Kanslia:
PL 56 (Viikinkaari 9)
00014 Helsingin yliopisto
puh. (09) 1911 (yliopiston vaihde)
fax (09) 191 57561

alumni

Kasvitutkija nimettiin tulevaisuuden kyvyksi

triin_vahisalu
Kosmetiikkayritys L'Oréalin ja Unescon Naiset ja tiede -ohjelma myöntää vuosittain apurahoja nuorille naisille biotieteiden parissa. Tänä vuonna Helsingin ja Tarton yliopistojen tutkija Triin Vahisalu nimettiin Euroopan ja Pohjois-Amerikan tulevaisuuden kyvyksi. Hän sai myös yhden kolmesta Helsingin yliopiston vuosipäivänä myönnetystä väitöskirjapalkinnosta.

Naiset ja tiede -ohjelman myöntämä 20 000 Yhdysvaltain dollarin apuraha helpottaa Vahisalun tutkijan uran jatkoa. Hänen mielestään on hyvä, että L'Oréal tukee nimenomaan nuoria naisia, sillä jostain syystä naisia on edelleen professoreina ja ryhmänjohtajina vähemmän kuin miehiä.

– Tärkeä osa palkintoa oli Naiset tieteessä -viikko Pariisissa, jonne kaikki palkitut kutsuttiin. Oli todella inspiroivaa tavata lukuisia johtavia nuoria naistutkijoita joka puolelta maapalloa. Viikko tarjosi mahdollisuuden solmia verkostoja lahjakkaiden tiedenaisten kanssa.

Vahisalu suoritti laudaturin arvoisen väitöstutkimuksensa biotieteiden laitoksella professori Jaakko Kangasjärven kasvien stressinsietokykyä ja ääriolosuhteisiin sopeutumista tutkivassa ryhmässä. Toisena väitöstyön ohjaajana toimi Tarton yliopiston tutkija Hannes Kollist.

Kangasjärven ryhmä tutkii kasveissa stressitilanteissa aktivoituvia happiradikaaleja. Näitä tilanteita voivat olla esimerkiksi kuivuus, saasteet tai otsonin määrän lisääntyminen ilmakehässä. Varoitusviestin saatuaan kasvisolut ryhtyvät tarvittaviin puolustustoimenpiteisiin. Vahisalu keskittyi väitöstutkimuksessaan geenilöytöön, joka lisää kasvien stressinsietokykyä. Tutkimustulokset saattavat edistää stressitilanteille ja taudeille entistä vastustuskykyisempien kasvien kehittämistä.

Vahisalu on erittäin innostunut jatkamaan uraansa kasvitutkijana.

– Suurin toiveeni on, että tutkimustyöni toisi lisävaloa kasvitutkimuksen haasteellisimpiin kysymyksiin; tällä työllä on globaalia merkitystä.

Vahisalu ei ole havainnut suuria eroa Viikin ja Tarton tutkimuskulttuureissa. Tiede puhuu samaa kieltä kaikkialla. Viikissä kasvitutkijoiden yhteisö on kuitenkin huomattavan suurempi kuin Virossa. Lisäksi Kangasjärven ryhmässä Vahisalu on lopullisesti ymmärtänyt, mikä merkitys voi olla vahvalla tiimillä ja hyvällä ryhmähengellä.

Plant Stress Group »»

Lue lisää Vahisalun tutkimustyöstä »»

Vuosipäivänä palkitut »»

L'Oréalin ja Unescon apuraha Sari Laurille 2009 »»