Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

PL 9, 00014 Helsingin yliopisto

Yhteystiedot >>

Palaute:

Mitä opiskelijaksi hakevan pitää tietää?

hakuaika on käynnissä nyt!

Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellinen tiedekunta on suosittu opiskelupaikka. Opiskelijavalinnat herättävät paljon kysymyksiä juuri nyt – ohessa vastauksia muutamiin niistä.

- Milloin hakuaika päättyy?

Hakuaika luokanopettajan, lastentarhanopettajan, kotitalousopettajan, käsityönopettajan ja käsityötieteen koulutuksiin päättyy 26.4.2004. Hakuaika kasvatustieteen, aikuiskasvatustieteen, erityispedagogiikan, psykologian, kognitiotieteen, logopedian ja fonetiikan koulutuksiin päättyy 19.5.2004. Hakulomakkeen tulee olla lomakkeessa mainitussa osoitteessa hakuajan päättymispäivänä klo 15.45 mennessä.

- Milloin tulokset selviävät?

Opiskelijavalintojen tulokset julkistetaan 15.7.2004 käyttäytymistieteellisen tiedekunnan ilmoitustaululla (Bulevardi 18). Tuloksia voi myös kysyä puhelimitse.

- Milloin opinnot alkavat?

Opinnot alkavat pääsääntöisesti elo-syyskuun vaihteessa viikolla 36.

- Saako jostain vanhoja valintakoekysymyksiä?

Viime vuoden valintakoekysymykset ovat nähtävillä tiedekunnan www-sivuilla osoitteessa www.helsinki.fi/behav/valinnat/vanhatkysymykset.htm. Tätä vanhempia kysymyksiä ei ole saatavilla.

- Mitkä olivat viime vuoden hakijamäärät ja pisterajat?

Viime vuoden hakijamäärät löytyvät valintaoppaan lopusta sekä osoitteesta www.helsinki.fi/behav/valinnat/tilasto03.htm. Opettajankoulutusten esivalintojen pisterajat löytyvät myös valintaoppaan takaa.

- Voiko opiskelemaan hakea, vaikka ei ole kirjoittanut kaikkia pisteytettäviä aineita / vaikka on kirjoittanut ylioppilaaksi jo kauan sitten?

Voi hakea. Jos ei ole kirjoittanut kaikkia aineita, saa pisteitä vain niistä, jotka on kirjoittanut. Joissain koulutuksissa huomioidaan vain tiettynä vuonna tai sen jälkeen (1996 tai 2002) suoritetut ylioppilasarvosanat. Tätä aiemmin kirjoittaneet hakijat huomioidaan niin sanotussa valintakoekiintiössä eli heidän kohdallaan vain valintakokeen pistemäärä vaikuttaa valintaan.

- Voiko hakea, vaikkei olekaan ylioppilas?

Käyttäytymistieteelliseen tiedekuntaan voi hakea henkilö, jolla on yleinen hakukelpoisuus yliopistoon. Yleisen hakukelpoisuuden antaa – suomalaisen ylioppilastutkinnon lisäksi – IB-, EB- ja Reifeprüfung-tutkinto, ammattikorkeakoulututkinto, ammatillisen korkea-asteen tutkinto, ammatillisen opistoasteen tutkinto tai vähintään kolmivuotinen ammatillinen tutkinto. Hakukelpoisia ovat myös Pohjoismaissa ylioppilastutkinnon (tai vastaavat opinnot) suorittaneet. Käyttäytymistieteellinen tiedekunta ei myönnä ns. erivapauksia valintamenettelyyn osallistumiseksi henkilöille, joilla ei ole yleistä hakukelpoisuutta.

Ei-ylioppilaat huomioidaan niin sanotussa valintakoekiintiössä eli heiden kohdallaan vain valintakokeen pistemäärä vaikuttaa valintaan. Opettajankoulutuksissa, joissa ylioppilastutkintopisteet muodostavat merkittävän osan valintakokeisiin kutsumiseen vaikuttavista pisteistä, ei-ylioppilaiden kutsuminen valintakokeeseen perustuu tapauskohtaiseen harkintaan.

Oleellista hakutietoa:

- Tutustu valintaperusteisiin (=valintaoppaaseen) huolellisesti ennen hakemuksen täyttämistä!

- Valintaoppaan ja hakulomakkeet voi tulostaa osoitteesta www.helsinki.fi/behav/valinnat/ (ei luokanopettajan koulutuksen- ja lastentarhanopettajan koulutuksen yhteisvalintojen lomakkeita) tai tilata Helsingin yliopiston hakulomakepalvelusta (puh. 0600-11334. Puhelun hinta on 1,64 eur/puhelu + pvm).

- Lue hakemusta täyttäessäsi tarkasti, mitä liitteitä pyydetään. Älä lähetä muita kuin pyydettyjä liitteitä!

- Lähetä hakemus ajoissa! Hakemuksen perille tulon voi varmistaa lähettämällä valintaoppaan takakannessa olevan kortin hakulomakkeen mukana tai lähettämällä hakemuksen kirjattuna kirjeenä.

-Valintoihin liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä tiedekunnan opintoneuvojien puoleen. Heidät tavoittaa puhelimitse numeroista 191 28022 ja 191 28314 sekä sähköpostitse osoitteesta kaytt-neuvonta@helsinki.fi. Opintoneuvojia voi käydä myös tapaamassa osoitteessa Bulevardi 18 (4. krs) opintotoimiston aukioloaikoina eli ma, ti ja to klo 12-15 ja ke klo 14-17 (kesällä ma-to klo 9-12).

Kuva: Eero Roine
13.4.2004