Pikalinkkejä

Yhteystiedot

Viikinkaari 5 E (PL 56)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)

Tiedekunnan hallinto- ja tukipalvelut:
ftdk-hallinto(at)helsinki.fi

Tiedekunnan opiskelijapalvelut:
farmasia-info(at)helsinki.fi

Kanslian aukioloajat:
ma-pe klo 9-10.30 ja 14-15

Tiedekunnan kanslia
Tilat ja kartat
Puhelinluettelo
Hae yhteystietoja

facebook

farmasian_alumnit

alumni

Flamma

 


 

 

Tervetuloa farmasian tiedekuntaan!

Kuva: Veikko Somerpuro

Kiinnostaisiko sinua päästä ammattiin suoraan yliopistosta? Farmasian tiedekunnasta valmistuu farmaseutteja ja proviisoreita, jotka työllistyvät hyvin. Jos tutkijan ura toisaalta kiinnostaa enemmän, ratkaisu löytyy farmasian monipuolisesta suuntautumisvalikoimasta.

Farmasiassa yhdistyvät niin soveltavat luonnontieteet, terveystieteet kuin yhteiskuntatieteetkin. Näiden näkökulmasta pääset tutkimaan lääkeaineita, lääkevalmisteita, niiden kehittämistä, valmistamista, käyttöä ja vaikutuksia.

 

Ajankohtaista

Mikrobibiofilmien symposium 2016

Mikrobibiofilmien tutkijat kokoontuvat Viikkiin (27.1.2016)

Suomen ensimmäinen kansallinen bakteeri- ja sienibiofilmitutkijoiden kokous järjestetään perjantaina 29. tammikuuta Viikissä. Juhlapuhujana on professori Tom Coenye Gentin yliopistosta Belgiasta.

Lue lisää »»

 

Lääkkeitä, photo: 123rf

Leukemiapotilailla elämänlaatua heikentävät lääkkeiden haittavaikutukset yleisiä (25.1.2016)

Täsmälääkkeet ovat pidentäneet kroonista myelooista leukemiaa sairastavien elinaikaennustetta. Monet potilaat kokevat kuitenkin, että lääkkeillä on elämänlaatua heikentäviä haittavaikutuksia. Potilaan, terveydenhuoltohenkilöstön ja apteekkien yhteistyö haittavaikutusten saamiseksi hallintaan olisi tärkeää.

Lue lisää »»

 

Mentha minttu väitöskirja Karmen Kapp

Mintun käyttö ruokavaliossa voi olla terveydelle hyödyllistä (21.12.2015)

Laboratorio-oloissa piparminttuteet ja makuaineiden uutteet osoittautuivat aktiivisiksi keuhkoklamydiaa vastaan. Lisäksi minttujen vesiuutteet haittasivat stafylokokkibakteerien kasvua, ja mintuista saatavat haihtuvat uutteet estivät stafylokokkien ja kolibakteerien kasvua.

Lue lisää »»

 

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki, kuva:  ritarikunnat

Kunniamerkit Risto Kostiaiselle ja Arto Urtille (3.12.2015)

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on päättänyt antaa 6.12. farmasian tiedekunnan professori Risto Kostiaiselle ja professori Arto Urtille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin.

Kaikki 6.12.2015 jaettavat kunniamerkit »»

 

lääkkeitä, kuva: 123rf

Asiakassuhteiden hoito ratkaisee lääkelanseerausten onnistumisen (1.12.2015)

Uuden lääkkeen onnistunut lanseeraus on olennaisen tärkeä edellytys lääkeyrityksen menestymiselle, ja se mahdollistaa edelleen uusien lääkkeiden kehittämisen. Hyväkään lääke ei päädy potilaiden hyödyksi itsestään, toteaa Minna Matikainen väitöskirjassaan.

Lue lisää »»

 

Jari Yli-Kauhaluoma

Jari Yli-Kauhaluomalle Alfred Kordelinin palkinto (6.11.2015)

Professori Jari Yli-Kauhaluoma on saanut 30 000 euron suuruisen Alfred Kordelinin palkinnon ansioistaan lääkekehityksessä.

Lue lisää »»

 

Koivujen kuoresta saatava betuliini lääkekehityksessä

Betuliinista tehokkaampia johdannaisia lääkekehityksen pohjaksi (5.11.2015)

Raisa Haavikko on väitöstutkimuksissaan syntetisoinut betuliinista biologisesti aktiivisempia johdannaisia alkueläimen aiheuttamaa sisäelinleishmaniaasia, ikäriippuvaista hermostorappeumaa, aggressiivisesti etäpesäkkeitä muodostavaa eturauhassyöpää ja tulehduksia vastaan. Tulokset vaikuttivat lupaavilta erityisesti eturauhassyövän ja ikärappeuman suhteen.

Lue lisää »»

 

Mari Savolaisen väitöskirja, Lewyn kappaleet, Parkinsonin tauti

Lewyn kappaleisiin osallisen proteiinin hajottaja löytyi (25.10.2015)

Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden aivoista on tutkimuksissa löydetty epänormaaleja proteiinikertymiä, jotka muodostuvat pääasiassa liukenemattomasta α-synukleiini-proteiinista. Mari Savolaisen väitöstutkimuksen mukaan KYP-2047 vähentää α-synukleiinin kertymämuotojen syntymistä ja lisää α-synukleiinin hajotusta soluissa. KYP-2047 estää prolyylioligopeptidaasin, PREP, toimintaa.

Lue lisää »»

 

muuntokoulutus farmaseutiksi 2015

Farmaseutiksi tähtäävien muuntokoulutuksessa yhdistyvät lähi- ja verkko-opetus (5.10.2015)

Helsingin ja Oulun yliopistojen yhteistyönä antama muuntokoulutus järjestetään pääosin Oulussa. Luvassa on myös kahden viikon jakso Helsingissä. Oulun, Kainuun ja Lapin apteekkien tarpeisiin koulutettavien farmaseuttien on tarkoitus valmistua elokuussa 2017.

Lue lisää »»

 

Eva del Amo väitöskirja

Mallintamalla silmälääkkeiden kehitykseen vauhtia (6.9.2015)

Eva María del Amo Páez kehitti väitöstutkimuksessaan uusia laskennallisia työkaluja, joiden avulla voidaan ennustaa lääke-ehdokkaiden kulkeutumista ja tapoja toimittaa lääkeaine perille kohteeseensa. Tutkimuksen kohteena olivat erityisesti silmälääkkeet.

Lue lisää »»

 

Generation Green facebook

Lääkkeiden ympäristökuormaa pienemmäksi vihreän farmasian avulla (31.8.2015)

Helsinkin Challenge -tiedekilpailun semifinalistitiimi Generation Green haluaa koulutuksen ja yhteistyön keinoin tuoda lääkevalistuksen lähelle kuluttajaa ja vähentää lääkkeiden haittavaikutuksia ympäristössä.

Lue lisää »»

 

Farmasian tiedekunta logo

Faculty for the Future -rahoitus Oluwaseun Oyemandelle (16.7.2015)

Tohtoriopiskelija Oluwaseun Oyemade sai Schlumberger-säätiöltä Faculty for the Future Fellowship -rahoituksen vuosille 2015-2016. Hän tulee työskentelemään professori Marja Airaksisen ohjauksessa. Rahoitus on tarkoitettu tukemaan kehitysmaiden naisten akateemista uraa. Oluwaseun Oyemande tutkii urbaanien nigerialaisten selviytymistä erilaisista terveysongelmista.

Schlumberger-säätiö, Faculty for the Future »»