Urtille (3.12.2015)

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on päättänyt antaa 6.12. farmasian tiedekunnan professori Risto Kostiaiselle ja professori Arto Urtille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin.

Kaikki 6.12.2015 jaettavat kunniamerkit »»

 

lääkkeitä, kuva: 123rf

Asiakassuhteiden hoito ratkaisee lääkelanseerausten onnistumisen (1.12.2015)

Uuden lääkkeen onnistunut lanseeraus on olennaisen tärkeä edellytys lääkeyrityksen menestymiselle, ja se mahdollistaa edelleen uusien lääkkeiden kehittämisen. Hyväkään lääke ei päädy potilaiden hyödyksi itsestään, toteaa Minna Matikainen väitöskirjassaan.

Lue lisää »»

 

Jari Yli-Kauhaluoma

Jari Yli-Kauhaluomalle Alfred Kordelinin palkinto (6.11.2015)

Professori Jari Yli-Kauhaluoma on saanut 30 000 euron suuruisen Alfred Kordelinin palkinnon ansioistaan lääkekehityksessä.

Lue lisää »»

 

Koivujen kuoresta saatava betuliini lääkekehityksessä

Betuliinista tehokkaampia johdannaisia lääkekehityksen pohjaksi (5.11.2015)

Raisa Haavikko on väitöstutkimuksissaan syntetisoinut betuliinista biologisesti aktiivisempia johdannaisia alkueläimen aiheuttamaa sisäelinleishmaniaasia, ikäriippuvaista hermostorappeumaa, aggressiivisesti etäpesäkkeitä muodostavaa eturauhassyöpää ja tulehduksia vastaan. Tulokset vaikuttivat lupaavilta erityisesti eturauhassyövän ja ikärappeuman suhteen.

Lue lisää »»

 

Mari Savolaisen väitöskirja, Lewyn kappaleet, Parkinsonin tauti

Lewyn kappaleisiin osallisen proteiinin hajottaja löytyi (25.10.2015)

Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden aivoista on tutkimuksissa löydetty epänormaaleja proteiinikertymiä, jotka muodostuvat pääasiassa liukenemattomasta α-synukleiini-proteiinista. Mari Savolaisen väitöstutkimuksen mukaan KYP-2047 vähentää α-synukleiinin kertymämuotojen syntymistä ja lisää α-synukleiinin hajotusta soluissa. KYP-2047 estää prolyylioligopeptidaasin, PREP, toimintaa.

Lue lisää »»

 

muuntokoulutus farmaseutiksi 2015

Farmaseutiksi tähtäävien muuntokoulutuksessa yhdistyvät lähi- ja verkko-opetus (5.10.2015)

Helsingin ja Oulun yliopistojen yhteistyönä antama muuntokoulutus järjestetään pääosin Oulussa. Luvassa on myös kahden viikon jakso Helsingissä. Oulun, Kainuun ja Lapin apteekkien tarpeisiin koulutettavien farmaseuttien on tarkoitus valmistua elokuussa 2017.

Lue lisää »»

 

Eva del Amo väitöskirja

Mallintamalla silmälääkkeiden kehitykseen vauhtia (6.9.2015)

Eva María del Amo Páez kehitti väitöstutkimuksessaan uusia laskennallisia työkaluja, joiden avulla voidaan ennustaa lääke-ehdokkaiden kulkeutumista ja tapoja toimittaa lääkeaine perille kohteeseensa. Tutkimuksen kohteena olivat erityisesti silmälääkkeet.

Lue lisää »»

 

Generation Green facebook

Lääkkeiden ympäristökuormaa pienemmäksi vihreän farmasian avulla (31.8.2015)

Helsinkin Challenge -tiedekilpailun semifinalistitiimi Generation Green haluaa koulutuksen ja yhteistyön keinoin tuoda lääkevalistuksen lähelle kuluttajaa ja vähentää lääkkeiden haittavaikutuksia ympäristössä.

Lue lisää »»

 

Farmasian tiedekunta logo

Faculty for the Future -rahoitus Oluwaseun Oyemandelle (16.7.2015)

Tohtoriopiskelija Oluwaseun Oyemade sai Schlumberger-säätiöltä Faculty for the Future Fellowship -rahoituksen vuosille 2015-2016. Hän tulee työskentelemään professori Marja Airaksisen ohjauksessa. Rahoitus on tarkoitettu tukemaan kehitysmaiden naisten akateemista uraa. Oluwaseun Oyemande tutkii urbaanien nigerialaisten selviytymistä erilaisista terveysongelmista.

Schlumberger-säätiö, Faculty for the Future »»