Etusivu Metsäkartta Metsäpolku Metsäsanasto Testaa taitosi Metsän kasvit Opettajalle
Itsearviointiin:

Kulkuohjeet

Luonnon monimuotoisuus

Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa sitä, että maailmassa on paljon erilaista elämää. Suomen metsissä monimuotoisuus näkyy siinä, että metsissä on paljon erilaisia kasveja, eläimiä ja sieniä. Monimuotoisuutta on myös se, että meillä on erilaisia metsiä: sekä kuivia että tuoreita kangasmetsiä ja lehtoja.

Lisäksi monimuotoisuutta Suomen metsissä on se, että metsien sisällä on erilaisia pieniä alueita, joilla on omanlaisensa kasvillisuus ja eläimistö. Tällainen erikoinen paikka saattaa olla vaikka puron reunusta keskellä lehtometsää tai yksittäinen lahopuu, jolla kasvaa monia sammalia, jäkäliä ja sieniä ja elää lukuisia erilaisia hyönteisiä. Monipuolisessa ja vaihtelevassa metsämaisemassa jokaiselle lajille löytyy oma paikka.

Luonnon monimuotoisuus on toimivan luonnon perusominaisuus. Jokaisella lajilla on roolinsa luonnossa, ja yhdessä kaikki lajit varmistavat, että elinympäristöt pysyvät kunnossa. Tarvitaan paljon lajeja, että kaikki luonnossa tärkeät toiminnot voidaan toteuttaa. Lajirunsaus myös auttaa luontoa selviytymään yllättävistä olosuhteista, esimerkiksi yhtäkkisestä kuivuudesta.

Luonnon monimuotoisuus on kuitenkin koko maapallolla vähentymässä. Lajeja kuolee sukupuuttoon nopeaa tahtia. Elinympäristöjen, esimerkiksi juuri metsien, häviäminen on yksi syy eliölajien häviämiseen. Koska luonnon monimuotoisuus on tärkeää koko maailman hyvinvoinnin kannalta, pyritään luonnon monimuotoisuutta suojelemaan. Luonnon monimuotoisuuden suojelu on kaikkien maailman ihmisten yhteinen tehtävä.


Lue lisää luonnon monimuotoisuudesta ja sen suojelusta!


Pohdittavaa
  • Mieti omaa asuinpaikkaasi, kotisi ja koulusi lähiympäristöä.
    Miten luonnon monimuotoisuus näkyy siellä? Kuinka paljon erilaisia eliölajeja ja elinympäristöjä on lähiluonnossasi?