Perustutkintoasiat:

Biotieteiden laitos
Ympäristötieteiden laitos

Älä kopsaa

Harri Westermarck: "Kehitä ja kehity – hyvää oppimista etsimässä"

Kirjaesittely

WestermarckKukapa meistä Viikin kampuksella ei tuntisi professori Harri Westermarckia: hoikka, teräväkielinen ja lievästi snobi akateeminen opettaja, jota oppilaat (kaikki 8000) rakastavat. Harri on koonnut kirjan muotoon kokemuksiaan pitkältä akateemiselta taipaleeltaan. Jo nopea vilkaisu kirjan sisällysluetteloon kertoo laajasta toiminta- ja kokemuspiiristä. Tarjoan tässä muutaman houkuttimen kirjan lukemiseen.

Aloitetaan akateemisen elämän tärkeimmästä asiasta, tieteellisen ajattelun muodostumisesta. Harrin väitöskirjatyö liittyi neuvonnan vaikuttavuuteen, erityisesti tiedon levittämiseen mielipidejohtajien ja sosiaalisen verkoston kautta uudistukset hitaammin omaksuvien viljelijöiden keskuuteen (ns. tiedon leviämisen kaksivaihehypoteesi). Harrin tavoitteena oli jo varhain kerätä kansainvälisiä kokemuksia kaksivaihehypoteesin käytöstä neuvonnassa tavoitteenaan hypoteesin kehittely ja yliopistollisen opetuksen kehittäminen. ”Olin aikaani edellä alkaessani opettaa muutoksen johtamista ja muutosagentteja” (s. 22). Johtamisesta ja erityisesti muutosagentin filosofiasta tulikin Harrin tavaramerkki vuosikymmeniksi. Näissä merkeissä minäkin opin hänet tuntemaan.

Jatketaan Harrin toiminnasta, johon on liittynyt tapaamisia ja tapahtumia suorastaan hengästymiseen saakka. Ja mukana on tietysti paljon kohtaamisia merkkihenkilöiden kanssa aina kotimaisista ja ulkomaisista presidenteistä kardinaaleihin ja Dalai Lamaan saakka. Kirja on höystetty pienillä tarinoilla ja kommenteilla lukuisista henkilöistä. Nämä pienet ”akateemiset juorut” on kirjoitettu lämminhenkiseen sävyyn: ”Lehdon hiukan kuivahkon matemaatikon ulkokuoren alta paljastui hyvin tunneälyinen johtaja” (s.62).

Harri on toiminut lukuisissa tärkeissä tehtävissä ja rooleissa, mainitsen esimerkkinä neuvontaopin luomisen, akateemisen täydennyskoulutuksen johtamisen ja huippusuositun Studia Generalia -luentosarjan vetämisen. Hän on ollut myös aktiivinen kansainvälinen vaikuttaja ja kehittäjä: kohtaamisia idästä länteen ja etelästä pohjoiseen, milloin Italiassa tai USA:ssa ja milloin Balkanilla tai Venäjällä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on matkan varrelle sattunut paljon, ja kirja piirtää niistä kiinnostavan kuvan.

Kirjan analyyttisempi aineisto, Harrin akateemiset arviot, löytyvät siroteltuna eri kohtiin, sekä kirjan englanninkieliseen epilogiin. Itse pidän niistä kiinnostavimpina hänen näkemyksiään tiedeviestinnästä, yliopistollisen ja täydennyskoulutuksen kehittämisestä sekä tietysti muutosagentin filosofiasta. Kyllä se niin on kuin Harri sanoo: meidän kaikkien tulisi olla muutosagentteja niin työympäristössämme kuin yhteiskunnassa. Tieto on mahtava voima kun se yhdistyy kykyyn ja haluun tarjota se yhteiskunnan käyttöön. Tuskin liioittelen, jos sanon että kokonaisuutena tässä on Harrin elämäntyön ja sitä kuvaavan kirjan tärkein sanoma.

Harri Westermarck pitää jäähyväisluentonsa 25.11.2016 klo 11.00 – 12.00 ls. B5. Kaikki Harrin oppilaat ja ystävät ovat tervetulleita jäähyväisluennolle.

Markku Ollikainen
Ympäristöekonomian professori