Yhteystiedot

    Fabianinkatu 24 (PL 4)
    00014 Helsingin yliopisto

    collegium-office(AT)helsinki.fi
    Puh. +358 02941 22457

    Kartta

 

Facebook banner link

 

Twitter link

youtube banner link

 

Moraali, politiikka ja talous – Historiallisia ja ajankohtaisia näkökulmia

Tutkijakollegiumin lukuvuoden 2013-14 yleisöluentojen, eli "Kympin sarjan", yleinen teema on Moraali, politiikka ja talous. Jokaisella luentokerralla kohtaa kaksi mielenkiintoista luennoitsijaa, joista toinen edustaa omalla tavallaan yhteiskunnallista vaikuttamista (mm. Asmo Kalpala, Sixten Korkman, Erkki Liikanen, Paul Lillrank, Leena Rantanen, Matti Vanhanen, Juhana Vartiainen, Björn Wahlroos). Toisen näkökulman tarjoaa taas keskustelija, jonka näkemykset pohjautuvat ensisijaisesti yliopistolla tehtyyn tutkimukseen, joka usein nivoutuu laajaan historialliseen tai sosiologiseen kontekstiin (mm. Anu Kantola, Pauli Kettunen, Ilkka Kiema, Jyri Liukko, Risto Saarinen, Kari Saastamoinen, Pekka Sulkunen). Myös yleisölle tarjotaan mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Luentojen tarkoitus ei ole moralisoida, politikoida tai kaupitella ajatuksia, vaan pyrkiä kokemuksen ja erilaisiin tutkimukseen pohjautuvien näkökulmien kohtaamisen avulla ymmärtämään moraalin, politiikan ja talouden monimutkaista suhdetta ja miten näihin liittyvät painotukset muuttuvat historiallisesta perspektiivistä tarkastellen jatkuvasti.

Kympin sarjan kevään 2014 ensimmäinen kokoontuminen on torstaina 23. tammikuuta 2014 klo 16.15-17.45, tutkijakollegiumin seminaarihuoneessa 136 (Fabianinkatu 24). Ensimmäisellä kerralla luennoitsijat ovat Juhana Vartiainen ja Pauli Kettunen aiheesta "Hyvinvointivaltio ja markkinat".

Luentosarjan vastaava järjestäjä: Mikko Tolonen, mikko.tolonen(AT)helsinki.


Ohjelma

Kevät 2014

To 27.2. Markkinoiden ja sääntelyn tasapainosta 1980-luvulta nykypäivään: Erkki Liikanen ja Pekka Sulkunen (video)

To 13.2. Markkinoiden tehokkuus: Björn Wahlroos ja tutkija Ilkka Kiema (video)

Ke 29.1. Kirkko ja eettinen sijoittaminen: kirkkoneuvos Leena Rantanen (evl) ja professori Risto Saarinen. Kommenttaattorina pastori Kai Sadinmaa. (video)

To 23.1. Hyvinvointivaltio ja markkinat: VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen ja professori Pauli Kettunen (video: osa 1 | osa 2)

Syksy 2013

12.12. Yritykset ja politiikka: Matti Vanhanen ja Anu Kantola (video)

5.12. Järjestäytynyt rikollisuus: Sanna Palo ja Jussi Perälä (video)

21.11. Maahanmuutto, ihmiset ja työ: Annika Forsander ja Matti Sarvimäki (video)

14.11. Köyhät ja kapitalismi: Paul Lillrank ja Teivo Teivainen (video)

7.11. Finanssiala, vastuu ja vakuuttaminen: Asmo Kalpala ja Jyri Liukko (video)

31.10. Talous ja moraali: Sixten Korkman ja Kari Saastamoinen (video: osa 1 | osa 2)

Kympin sarja on suunnattu kaikille ajakohtaisista kysymyksistä kiinnostuneille ja sen tarkoitus on edistää yliopiston ja yhteiskunnan vuorovaikutusta. Luentosarjan järjestää Helsingin yliopiston tutkijakollegium, joka on poikkitieteelliseen humanistis-yhteiskunnalliseen tutkimukseen keskittynyt erillislaitos.