Yhteystiedot

Perustutkintoasiat:
viikki-student (at) helsinki.fi

Jatkotutkintoasiat:
bio-phd (at) helsinki.fi

Vaihto-opiskeluasiat::
studentexchange (at) helsinki.fi

Tutkintotodistusasiat:
bio-diploma (at) helsinki.fi

 

Biotieteiden laitos
Ympäristötieteiden laitos

Kilpisjärven biologinen asema
Lammin biologinen asema
Tvärminnen eläintieteellinen asema

Facebook

insight

Älä kopsaa

alumni

Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta – elävää tiedettä!

kädet bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta

Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta lähiyksiköineen muodostaa Viikissä Suomen näkyvimmän ja laajimman bio- ja ympäristötieteellistä tutkimusta ja opetusta harjoittavan kokonaisuuden.

Bio- ja ympäristötieteellisen tiedon merkitys yhteiskunnassa on kasvussa. Sovellutukset ovat keskeisiä niin terveydenhuollossa ja lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessa.

Ajankohtaista tiedekunnassa

 

 

Ensimmäiset HiLIFE Fellow't valittu

Tutkimuslaitos HiLIFE on valinnut ensimmäiset 56 Fellow'ta kolmevuotiseen ohjelmaan.

Vanhaa metsää

 

 

Valtavat aineistot suomalaisista luontohavainnoista yhdistetään päättäjien tueksi

Suomen poikkeuksellisen arvokas luontohavaintojen aineisto pitkältä aikaväliltä halutaan tuoda yhteiskunnan käyttöön aiempaa tehokkaammin.

 

 

 

Anna-Liisa Laine ja Atte Moilanen Suomalaisen Tiedeakatemian jäseniksi

Professori Anna-Liisa Laine ja tutkimusjohtaja Atte Moilanen ovat Suomalaisen Tiedeakatemian uusia jäseniä.

 

 

 

Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet koivun lajiutumishistoriaa perimästä kerätyllä big datalla tutkimusprojektissa, jossa määritettiin kaikkiaan 150 koivun perimät.

Big data on tuttu ilmaisu esimerkiksi internetin sosiaalisten verkkojen mallinnuksesta, mutta suuria datamääriä syntyy myös biologian alalla genomien emäsparien lukemisessa eli sekvensoinnissa. Genomisekvensoinnin halventuminen on mahdollistanut kokonaisten yksilöryhmien eli populaatioiden genomien määrittämisen.

 

Lähes tukkeutunut valtimo photo Satu Lehti

 

 

Valtimoiden hiljaa hiipivät rasvakertymät ovat peräisin veressä kiertävistä lipidipartikkeleista

Satu Lehti toteaa väitöstutkimuksessaan, että aorttaläppään ja valtimon sisäkerrokseen kiinnittyvät rasvapartikkelit saavat aikaan tulehduksen, joka kerryttää paikalle jäykistävää plakkia – jopa vuosikymmenten ajan. Kun ensimmäiset oireet kovettumataudeista havaitaan, sairaus on jo pitkällä.

 

123rf

 

 

Sään ääri-ilmiöiden kunnissa aiheuttamat vahingot kuriin arvioimalla ja hallinnoimalla riskejä

Yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden ylläpitäminen edellyttää aktiivista varautumista sää- ja ilmastoriskeihin. Niiden arviointi ja hallinta tulee kunnissa ottaa osaksi normaalia suunnittelua ja kehittämistä.

 

aivoviikko, neurotieteen podcastit

 

 

Tutkijamme neurotieteen podcast-sarjassa

Tomi Rantamäki ja Samuel Kohtala ovat mukana neurotiedettä käsittelevässä podcast-sarjassa, jonka ensimmäiset jaksot julkaistiin aivoviikon (13.–19.3.) alussa.

 

Eko-Viikki, photo: Helsingin kaupunki

 

 

Tavoitteena kestävä kaupunki: Mitä kuuluu Eko-Viikille?

Helsingin Eko-Viikin valmistumisesta on yli kymmenen vuotta. Helsingin yliopisto ja Metropolia-ammattikorkeakoulu tutkivat nyt, toteutuiko kestävyysmuutos ja miten kaupunki voi edistää ja ohjata ekologista asumista.

 

öljynporaus photo 123rf

 

 

Rehevöityminen ja öljypäästöt kurittavat Suomenlahden silakkaa

Rehevöityminen on pudottanut silakan poikastuoton alle puoleen korkeimmalta tasolta. Porvoon edustalla 30 vuotta sitten tapahtuneen tankkeri Antonio Gramscin haverin arvioidaan tappaneen silakanpoikasten vuosiluokasta lähes viidenneksen.

 

 

 

Plant Cell -lehden artikkelipalkinto kasvibiologeille

Maija Sierla, Jarkko Salojärvi, Kirk Overmyer, Mikael Brosché ja Jaakko Kangasjärvi ovat kirjoittaneet yhden viime vuoden parhaista Plant Cell -julkaisussa ilmestyneistä artikkeleista. Artikkeli käsittelee hilidioksidin käynnistämän ilmarakojen sulkeutumisen taustoja.

 

photo Riikka Venesjärvi

 

 

Suomenlahden öljyonnettomuusriskejä seurataan tiiviisti

Öljyonnettomuuksien näkökulmasta Suomenlahti on Itämeren riskialttein alue. Itämeren riskejä käsittelevä Kansainvälisen merentutkimusneuvoston työryhmä tuottaa työkaluja, joiden avulla eri toimijat ymmärtävät riskit.

 

bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunto logo

 

 

Biotieteiden laitoksen pro gradu -palkinto Mikaela Laineelle

Biotieteiden laitos on myöntänyt 500 euron suuruisen pro gradu -palkinnon Mikaela Laineelle. Fysiologian ja neurotieteen alaan kuuluvan pro gradun otsikkona on Resilience to psychosocial stress associates with altered myelination in the mouse cortex, ja se sai arvosanan laudatur.

 

photo 123rf

 

 

Immuunijärjestelmän geenit ja neuropeptidit aivoissa liittyvät ahdistuneisuuden kaltaiseen käyttäytymiseen hiirillä

Li Man väitöstutkimus pyrkii valottamaan neuropsykiatristen sairauksien mahdollisia molekulaarisia mekanismeja.

 

photo Finny Varghese

 

 

Berberiini vähentää chikungunyaviruksen tulehdusoireita

Finny Varghese on väitöstutkimuksessaan löytänyt räjähdysmäisesti hyttysten välityksellä leviävää chikungunyavirusta vastaan on bioaktiivisia yhdisteitä, joista voi olla apua lääkityksen kehittämisessä.

 

photo 123rf

 

 

Ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen kehittymistä estävä proteiini löydetty Akkermansia-bakteerista

Akkermansia muciniphila -bakteerista voitaisiin kehittää tulevaisuudessa valmiste, joka voisi auttaa ylipainon ja diabeteksen lisäksi myös esimerkiksi stressiin, alkoholismiin, maksavaurioon ja syöpään liittyvien suoliston tulehdustilojen hoidossa.

 

Simpanen

 

 

Pilaantunutta maaperää voidaan puhdistaa tehokkaasti paikan päällä

Yleisimmät maaperän pilaantumista aiheuttavat haitta-aineet ovat öljyhiilivedyt ja metallit. Merkittävimpiä pilaantumista aiheuttavia toimintoja ovat polttoaineen jakelu ja varastointi, teollinen toiminta, jätteenkäsittely, ampumaradat sekä sahat ja kyllästämöt. FM Suvi Simpanen tarkastelee väitöskirjatyössään erilaisia paikan päällä tapahtuvia pilaantuneen maaperän kunnostusmenetelmiä ja selvitti niiden toimivuutta ja tehokkuutta. Simpasen tutkimuksen mukaan eri menetelmien yhdistelmällä ja vuorottaisella käytöllä voidaan vähentää tai poistaa maamassojen vaihdon tarvetta.

 

Westermarck

 

 

Kirjaesittely - Harri Westermarck: "Kehitä ja kehity – hyvää oppimista etsimässä"

Harri Westermarck on koonnut kirjan muotoon kokemuksiaan pitkältä akateemiselta taipaleeltaan. Jo nopea vilkaisu kirjan sisällysluetteloon kertoo laajasta toiminta- ja kokemuspiiristä.

 

Ahven, kuva: Kimmo Kahilainen

 

 

Järvien rehevöityminen ja tummuminen vähentävät terveydelle välttämättömien rasvahappojen määrää kaloissa

Rehevöityminen ja tummuminen muuttavat leväyhteisön rakennetta ja alentavat sen omega-3-rasvahappojen tuotantoa ravintoverkkoon. Kirkasvetisten, niukkaravinteisten järvien kookkaissa ahvenissa on 1,5-1,9 kertaa enemmän ihmisen terveydelle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja kuin ruskeavetisissä tai rehevissä järvissä, todetaan tutkimuksessa, jossa yliopistotutkija Kimmo Kahilainen on mukana.

 

Alf Norkko, kuva: Joanna Norkko

 

 

Alf Norkolle myönnetty kuninkaallinen vierailuprofessuuri Tukholman yliopistoon

Professori Alf Norkko on valittu Itämeren tutkimuksen vierailuprofessuuriin, jonka Tukholman yliopisto perusti Ruotsin kuninkaan 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Kansainvälisesti tunnustettu Itämeren tutkija Norkko työskentelee Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla.

 

ThinkFest 2016 ThinkNoir

 

 

Rikokset selviävät biologisten tutkimusmenetelmien avulla ThinkFestissä 6. lokakuuta

Biologisia tutkimusmenetelmiä käytetään moninaisten rikosten selvittelyssä. Ajattelun ja tieteen kaupunkifestareilla 6. lokakuuta selviää, miten! Mukana Viiltäjä-Jackin mysteeriin perehtynyt tutkija Jari Louhelainen, dosentti Jan Weckström, tutkija Jaakko Leppänen ja professori Atte Korhola.

 

Arild Husby

 

 

Apulaisprofessori Arild Husby jäseneksi Euroopan Nuorten Akatemiaan

Euroopan Nuorten Akatemia, The Young Academy of Europe, on yleiseurooppalainen verkosto, jonka jäseniksi kutsutaan merkittäviä nuoria tutkijoita.

 

EV Core

 

 

Solun ulkopuolisten vesikkelien tutkimukselle perustettu oma ydinpalvelu

Solun ulkopuoliset vesikkelit osallistuvat moniin fysiologisiin ja patologisiin tapahtumaketjuihin, mutta niiden tutkiminen voi olla vaikeaa. Tutkijoiden tueksi on perustettu oma ydinpalvelu, EV Core.

 

Kun sinilevä kuolee, se vajoaa järven pohjamutaan eli sedimenttiin. Levän hajotessa veteen vapautuu paljon fosforia, mutta osa fosforista sitoutuu kuitenkin sedimenttiin. Akvaattinen biogeokemia selvittää fosforin kulkua vesipatsaasta järven pohjamutaan ja takaisin.

 

MEMBREC 2016

 

 

Membrec-symposium keskittyy tänä vuonna solujen ulkopuolisiin vesikkeleihin

Syyskuun 8. päivänä järjestettävän symposiumin viimeinen ilmoittautumispäivä on 24. elokuuta.

 

Eeva Furman vastaanottamassa Ilkka Hanskin BBVA Frontiers of Knowledge -palkintoa

 

 

Ilkka Hanskin Frontiers of Knowledge -palkinto vastaanotettu

Akateemikko Ilkka Hanskin leski Eeva Furman totesi palkintojenjakotilaisuudessa Espanjassa, että palkintosumma käytetään pienten suojelualueiden verkoston kehittämiseen Suomessa.

 

Tomi Rantamäki

 

 

Ilokaasua tutkitaan masennuslääkkeenä

Tutkimukset viittaavat siihen, että ilokaasu käynnistää aivoissa samanlaisia neurokemiallisia muutoksia kuin masennuslääke ketamiini, sanoo akatemiatutkija Tomi Rantamäki.

 

Ilkka Hanski 2016

 

 

Ilkka Hanskin jäähyväisluento verkossa

Ilkka Hanskin helmikuussa kuvattu A Brief Biodiversity Tour -luento nostaa esille luonnon monimuotoisuuden ja siihen liittyvän tutkimuksen kansantajuisesti.

 

Ilkka Hanski, muotokuva

 

 

Ilkka Hanskin muotokuva paljastettiin

Toukokuun alussa menehtynyttä akateemikko Ilkka Hanskia muisteltiin muotokuvan paljastuksen yhteydessä. Muotokuvan on maalannut Alexander Baharev.

 

Liito-orava, piirros Seppo Leinonen

 

 

Lammille Tiedepolku

Lammin biologiselle asemalle valmistuu kesäkuun alkupuolella kaikenikäisille tarkoitettu Tiedepolku. Polun varrella kerrotaan kansantajuisesti ekologisen tutkimuksen menetelmistä ja tuloksista.

 

Professori Sakari Kuikka kertoo öljyonnettomuuksista Suomenlahdella.

 

Akateemikko Ilkka Hanski, photo Linda Tammisto

 

 

Akateemikko Ilkka Hanski on kuollut

Akatemiaprofessori ja tieteen akateemikko Ilkka Hanski (s. 1953) menehtyi 10. toukokuuta pitkäaikaiseen sairauteen. Metapopulaatioteorian kehittäjänä tunnettu Ilkka Hanski oli maailman johtavia ekologeja ja evoluutiobiologeja, jota arvostettiin laajasti asiantuntijana sekä tiedeyhteisössä että sen ulkopuolella.

 

Öljyntorjuntakalustoa Itämerellä, kuva: Riikka Venesjärvi

 

 

Itämeren herkkä luonto on hyvin altis öljyonnettomuuksille

Itämeren erilaiset luontoympäristöt tulisi asettaa tärkeysjärjestykseen suojeluarvon, öljyn aiheuttaman tappion sekä lajien ja luontotyyppien palautumiskyvyn ja suojattavuuden perusteella, toteaa Riikka Venesjärvi väitöskirjassaan.

 

Golfkenttä, photo: 123rf

 

 

Golfkentät ovat monipuolisia ympäristöjä

Golfkentillä on runsaasti maakiitäjäislajeja ja -yksilöitä, joskaan Jarmo Saarikiven väitöstutkimuksissa ei löytynyt harvinaisia tai uhanalaisia lajeja. Kentät saattavat myös toimia viheryhteyksinä sammakoiden lisääntymispaikkojen välillä. Pöntöissä pesivät linnut suosivat golfkenttien reunoilla olevia pönttöjä verrattuna läheisten metsien pönttöihin.

 

Päivi Onkamo: Suomi-neidon geenit ennen ja nyt.

 

Iiris Hovatta Tiedekulmassa: Ahdistus avautuu geenitutkimuksen avulla.

 

Mikä määrittää luonnonsuojelualueiden tehokkuuden kehitysmaissa? Johanna Eklund kertoo.

 

Laura Meller kertoo Tiedekulmassa luonnonsuojelun työkaluista ilmastonmuutoksen aikana.

 

Sulava ikirouta kuva: Tarmo Virtanen

 

 

Ikirouta-alueen kasvillisuus voi jopa vähentyä ilmaston lämmetessä

Ilmaston lämpeneminen ei todennäköisesti lisäisikään pohjoisten alueiden kasvillisuuden kasvua niin, että se pystyisi merkittävästi sitomaan sulavasta maaperästä vapautuvaa, ilmastoa lämmittävää hiiltä.

 

Kimalainen ahdekaunokin kukassa, photo: Elina Raukko

 

 

Pölyttäjien ahdinko heijastuu ihmiseen

Kasveja pölyttävistä eläinlajeista yhä useampi on ajautumassa kohti sukupuuttoa. Pölyttäjien häviäminen on uhka miljoonien ihmisten toimeentulolle ja miljardien eurojen arvoiselle ruoan tuotannolle.

 

Aarne Lehtinen

 

 

Aarne Lehtinen in memoriam

FT Aarne Lehtinen (6.2.1924–7.12.2015) toimi elektronimikroskopian amanuenssina eläkkeelle siirtymiseensä asti silloisen eläintieteen laitoksen fysiologian osastossa Arkadiankadulla.

 

vesiekosysteemin verkko kuva: Neo Martinez

 

 

Liikakalastus lisää vesiekosysteemin heilahteluja

Kalastetun ekosysteemin kehitystä kuvaavat simulaatiot osoittivat, että kun kalastuksen myötä kalat pienenevät ja niiden sukukypsyysikä aikaistuu, järven kasvi- ja eläinplanktonin tuotanto muuttuu epävakaammaksi. Samoin myös kalakantojen koot ja poikastuotanto vaihtelevat voimakkaasti vuodesta toiseen.

 

täpläverkkoperhonen kuva: Niclas Fritzén

 

 

Museonäytteet kertovat kadonneiden perhospopulaatioiden noususta ja tuhosta

Perhosten elinympäristön sirpaleisuus ei tiettyyn pisteeseen asti ole yksinomaan haitallista, sillä se voi edistää populaatioiden sopeutumista ympäristön muutoksiin. Jos elinympäristöstä kuitenkin katoaa liian suuri osa, edes perhosten nopea evoluutio ei riitä pelastamaan niitä sukupuutolta. Näin kävi esimerkiksi täpläverkkoperhosen, Melitaea cinxia, Lounais-Suomen saaristossa olleille populaatioille.

 

tulppaaneita kuva: Elina Raukko

 

 

Pro gradu -stipendit neljälle

Biotieteiden laitos on palkinnut 500 euron stipendeillä neljä opiskelijaa, joiden pro gradu arvioitiin ja hyväksyttiin viime vuonna arvosanalla laudatur.

Stipendin saavat: Antto Norppa (perinnöllisyystiede), Aura Raulo (ekologia ja evoluutiobiologia), Lina Smeds (fysiologia ja neurotiede), Mikko Tiusanen (ekologia ja evoluutiobiologia). Onnittelut!


 

Ilkka Hanskille Frontiers of Knowledge

 

 

Ilkka Hanskille arvostettu Frontiers of Knowledge -palkinto

Akateemikko Ilkka Hanski on saanut ensimmäisenä eurooppalaisena ekologian ja suojelubiologian Frontiers of Knowledge -palkinnon. Hanski on kautta aikojen ensimmäinen ekologi ja evoluutiobiologi, joka on saanut lisäksi Balzanin ekologisten tieteiden ja Crafoordin biotiedepalkinnot.

 

Virus ja ihminen kuva: 123rf

 

 

Virusten toiminnan tutkimus avaa mahdollisuuksia niiden hyödyntämiselle

Akatemiaprofessori Dennis Bamford ja akatemiatutkija Minna Poranen ovat tutkineet virusten luokittelua sekä virusten hyödyntämistä synteettisen biologian työkaluna.

 

leijona, kuva: Enrico Di Minin

 

 

Metsästysmatkailun kieltäminen voi heikentää luonnon monimuotoisuutta

Metsästysturismi saattaa edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä Afrikassa. Metsästysmatkailua tulisi kuitenkin säädellä tiukasti, jolloin lupamaksuilla voitaisiin tukea paikallista luonnonsuojelua, toteaa Enrico Di Minin australialaisten ja brittikollegoidensa kanssa.

 

Ilmastonmuutos lämmittää järviä erityisesti pohjoisessa

 

 

Ilmastonmuutos lämmittää järviä, ekosysteemien toiminta vaarassa (17.12.2015)

Pohjoisen järvet lämpiävät eteläisiä nopeammin. Leväkukinnot lisääntyvät seuraavan vuosisadan aikana viidenneksellä, arvioidaan kansainvälisessä yhteistutkimuksessa.

 

Arabidopsis lituruoho kuva Veikko Hurskainen

 

 

Kysteiinirikkaat proteiinikinaasit avainasemassa kasvin sopeutumisessa (16.12.2015)

Kasvien stressiviestinvälityksen lisäksi kysteiinirikkailla proteiinikinaaseilla, CRK, on tärkeä tehtävä myös useassa kasvin kehitykseen ja kasvuun liityvässä viestinvälitystehtävässä. CRK-proteiinin puuttuminen katkaisee tärkeän viestinvälitysketjun, johtaa puutteelliseen tiedonsaantiin ja vääriin reaktioihin kasvissa.

 

Maaperä ylläpitää elämää, videotallenne

 

 

Maaperä ylläpitää elämää -videotallenne (14.12.2015)

Video kansainväliseen maaperän vuoteen liittyvstä Tiedekulma-tapahtumasta 4.12.2015.

 

Solun sisällä olevia autofagosomeja photo: Päivi Ylä-Anttila

 

 

Solun kierrätysmekanismin tutkimus pyrkii ehkäisemään ikään liittyviä sairauksia (8.12.2015)

Solut tarvitsevat kierrätysmekanismin, jonka avulla ne pääsevät eroon vahingoittuneista ja haitallisista komponenteista. Autofagiaksi kutsutun kierrätysmekanismin tutkimisen odotetaan hyödyttävän sekä terveydenhoitoa että biotaloutta.

 

Itämeren ekosysteemin mallintaminen

 

 

Mallit auttavat ennustamaan Itämeren tulevaisuutta (7.12.2015)

Ekosysteemin mallinnustyökaluja tarvitaan, jotta voidaan tutkia ihmisen mahdollisia vaikutuksia Itämereen. Rannikkoalueiden mallinnus on eräs suurimmista haasteista useimmissa Itämeren ekosysteemimalleissa. Myös vieraslajien vaikutuksen mallinnukselle olisi tarvetta.

 

Katariina Nurmi väitöskirja immuunipuolustus alkoholi

 

 

Alkoholi heikentää immuunipuolustuksen solujen toimintaa (2.12.2015)

Alkoholismi altistaa vakaville infektiosairauksille. Toisaalta alkoholin kohtuullinen käyttö on yhdistetty kroonisten tulehduksellisten sairauksien vähenemiseen. Alkoholin tulehdusta hillitseviä vaikutuksia saattaa Katariina Niemen väitöskirjan mukaan selittää se, että alkoholi hillitsee voimakkasti immuunipuolustukseen osallistuvien syöttösolujen ja makrofagien tulehdusvastetta.

 

Päivi Ylä-Anttila väitöskirja

 

 

Solulimakalvosto on tärkeä solujen aineiden kierrätyksessä (30.11.2015)

Autofagia on soluille elintärkeä kierrätysreitti. Autofagian avulla solut kontrolloivat ravinnetasapainoaan ja hajottavat esimerkiksi paakkuuntuneita valkuaisaineita ja solun sisään päässeitä taudinaiheuttajia. Päivi Ylä-Anttilan väitöstutkimus osoittaa, että solulimakalvosto on tärkeässä roolissa hajoitusketjun alussa syntyvien fagoforien muodostumisessa. Lisäksi pieni GTP:tä sitova proteiini RAB24 osallistuu autofagian loppuvaiheen tapahtumiin.

 

maapallon pohjoiset alueet, kuva: 123rf

 

 

Stuart Pimm ja Belinda Wright Viikissä 2. joulukuuta (26.11.2015)

LUOVA-tohtoriohjelman 20-vuotisjuhlasymposiossa pyritään löytämään ratkaisuja ihmisen toiminnan ja luonnonsuojelun päämäärien välisiin ristiriitoihin.

 

maapallon pohjoiset alueet, kuva: 123rf

 

 

Atlantin ja Tyynenmeren pohjoisosissa elävät merieläimet ovat sukua, mutta taustaltaan monimuotoisia (26.11.2015)

Peräti kolmanneksessa Hanna Laakkosen väitöskirjaansa varten tutkimista eläinryhmistä levittäytymistä on ilmeisesti tapahtunut Jäämeren kautta useammin kuin kerran. Viimeisimmän jääkauden jälkeen levittäytyminen on ollut yleistä, ja sen odotetaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen ja laivaliikenteen kasvun myötä.

 

Savua, kuva: 123rf

 

 

Mustan hiilen laskeuma on lisääntynyt Euroopan arktisilla alueilla (25.11.2015)

Laskeumien lisääntymistä ei ole aiemmin havaittu, koska mustaa hiiltä on määritetty lähinnä ilmakehämittauksin. Valtaosa ilmaan päätyvästä noesta laskeutuu kuitenkin arktisilla alueilla sateen mukana maahan, eikä siksi välttämättä näy ilmakehämittauksissa.

 

bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, esittelyvideo

 

 

Me sanomme: kaikki on mahdollista – tiedekunnalle upouusi esittelyvideo (20.11.2015)

Perustutkimuksemme tarjoaa rajattomat mahdollisuudet jatkokehittelyyn – alalla kuin alalla.

 

 

Kirsi Kiiski nemaliinimyopatia

 

 

Nemaliinimyopatia löydettävissä entistä helpommin (6.11.2015)

Uusi NM-CGH-mikrosiruanalyysin ja eksomisekvensoinnin yhdistelmä on edistänyt synnynäisen lihassairauden, nemaliinimyöpatian, mutaatioiden löytymistä, ja parantanut nemaliinimyopatian ja muiden samankaltaisten tautien diagnostiikkaa.

 

Liito-orava

 

 

Metsänomistajat pääosin tyytyväisiä liito-oravaa koskeneisiin viranomaispäätöksiin (2.11.2015)

Metsänomistajat suhtautuvat välillä hyvin kriittisesti liito-oravan suojelutarpeeseen. Tästä huolimatta he ovat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä luonnonsuojeluviranomaisen liito-oravaa koskeviin päätöksiin.

 

Emma Vitikainen lentomuurahainen Formica exsecta

 

 

Lentomuurahaiset päätyvät vain kivenheiton päähän kotipesästään (23.10.2015)

Muurahaiskuningattaren lentomatka saattaa jäädä niin lyhyeksi, että sen puolisoksi voi osua lähisukulainen. Sukusiittoisuuden riskiä lisää, että yhden pesän tuhannet muurahaiset ovat kaikki yhden kuningattaren ja sen edesmenneen puolison jälkeläisiä.

 

Elina Välimäki, väitöskirja, makrofagi

 

 

Mikrobeista peräisin olevien molekyylien aiheuttamissa makrofagireaktioissa eroja (20.10.2015)

Elina Välimäki havaitsi makrofagien erittämiä proteiineja koskevassa väitöstutkimuksessaan, että reaktiivisen niveltulehduksen sairastaneilla henkilöillä makrofagin sisällä oleva proteiinikompleksi inflammasomi aktivoitui samalla tavalla kuin terveillä henkilöillä. Se kuitenkin tuotti normaalia vähemmän tulehdusvälittäjäaine IL-23:a.

 

Olaya Llano, väitöskirja Novel molecular mechanisms of dendritic spine development

 

 

Tuojahaarakkeiden okasten synnystä lisää tietoa (20.10.2015)

Keskushermoston tuojahaarakkeiden okaset ovat keskeisisiä muistiin liittyvien synaptisten verkostojen muodostamisessa. Olaya Llano on väitöskirjassaan tutkinut molekyylejä, jotka säätelevät okasten syntyprosessin eri vaiheita ja tunnistanut molekyylitason vuorovaikutuksen kaliumkloridikotransportteri KCC2:n ja guaniininukleotidin vaihtotekijä βPix:n välillä.

 

professori Minna Nyström

 

 

DNA:n korjausmekanismin selvittäminen johti keksintöön ja yrityksen perustamiseen (15.10.2015)

Professori Minna Nyströmin innovaatiolla on vankka pohja tämänvuotisen kemian Nobelin saaneen Paul Modrichin tutkimuksessa.

 

Laura Meller väitös EU:n luonnonsuojelupolitiikka

 

 

EU:n luonnonsuojelutoimia tulisi tehostaa ja politiikkaa uudistaa (14.10.2015)

EU:n luonnonsuojelupolitiikka mahdollistaisi tehokkaampia sopeutumistoimia ilmastonmuutokseen kuin mitä sen nykytulkinnalla ja -sovelluksella käytännössä saadaan aikaan. Lisäksi tarvitaan uutta politiikkaa, toteaa Laura Meller väitöskirjassaan.

 

Katriina Soini HENVI

 

 

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on erottamaton osa kestävyystiedettä (5.10.2015)

Katriina Soini valmistelee kestävyystieteen tutkimusohjelmaa.

 

Sokerien aistinnan geneettiset mekanismit Ville Hietakangas

 

 

Ravinnon sokerien aistinnan geneettiset mekanismit selviämässä (2.10.2015)

Banaanikärpäsillä tehty tutkimus paljastaa, että ravinnon sokereiden aistimisesta vastaa useista geeneistä koostuva säätelyverkosto. Säätelyverkoston toiminnan estäminen johtaa vakavaan aineenvaihdunnan häiriöön. Tutkimuksesta saatu tieto hyödyttää myös diabeteksen ja muiden ihmisen aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien sairauksien tutkimusta.