Kanslia:
PL 56 (Viikinkaari 9)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)

avoinna ma–to 12–14
pe suljettu

Perustutkintoasiat:
bio-neuvonta (at) helsinki.fi

Jatkotutkintoasiat:
biojatko-neuvonta (at) helsinki.fi

Kansainväliset asiat:
bio-sci (at) helsinki.fi

Tutkintotodistusasiat:
bio-diploma (at) helsinki.fi

Hallinto- ja henkilöstöasiat:
bio-hallinto (at) helsinki.fi

Biotieteiden laitos
Ympäristötieteiden laitos

Kilpisjärven biologinen asema
Lammin biologinen asema
Tvärminnen eläintieteellinen asema

insight

Älä kopsaa

alumni

Kutistuva turska sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon

Teosta kiiteltiin myös tiedekasvatuksellisista ansioista.

Kutistuva turska -kirjan kansikuva Professori Hanna Kokko ja tiedetoimittaja Katja Bargum saivat valtion tiedonjulkistamispalkinnon teoksestaan Kutistuva turska ja muita evoluution ihmeitä. Palkinto myönnettiin tiedonjulkistamisen lisäksi myös tiedekasvatuksellisista ansioista. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan palkintoperusteiden mukaan Kutistuva turska ”kertoo tutkimuksesta ja sen periaatteista, ja teoksesta välittyy myös tieteen tekemisen ilo”.

Hanna Kokko kertoo, että hän ja Katja Bargum ovat luonnollisesti ilahtuneita palkinnosta. Myös palkintoperusteet lämmittävät mieltä.

– On hienoa, jos kirja palvelee myös tiedekasvatusta, sillä se oli osaltaan tarkoituksemmekin. Itse lähdin alun perin lukemaan fysiikkaa, kun en tiennyt miten monipuolista biologian opiskelu voi olla. Olen matemaattisesti suuntautunut, enkä siihen aikaan tiennyt, että sitäkin puolta voi käyttää biologian parissa.

Kokon mukaan lukion kirjoista ei selvinnyt, että Suomi on ekologian ja evoluutiobiologian suurvalta. Maassamme toimii useita vahvoja ja kansainvälisesti tunnettuja tutkimusryhmiä.

– Yritimme kirjassa tuoda esille, miten hienoa ja iloista hommaa tutkimustyö voi olla. Toivottavasti kirja tavoittaa nuoria lukijoita, ja kenties auttaa heitä vähän itseäni nopeammin löytämään tälle alalle.

Kokko on saanut kirjasta vain myönteistä palautetta.

– Olen seurannut esimerkiksi blogikommentteja, joiden mukaan teosta on viihdyttävä lukea. Tavoitteemme oli kirjoittaa kirja, joka ei aliarvioi lukijan älyä, mutta silti sitä on hauska lukea – ilmeisesti onnistuimme.

Opetusministeri Henna Virkkunen ojensi palkinnot valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Palkinnot myönnettiin kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Teksti: Kirsikka Mattila
Kuva: WSOY