Pikalinkkejä

Yhteystiedot

Viikinkaari 9 (PL 56)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)
fax 02941 59138

Tiedekunnan hallinto- ja tukipalvelut:
ftdk-hallinto(at)helsinki.fi

Tiedekunnan opiskelijapalvelut:
farmasia-info(at)helsinki.fi

Kanslian aukioloajat:
ma-pe klo 12-15

Kanslia on suljettu
22.12.2014-2.1.2015.Tiedekunnan kanslia
Tilat ja kartat
Puhelinluettelo
Hae yhteystietoja

facebook

farmasian_alumnit

alumni

FlammaDrug Transport and Delivery
Symposium in Helsinki
August 26-27, 2014

 

Tervetuloa farmasian tiedekuntaan!

Kuva: Veikko Somerpuro

Kiinnostaisiko sinua päästä ammattiin suoraan yliopistosta? Farmasian tiedekunnasta valmistuu farmaseutteja ja proviisoreita, jotka työllistyvät hyvin. Jos tutkijan ura toisaalta kiinnostaa enemmän, ratkaisu löytyy farmasian monipuolisesta suuntautumisvalikoimasta.

Farmasiassa yhdistyvät niin soveltavat luonnontieteet, terveystieteet kuin yhteiskuntatieteetkin. Näiden näkökulmasta pääset tutkimaan lääkeaineita, lääkevalmisteita, niiden kehittämistä, valmistamista, käyttöä ja vaikutuksia.

Ajankohtaista

Helsingin yliopisto alumnipäivä 2015

Alumni: Osallistu Alumnipäivään 29. tammikuuta!

(9.12.2014)

Puhalla ajatteluusi uutta paloa tieteen huippujen avulla Alumnipäivässä 29. tammikuuta. Tutustu tiedekuntien ohjelmiin ja ilmoittaudu mukaan.

Lue lisää »»

 

farmasian tutkimus Suomen Akatemia

Farmasian tutkimus Helsingin yliopistossa huippuluokkaa

(24.11.2014)

Helsingin yliopiston farmasian tutkimus on arvioitu korkealle Suomen Akatemian Tieteen tila 2014-raportissa. Onnistuneet rekrytoinnit ja uuden teknologian luominen tarjoavat mahdollisuuden entistä parempaan kansainväliseen yhteistyöhön ja rahoitukseen.

Lue lisää »»

 

Hélder Santos

Hélder Santosille palkkio poikkeuksellisen tuotteliaasta tutkimustyöstä

(6.11.2014)

Dekaani Jouni Hirvonen on myöntänyt akatemiatutkija Hélder Santosille tuhannen euron kannustuspalkkion poikkeuksellisen tuotteliaasta tutkimustyöstä vuoden 2014 aikana. Lokakuun loppuun mennessä Santos on julkaissut yhteensä 29 tieteellistä artikkelia vertaisarvioiduissa tieteellisissä lehdissä.

Hélder Santosin tutkimusryhmän sivut »»

 

makrofagi syö hiilinanoputkia

Henrik Ehlersille tiedekunnan Innoopeli-palkinto

(29.10.2014)

Yliopistonlehtori Henrik Ehlers on saanut farmasian tiedekunnan tämänvuotisen Innoopeli-palkinnon toiminnastaan ammattitaitoisena ja innostavana opettajana sekä innovatiivisena opetuksen uudistajana farmasian teknologian oppiaineessa.

 

makrofagi syö hiilinanoputkia

Nanohiukkasten tunkeutuminen elimistöön riippuu hiukkasten ominaisuuksista

(29.10.2014)

Kaikki nanomateriaalit eivät ole vaarallisia ihmisen terveydelle, mutta nanohiukkasia sisältäviä valmisteita kannattaa kuitenkin välttää rikkoutuneella iholla, toteaa Jaana Palomäki väitöskirjassaan.

Lue lisää »»

 

Jane ja Aatos Erkon säätiön apuraha Hongbo Zhangille nanokuljettimen rakentamiseen

(28.10.2014)

Hongbo Zhang on saanut 283 000 euroa kolmeksi vuodeksi syövän hoitoon tarkoitetun molekulaarisen nanokoneen rakentamiseen.

Lue lisää »»
Hongbo Zhang TUHAT-tutkimustietokannassa »»

 

Vincenzo Cerullolle solu- ja geeniterapia-alan nuoren tutkijan palkinto

(27.10.2014)

Apulaisprofessori Vincenzo Cerullo on saanut eurooppalaisen geeni- ja soluterapiayhdistyksen, ESGCT, erinomaiselle nuorelle tutkijalle tarkoitetun palkinnon. Tuhannen euron suuruinen palkinto voidaan antaa menestyksekkäälle tutkijalle, jonka väitöksestä on kulunut korkeintaan yhdeksän vuotta.

ESGCT »»
Vincenzo Cerullon haastattelu englanniksi (2012) »»

 

Steroidien ja D-vitamiinien havainnointiin uusia menetelmiä

(1.10.2014)

Linda Ahonen on kehittänyt uusia massaspektrometriaan perustuvia tutkimusmenetelmiä lipidien ryhmään kuuluvien steroidien, D-vitamiinin ja kolesterolin hapetustuotteiden havainnointiin.
– Pienellä jatkokehityksellä näitä menetelmiä voisi myös hyödyntää rutiinilaboratorioissa, hän toteaa väitöskirjassaan.

Lue lisää »»

 

Leena Hanski

Keuhkoklamydiaan parannuskeino lääkekasvien lignaaneista?

(8.9.2014)

Keuhkoklamydia on sukupuoliklamydiaa yleisempi, mutta silti vähemmän tunnettu. Farmasian tiedekunnan Nuori tutkija -palkinnon saanut Leena Hanski haluaa löytää yhdisteen, joka puree solun sisällä piilottelevaan bakteeriin.

Lue lisää »»

 

mikrokapseli

APA-mikrokapseli ja komposiittihydrogeeli toimivia soluterapiassa

(3.9.2014)

Leena-Stiina Kontturi havaitsi väitöstutkimuksessaan, että ristisidotun kollageenin ja hyaluronihapon muodostama hydrogeeli voi sopia verkkokalvon verisuonten uudismuodostuksen hoitoon terapeuttisia molekyylejä tuottavien solujen kapselointiaineeksi. Leena-Stiina Kontturi kehitti myös lääkeainetta erittävien solujen mikrokapselointilaitteen ja simulaation, joka mallintaa lasiaisen sisäistä lääkeaineiden kuljetusta.

Lue lisää »»

 

huokoiseen piimateriaaliin perustuva lääkeainekantaja

Huokoiseen piimateriaaliin perustuvaan kantajaan mahtuu yhtä aikaa monenlaisia terapeuttisia molekyylejä

(2.9.2014)

Monipuolisiin, huokoiseen piimateriaaliin perustuviin lääkeainekantajiin voidaan samanaikaisesti kapseloida useita eri lääkeaineita, toteaa Dongfei Liu väitöstutkimuksessaan. Kantajien kuljetusta pystytään säätelemään tarkasti. Uudet kantajat voivat tulevaisuudessa toimia kohdennetun yhdistelmähoidon perustana.

Lue lisää »»

 

maksasoluja nanoselluloosahydrogeelissä

Nanoselluloosahydrogeeli sopii maksasolujen 3D-alustaksi

(1.9.2014)

Melina Malinen on väitöstutkimuksessaan kehittänyt maksasolujen 3D-viljelmiä. Niissä solut pystyvät litteitä viljelyalustoja paremmin järjestäytymään paremmin oikeaa maksaa muistuttaviksi rakenteiksi. 3D-soluviljelmät voivat vähentää eläinkokeita ja parantaa lääkevaikutusten ennustettavuutta.

Lue lisää »»

 

Heikki Ruskoaho photo Elina Raukko

Professori Heikki Ruskoahosta Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja

(29.8.2014)

Professori Heikki Ruskoaho on valittu Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtajaksi vuoden 2018 lopussa päättyväksi kaudeksi.

Lue lisää »»

 

FDA-rahoitus

Farmasian tiedekuntaan Suomen ensimmäinen FDA-rahoitus (27.8.2014)

Suomessa tehtävään silmälääkitystutkimukseen on saatu lähes 250 000 dollaria yhdysvaltalaiselta FDA:lta. Puolet tästä tulee farmasian tiedekuntaan. FDA ei ole aiemmin rahoittanut suomalaisprojekteja.

Lue lisää »»

 

GPEN 2014

GPEN alkaa keskiviikkona (26.8.2014)

Vuonna 1996 perustetun maailmanlaajuisen farmaseuttisen tutkijankoulutuksen verkosto GPEN:in kokoukseen osallistuu lähes 300 henkilöä eri puolilta maailmaa.

Lue lisää »»

 

Kristian Meinander peptidit

Uudet peptidit tuovat toivoa eturauhassyövän hoitoon (25.8.2014)

Kristian Meinander on väitöstutkimuksessaan syntetisoinut peptidejä, jotka aktivoivat eturauhaskasvaimen kasvua rajoittavaa valkuaisainetta.

Lue lisää »»

 

liposome, illustration by Aniket Magarkar

Simulaatiot auttavat kehittämään kohdistettua lääkeaineiden kuljetusta (22.8.2014)

Aniket Magarkarin väitöskirja selventää, miten lääkkeiden kohdistettuun kuljetukseen tarkoitetut keinotekoiset lipidikuplat ovat vuorovaikutuksessa veriplasman ja immuunijärjestelmän valkuaisaineiden kanssa. Vuorovaikutuksen yksityiskohtien paljastuminen molekyylidynamiikkaa simuloimalla auttaa uusien, kuljetukseen tarkoitettujen lipidikuplien suunnittelussa.

Lue lisää »»

 

silmä

Uutta toivoa silmänpohjan ikärappeumasta kärsiville (20.8.2014)

Astrid Subrizi rakensi väitöstutkimuksessaan kantasoluja ja synteettistä kalvokehikkoa käyttäen toimivan verkkokalvon pigmenttiepiteelin. Pigmenttiepiteelin tuhoutumisen katsotaan olevan syynä silmänpohjan ikärappeumaan, joka todetaan joka kolmannella yli 75-vuotiaalla suomalaisella. Keinotekoisesti luotua pigmenttiepiteeliä voidaan tulevaisuudessa käyttää korvaamaan sairastunut pigmenttiepiteeli.

Lue lisää »»

 

Kymmenes GPEN-kokous 26.–30. elokuuta Helsingissä (23.7.2014)

Vuonna 1996 perustettu maailmanlaajuisen farmaseuttisen koulutuksen verkosto GPEN:in kokous kerää elokuun lopussa tutkijoita ja opiskelijoita noin 50 eri jäseninstituutiosta.

Samaan aikaan GPEN-kokouksen alkupäivien kanssa Helsingissä järjestetään lääkeaineiden kuljetusta käsittelevä CRS Nordic Chapter -symposium.

GPEN 2014 »»

GPEN:in verkkosivut »»

CRS Nordic Chapter -symposium »»

 

Farmasian tiedekunnan 2014 opiskelijavalinnat on julkaistu

Opiskelijavalinnan tulokset »»

 

Marja Blom

Professori Marja Blom terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvostoon (16.6.2014)

Lääketaloustieteen professori Marja Blom on nimitetty terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston varajäseneksi. Valtioneuvoston asettama neuvosto antaa esimerkiksi suosituksia terveyden- ja sairaanhoidon toimenpiteiden kuulumisesta palveluvalikoimaan ja arvioi terveydenhuollon palveluvalikoimaa.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto »»

 

röntgenkuva hampaista

Uusi suomalaiskeksintö voi saada hampaat pysymään suussa vanhanakin (22.5.2014)

Bioaktiivisen lasin ja lääkeaineen yhdistelmä voi korjata hammastuhoja ja estää hampaiden tukikudoksen tuhoutumisen, toteaa Kirsi Rosenqvist perjantaina 23. toukokuuta esiteltävässä väitöskirjassaan.

Lue lisää »»

 

Farmasian tiedekunnan 2014 valintakokeen salijako on julkaistu

Valintakokeen verkkosivut »»

 

Helsingin yliopiston filosofinen tiedekunta

Filosofisen tiedekunnan promootio: farmasian alalta kunniatohtoriksi Jindrich (Henry) Kopecek (21.5.2014)

Perjantaisessa filosofisen tiedekunnan promootioaktissa vihitään kunniatohtoriksi yhdysvaltalainen Jindrich (Henry) Kopecek (s. 1940). Hän toimii Utahin yliopiston farmaseutiikan ja farmaseuttisen kemian sekä biotekniikan professorina. Kopecek on kansainvälinen edelläkävijä biokonjugaattien kemian, lääkkeen saattomenetelmien sekä itseorganisoituvien ja geneettisesti tuotettavien materiaalien tutkimuksessa.

Kopecekin verkkosivut »»
Promootion verkkosivut »»

 

Helsingin yliopiston filosofinen tiedekunta

Ennätyssuuri filosofisen tiedekunnan promootio näkyy Helsingin kaduilla (19.5.2014)

Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan 96. promootio kerää loppuviikosta yhteen ennätysmäärän korkeakoulututkintoaan juhlivia. Juhlallisessa maisteri- ja tohtoripromootiossa promovoidaan yli 620 promovendia, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin promootioperinteen yli 300-vuotisen historian aikana. Yhteensä promootioon osallistuu noin tuhat henkilöä.

Lue lisää »»
Promootion verkkosivut »»


 

Liposomi

Elävien solujen pintaa muistuttava pinnoite vauhdittaa lääkekehitystä (7.5.2014)

Lääkkeiden kehittäminen on hidasta ja kallista. Niko Granqvist on väitöstutkimuksessaan kehittänyt pinnoitteen, joka matkii elävien solujen pintarakennetta ja nopeuttaa erityisesti lääkkeiden kehitysprosessin alkuvaiheita.

Lue lisää »»

 

Luis Bimbo ja palkintosekki

Luis Bimbolle kansainvälinen väitöskirjapalkinto (2.5.2014)

Luis Bimbo on saanut APV:n (International Association for Pharmaceutical Technology) 5 000 euron palkinnon parhaasta farmaseuttisten tieteiden alaan kuuluvasta väitöskirjastaan.

Väitöskirjaan »»

 

kuohuviinilasit

Farmasian tiedekunta täytti kymmenen vuotta (24.3.2014)

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan toiminta käynnistyi vuoden 2004 alussa.Tiedekunnan kymmenvuotisjuhlaa vietettiin Viikissä yli sadan ihmisen voimin 20. maaliskuuta.

Lue lisää »»

 

filosofisen tiedekunnan promootio 2014

Uudet antibiootit haussa eurooppalaisena yhteistyönä (13.2.2014)

Professori Jari Yli-Kauhaluoman ryhmä on mukana suurhankkeessa, jossa yli 30 eurooppalaista yliopistoa, yritystä ja tutkimusyksikköä etsii yhteistyössä uusia antibiootteja esimerkiksi salmonellan ja aivokalvontulehduksen aiheuttajia vastaan. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan kuuden vuoden kuluessa.

Lue lisää »»

 

filosofisen tiedekunnan promootio 2014

Ilmoittaudu filosofisen tiedekunnan promootioon (5.2.2014)

Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan maisteri- ja tohtoripromootio järjestetään 22.–24. toukokuuta. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 14. maaliskuuta.

Lue lisää »»

 

Gloria-tutkimushanke

Kivun juurille (28.1.2014)

Viiden vuoden kuluttua tiedämme enemmän kroonisen kivun mekanismeista ja meillä on muutamia uusia lääkeaihioita vaikean kivun hoitoon. Näin summaavat professorit Jari Yli-Kauhaluoma ja Eija Kalso Gloria-tutkimushankkeen tavoitteita.

Lue lisää »»

 

Syöpäsolujen kompastuskivi löytyi (21.1.2014)

Syöpäsolujen toiminta voidaan pysäyttää sulkemalla niille elintärkeä solukoneisto, todetaan suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Tutkimuksessa on mukana myös farmasian tiedekunnan tutkijoita.

Lue lisää »»

 

Heikki Ruskoaho 3i

Tutkijat auttavat sydäntä paikkaamaan itsensä (14.1.2014)

Farmasian tiedekunnan professori Heikki Ruskoahon koordinomassa suuressa 3i-tutkimushankkeessa opetetaan sydänlihasta ja aivoja paikkamaan itse omia vaurioitaan. Korjausurakka käynnistetään nanoteknologian avulla.

Lue lisää »»

 

Opettajien akatemia logo

Raisa Laaksonen ja Outi Salminen Opettajien akatemiaan (17.12.2013)

Farmasian tiedekunnan yliopistonlehtorit Raisa Laaksonen ja Outi Salminen on valittu Helsingin yliopiston Opettajien akatemiaan. Opettajien akatemian tavoitteena on esimerkiksi tarjota yliopiston opettajakunnalle yhteisö, joka antaa kollegatukea opetuksen kehittämisessä. Kukin jäsen saa käyttöönsä kaksivuotisen määrärahan, jonka suuruus on 10 000 euroa vuodessa. Jäsenten nimeämät kotiyksiköt saavat myös 15 000 euroa vuodessa palkittua opettajaa kohti.

Opettajien akatemia »»

 

nanoparticle

Kosteajauhatus parantaa lääkeainemolekyylien liukoisuutta (11.12.2013)

Uusien lääkeainemolekyylien huono liukoisuus on lääkekehityksen suurimpia haasteita. Liukoisuusnopeutta voidaan parantaa esimerkiksi nanokiteytyksellä eli pienentämällä lääkeaineen partikkelikokoa nanometriluokkaan. Peng Liu valmisti perjantaina esiteltävässä väitöskirjatyössään lääkeainenanokiteitä kosteajauhatusprosessilla. Hän kehitti myös nanokiteiden tarkkaa liukoisuustutkimusta varten analysointitekniikan, joka on nykyisiä liukoisuuskoetestejä herkempi.

Peng Liun väitöskirja »»

 

Niina Sunille väitöskirjapalkinto (9.12.2013)

Farmasian tiedekunnasta viime vuonna väitellyt Niina Suni on saanut Viikin tutkimusryhmäorganisaation tuhannen euron väitöskirjapalkinnon. Toinen palkittu on bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta väitellyt Jonna Saarimäki-Vire.

Niina Sunin väitöskirja »»

 

MAREX Christian D Muller

MAREX seuloo merten aarreaittaa hyötykäyttöön (5.12.2013)

Maapallon meristä voi löytyä merkittäviä uusia tuotteita lääke- ja muun teollisuuden tarpeisiin. Professori Heikki Vuorelan johtamassa kansainvälisessä projektissa kerätään, arvioidaan ja jatkokäsitellään näytteitä eri puolilta maailmaa.

Lue lisää »»

 

Jouni Hirvonen photo Veikko Somerpuro

Jouni Hirvonen jatkaa dekaanina (2.12.2013)

Professori Jouni Hirvonen on valittu jatkamaan farmasian tiedekunnan dekaanina seuraavan nelivuotiskauden 2014–2017.

 

yhteenveto lääkeinformaatiotutkimuksesta

Farmasian tiedekunta mukana lääkeinformaatiotutkimuksen yhteenvedon tekemisessä (28.11.2013)

Professori Marja Airaksinen ja yliopisto-opettajat Jenni Kleme ja Niina Mononen ovat laatineet yhteistyössä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kanssa yhteenvedon Suomessa tehdystä lääkeinformaatiotutkimuksesta. Yhteenvetoa käytetään Fimean lääkeinformaatiostrategian pohjana.

Yhteenveto ja strategia »»

 

Hélder Santos

Hélder Santosin ryhmä Biocentrum Helsingin jäseneksi (20.11.2013)

Hélder A. Santosin tutkimusryhmä aloittaa ensi vuoden alussa kolmivuotisen kauden Biocentrum Helsingin jäsenenä. Biocentrum Helsinki on Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston ylläpitämä sateenvarjo-organisaatio. Siihen kuuluvat tutkimusryhmät työskentelevät erilaisilla kokeellisen biologian osa-alueilla. Kolmivuotiskaudeksi 2014–2016 Biocentrum Helsinkiin tuli 91 jäsenhakemusta HY:stä ja 9 Aalto-yliopistosta. Helsingin yliopiston hakijoista Biocentrum Helsinkiin valittiin 31.

Biocentrum Helsingin sivut »»

 

Marja Airaksinen

Marja Airaksiselle Albert Wuokon palkinto (18.11.2013)

Professori Marja Airaksinen on saanut Suomen Farmaseuttisen yhdistyksen myöntämän Albert Wuokon palkinnon.

Lisätietoja »»

 

Proteiinikinaasi C -tutkimus syövän ja Alzheimerin taudin parantamiseksi jatkuu farmasian tiedekunnassa (15.11.2013)

Professori Raimo K. Tuomisen ja professori Jari Yli-Kauhaluoman ryhmät ovat saaneet Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 640 000 euroa rahoitusta kolmivuotiselle hankkeelle, joka etsii tutkii uusia proteiinikinaasien muuntelijoita syöpätautien ja Alzheimerin taudin hoitoon.

Lue lisää »»

 

Väitös: Uusi proteiinien C1-osaan sitoutuva yhdisteryhmä löytyi – vaikutuksia Alzheimer-lääkkeiden kehitykseen? (4.11.2013)

Diasyyliglyserolin, DAG, säätelemien signaalireittien on havaittu vaikuttavan esimerkiksi syövän, sydän- ja verisuonitautien ja hermostorappeumasairauksien kehittymiseen. DAG:n vaikutukset soluissa välittyvät sellaisten proteiinien kautta, jotka sisältävät niin sanotun C1-osan. C1-osaa pidetäänkin lupaavana lääkekehityksen kohteena erityisesti syöpälääkkeiden ja Alzheimerin taudin lääkkeiden kehityksen kannalta. Virpi Talman totesi väitöstutkimuksessaan, että dialkyyli 5-(hydroksimetyyli)isoftalaatit vaikuttavat olevan lupaava uusi proteiinien C1-osaan sitoutuva yhdisteryhmä.

Väitöskirja E-thesis-palvelussa »»

 

Jatko-opiskelijat siirtyvät tohtoriohjelmiin (28.10.2013)

Helsingin yliopistoon on perustettu neljä tutkijakoulua, joiden alle sijoittuu 32 tohtoriohjelmaa. Jokainen tohtorikoulutettava kuuluu johonkin tohtoriohjelmaan. Nyt on aika miettiä itselle sopivaa ohjelmaa. Myös määräaikaisen rahoituksen haku on käynnistynyt.

Lue lisää »»

 

Uutisarkistoon »»